Philip Gordon, despre vizita în România: E un test. De aceea sunt aici. Nu este în interesul României să pice acest test

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, care a discutat luni cu oficialii români, a declarat că SUA susţin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeană la adresa autorităţilor de la Bucureşti. El a afirmat că rămâne de văzut dacă autorităţile române vor respecta ceea ce au declarat la întâlnirile de luni.
Philip Gordon, asistentul secretarului american de stat. (VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images)
Cristina Boiangiu
13.08.2012

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, care a discutat luni cu oficialii români, a declarat că SUA susţin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeană la adresa autorităţilor de la Bucureşti. El a afirmat că rămâne de văzut dacă autorităţile române vor respecta ceea ce au declarat la întâlnirile de luni.

"Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei. Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Gordon.

El a precizat că ambasadorul SUA la Bucureşti a exprimat punctul de vedere al administraţiei Obama atunci când a comentat situaţia din România. Gordon a precizat că nu susţine vreuna din părţile implicate în ultimele evoluţii de pe scena politică şi că este importantă respectarea statului de drept şi a funcţionării instituţiilor.

Oficialii români şi-au exprimat susţinerea faţă de valorile pe care Gordon le-a prezentat. "Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei conştientizează importanţa acestor lucruri şi că vor respecta aceste principii", a adăugat oficialul SUA.

El a încurajat România, spunând că are instituţiile necesare pentru a trece prin situaţia actuală, dar acestea trebuie utilizate corect. "E un test. De aceea sunt aici (...) Vrem să ajutăm România să treacă acest test. Nu este în interesul României să pice acest test", a spus Gordon.

Promisiunile lui Ponta

Premierul Victor Ponta i-a oferit lui Gordon informaţii relevante pentru subiectele ce preocupă partea americană, apreciind că această vizită va contribui la o mai bună informare asupra evoluţiilor şi opţiunilor democratice din România, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a susţinut că interesul Guvernului este ca instituţiile în drept să emită cât mai curând posibil decizii privind rezultatul final al referendumului, astfel încât agenda de priorităţi a României în plan economic şi social să poată avansa mai rapid, se arată în comunicat.

"Premierul Ponta a reafirmat angajamentul clar al Guvernului pentru acest Parteneriat (n.r. Strategic) ca pilon de bază al politicii externe a României. În acelaşi cadru, premierul a făcut o scurtă informare asupra discuţiilor din aceste zile cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, precum şi asupra obiectivelor Executivului în următoarele luni", se mai arată în comunicat.

Protest la Guvern

În timpul discuţiei dintre cei doi, de la Guvern, mai mulţi manifestanţi s-au strâns în faţa instituţiei purtând steagurile României şi SUA. Ei i-au arătat oficialului american mai multe pancarte pe care scria în română şi engleză: "Ponta demisia", "Salvaţi democraţia". "Mâinile jos de pe justiţie".

Gordon s-a mai întâlnit, în cursul zilei de luni, atât cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cât şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu. El i-a transmis preşedintelui interimar că autorităţile de la Washington sunt preocupate de evoluţiile politice din România.

Gordon va mai avea întâlniri cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor şi principiilor democratice împărtăşite de comunitatea transatlantică, a precizat Departamentul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor