Liberalii i-au pus gând rău lui Ciorbea. Se pregăteşte debarcarea "Avocatului de casă al PSD"

Conferinţă PNL, Ludovic Orban, Cristina Pocora
Conferinţă PNL, Ludovic Orban, Cristina Pocora (Epoch Times România)

Zilele lui Victor Ciorbea, intens contestatul Avocat al Poporului, par numărate. Pentru că este singurul în măsură să sesizeze Curţii Constituţionale eventualele nereguli legate de ordonanţele de urgenţă emise pe bandă rulantă de Guvernul Ponta, dar nu face acest lucru aproape niciodată, grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor au început demersurile pentru demiterea acestuia.

Anunţul a fost făcut joi de deputatul PNL Mircea Toader, vicelider al Grupului parlamentar al PNL, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat şi colegii săi Ludovic Orban şi Cristina Pocora.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că motivele pentru care liberalii au decis să iniţieze procedura de demitere a lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului sunt foarte simple şi foarte clare:

"Există multe acte normative, ordonanţe de urgenţă, ordonanţe simple ale Guvernului pe care atât membrii Grupului parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanţi ai societăţii civile, sindicate au solicitat Avocatului Poporului să-şi exercite atribuţia de a invoca excepţiile de neconstituţionalitate, adică de a ataca practic la Curtea Constituţională. Pentru că o ordonanţă simplă sau de guvern nu poate fi atacată la CCR de parlamentar, ci singura entitate care poate să atace la Curtea Constituţională este Avocatul Poporului".

Deputatul Mircea Toader a prezentat şi un proiect legislativ pentru completarea legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului subliniind că aceste modificări se impun pentru că uzanţele anterioare "au demonstrat că Avocatul Poporului, fiind desemnat prin girul partidului sau coaliţiei aflate la guvernare, nu este dispus să sesizeze CCR, indiferent dacă prevederile ordonanţelor emise de Guvern încalcă flagrant drepturi şi libertăţi fundamentale".

Potrivit proiectului de lege, Avocatul Poporului va putea fi sesizat cu solicitarea de a ataca la CCR o ordonanţă la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputaţi sau la cererea a 2.000 de cetăţeni români, indiferent de gen, religie sau etnie. Dacă Avocatul Poporului nu trimite o sesizare către CCR şi nu expune motivele pentru care respinge solicitarea, acesta va putea fi revocat din funcţie.

"PNL propune ca, de acum înainte, candidaţii care vor fi selectaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului, pe lângă vechimea de 18 ani (în activitatea sau învăţământul juridic, n.r.), nu trebuie să fi fost membri ai vreunui partid politic în ultimii 10 ani. Aceste condiţii vor obliga Parlamentul care votează o astfel de funcţie, să nu mai permită ca o persoană care a făcut politică – la orice nivel, să mai ajungă în situaţia în care se află acum domnul Victor Ciorbea, care nu are legătură cu funcţia pe care o ocupă, ci este un simplu vasal al Guvernului Ponta, avocatul lui Victor Ponta", a declarat Mircea Toader, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Totodată, PNL a propus ca, în situaţia în care o persoană este revocată din funcţia de Avocat al Poporului, aceasta să nu mai beneficieze de pensia de serviciu pentru magistraţi.

CV-ul lui Victor Ciorbea

Reuşind "performanţa" de a nu contesta niciuna dintre controversatele ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Ponta, deşi era singurul abilitat să o facă, Victor Ciorbea, a fost desfiinţat în raportul MCV publicat recent care a criticat modul în care acesta a înţeles să-şi facă datoria.

"Avocatul de casă al PSD", cum a fost denumit Victor Ciorbea, şi-a trecut deja pe CV refuzul de a sesiza CCR în privinţa câtorva OUG extrem de controversate - de la Legea Big Brother şi ordonanţa traseismului, până la OUG de modificare a Legii Educaţiei şi OUG privind renunţarea la doctorat. Lista este lungă.

În 2014 spre exemplu, Victor Ciorbea a ridicat din oficiu doar trei sesizări de neconstituţionalitate, toate pe legi, chiar şi vechi din 2008, dar niciuna pe OUG-uri.

Dator vândut la bănci, dar şi la Gigi Becali, Victor Ciorbea nici nu se gândeşte la demisie, ci mai degrabă şi-a făcut alte planuri - va face o anchetă în întreg sistemul penitenciar pentru a verifica condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, existând suspiciuni că demersul va contribui la susţinerea unei noi legi a amnistiei şi graţierii, mult râvnită de politicienii corupţi care au avut neşansa să cadă pe mâinile procurorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.