Victor Ciorbea s-a pus pe treabă. A sesizat CCR cu privire la procedura de redeschidere a urmăririi penale

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat marţi Curtea Constituţională cu privire la procedura de redeschidere a urmăririi penale, pentru că, în opinia lui, aceasta nu asigură dreptul la un proces echitabil în contextul în care procurorul şi suspectul/inculpatul nu pot participa la dezbateri în faţa instanţei, informează agenţia Mediafax.

"Textul legal criticat este neconstituţional, contravenind dispoziţiilor articolului 21 alineatul 3 referitor la soluţionarea cauzei în mod echitabil şi articolului 24 privind dreptul la apărare, din Constituţia României. În speţă, supunerea confirmării ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale - sub aspectul legalităţii şi temeiniciei -, judecătorului de cameră preliminară fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, nu respectă exigenţele de soluţionare a cauzei în mod echitabil, în condiţii de contradictorialitate şi oralitate, şi nici dreptul la apărare", precizează Victor Ciorbea în sesizarea adresată CCR.

Avocatul Poporului face referire la textul de lege care prevede că "redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult trei zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă".

De altfel, CCR a constatat, în trei situaţii distincte, faptul că soluţia legislativă conform căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă "fără participarea procurorului şi a inculpatului" este neconstituţională, pentru că afectează dreptul la un proces echitabil.

"Hai, că nu doarme Avocatul Poporului, am fost noi cârcotaşi! S-a trezit Victor Ciorbea să conteste Codul penal şi pe ce motiv credeţi? Pe redeschiderea dosarelor. Cel mai notoriu dosar redeschis şi care s-a lăsat cu o condamnare care ustură rău este dosarul Dan Voiculescu. Bineînţeles că nu poate fi decât o coincidenţă, nu-i aşa?Ar mai fi redeschise dosarele Mineriadei din 1990, al procuroarei Luminiţa Şegă (moarte suspectă)", a comentat Narcisa Iorga, fost membru CNA.

Un alt caz de notorietate a fost cel al redeschiderii urmăririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă.

"Performanţele" lui Victor Ciorbea

Reuşind "performanţa" de a nu contesta niciuna dintre controversatele ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Ponta, deşi era singurul abilitat să o facă, Victor Ciorbea, a fost desfiinţat în raportul MCV publicat recent care a criticat modul în care acesta a înţeles să-şi facă datoria.

"Avocatul de casă al PSD", cum a fost denumit Victor Ciorbea, şi-a trecut deja pe CV refuzul de a sesiza CCR în privinţa câtorva OUG extrem de controversate - de la Legea Big Brother şi ordonanţa traseismului, până la OUG de modificare a Legii Educaţiei şi OUG privind renunţarea la doctorat. Lista este lungă.

În 2014 spre exemplu, Victor Ciorbea a ridicat din oficiu doar trei sesizări de neconstituţionalitate, toate pe legi, chiar şi vechi din 2008, dar niciuna pe OUG-uri.

Dator vândut la bănci, dar şi la Gigi Becali, Victor Ciorbea nici nu se gândeşte la demisie, ci mai degrabă şi-a făcut alte planuri - va face o anchetă în întreg sistemul penitenciar pentru a verifica condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, existând suspiciuni că demersul va contribui la susţinerea unei noi legi a amnistiei şi graţierii, mult râvnită de politicienii corupţi care au avut neşansa să cadă pe mâinile procurorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.