Ph. Gordon i-a cerut lui Băsescu, dacă revine la Cotroceni, să aibă o colaborare pragmatică cu Ponta

Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton. (ARMEND NIMANI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.08.2012

Philip Gordon, asistentul lui Hillary Clinton, în cadrul vizitei efectuate în România i-a solicitat preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, să încerce să colaboreze "în mod pragmatic" cu Guvernul, în cazul în care se întoarce la Cotroceni.

Departamentul de stat al SUA a publicat transcriptul discuţiei între Gordon şi câţiva jurnalişti români. Întrebat dacă a discutat cu Traian Băsescu cum va decurge relaţia acestuia cu rivalii săi politici, în cazul în care revine la Cotroceni, Philip Gordon a declarat că au fost abordate "mai multe scenarii, inclusiv cel al reîntoarcerii, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale".

”I-am solicitat - aşa cum am cerut tuturor - să respecte statul de drept şi, în măsura posibilului, să colaboreze în mod pragmatic cu guvernul”, a declarat Gordon.

”Nimeni nu se aşteaptă ca aceşti rivali politici să fie cei mai buni prieteni, să formeze o coaliţie şi să coopereze fericiţi împreună, dar aşteptăm de la ei să colaboreze în cadrul structurilor constituţionale şi să lucreze împreună în interesul populaţiei şi al parteneriatului nostru”, a mai precizat asistentul secretarului de stat, Hillary Clinton.

Philip Gordon a subliniat că există mai multe ”proiecte comune” care nu ar trebui să fie subiectul partizanatului politic. ”Vreau să cred că liderii din toate părţile spectrului (politic) doresc ca economia să se redreseze, doresc ca parteneriatul NATO şi cel cu SUA şi scutul antirachetă să meargă înainte, doresc să existe securitate energetică”, a spus oficialul american, care le-a reamintit politicienilor români că şi în SUA au existat cazuri de coabitare.

”Destul de des avem coabitare între liderii executivi şi cei legislativi care nu sunt întodeauna cei mai buni prieteni, cu aceeaşi agendă, dar care colaborează în cadrul structurilor constituţionale şi asta l-am încurajat să facă (n.r. - pe Traian Băsescu), dacă va reveni ca preşedinte”, a afirmat Philip Gordon.

Asistentul secretarului american de stat a efectuat o vizită la Bucureşti, la 13 august, când s-a întâlnit cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu, cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, cu premierul Victor Ponta, dar şi cu membri ai societăţii civile.

Ideea unei coabitări între Guvernul Ponta şi Traian Băsescu, în cazul în care revine la Cotroceni, este tot mai des evocată în ultimul timp. Premierul Victor Ponta a acordat două interviuri în presa străină, în care a menţionat posibilitatea coabitării cu preşedintele suspendat. Într-un interviu pentru Handelsblatt, şeful Guvernului de la Bucureşti afirmă că este pregătit să colaboreze cu preşedintele suspendat, dacă acesta revine la Cotroceni. ”Voi accepta orice decizie” a Curţii Constituţionale, a declarat Ponta, adăugând că, după referendum, s-a ferit să lanseze atacuri împotriva lui Traian Băsescu.

Victor Ponta a precizat şi pentru The Guardian că, dacă CCR decide în favoarea preşedintelui suspendat, el este pregătit să încerce, încă o dată, o coabitare, dar asta depinde şi de comportamentul lui Traian Băsescu.

"Dacă va reveni în funcţie şi dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele sale constituţionale, totul va fi perfect”, a subliniat Ponta, care însă a adăugat că preşedintele suspendat ”are o personalitate foarte puternică. E un fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are abilitatea de a coopera cu nimeni”.

Şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a subliniat că România are mecanismul coabitării, care trebuie folosit.

”Statul român are mecanismul coabitării. Trebuie să vă spun, şi ştiţi cu siguranţă, că eu am mai fost suspendat o dată de aceleaşi partide: socialiştii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm”, a susţinut Băsescu, într-un interviu pentru Vocea Rusiei.

”Până la urmă chiar forma constituţională pe care o avem, cu preşedintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că preşedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligaţia ca statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare. Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga”, a mai spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor