Iohannis şi-a ales consilierii - mulţi dintre ei sunt personaje extrem de controversate

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Administraţia Prezidenţială a făcut publică noua structură a departamentelor conduse de consilierii prezidenţiali. Şeful statului va avea în subordine 15 departamente, conduse, parte din ele, de personaje extrem de controversate (şi chiar contestate).

În fruntea cancelariei prezidenţiale, Klaus Iohannis l-a numit, fără să ţină cont de protestele susţinute ale societăţii civile, pe Dan Mihalache, fost publicist la cotidianul FSN "Azi", fost consilier al premierului Adrian Năstase, fost deputat PSD, fost consilierul liderului liberal Crin Antonescu. Puteţi citi mai multe despre Mihalache aici.

Departamentul de Cultură, Culte şi Centenar va fi condus de Sergiu Nistor, acuzat de preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, că deşi în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Culturii putea să contribuie în 2012, la includerea Roşiei Montane în lista preliminară UNESCO, salvând situl istoric de distrugerea prin minerit cu cianuri, nu a făcut nimic în acest sens. Puteţi citi mai multe despre Sergiu Nistor aici.

Departamentul Securităţii Naţionale va fi şi el condus de un alt personaj contestat de societatea civilă, liberalul Adrian-George Scutaru. Potrivit jurnalistului Stelian Negrea, în perioada 1998 şi 2001 Scutaru a fost consilier de imagine al lui Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE. Mai mult, Scutaru ar fi fost asociat cu soţia şi fiica lui Meleşcanu în firma Quick Monitoring Media - QMM SRL, lucru pe care liberalul a omis să şi-l treacă în CV. Mai multe despre Scutaru aici.

Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă va fi condus de Andrei Muraru, acuzat de fostul său coleg de la IICCMER, Mihai Burcea că temporizează publicarea listei foştilor torţionari comunişti şi că denaturează adevărul pentru a se răfui la nesfârşit cu "eternii rivali politici" (ai cui?) Traian Băsescu şi Vladimir Tismăneanu. Articolul integral aici. Despre Muraru, ziaristionline.ro scrie că a fost condamnat de Instanţă pentru minciună cu scop de dezinformare şi manipulare a opiniei publice în cazul secretarului Colegiului CNSAS, Corneliu Turianu.

Departamentul de Politică Externă va fi condus de Lazăr Comănescu, diplomat de carieră şi doctor în relaţii economice. Potrivit puterea.ro, în timpul evenimentelor din 2012, Lazăr Comănescu s-a remarcat prin sârguinţa cu care a dus la îndeplinire ordinul de la Bucureşti de a explica guvernelor occidentale cât de constituţională e suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi celelalte decizii care au precedat-o. Mai multe puteţi citi aici.

La Cancelaria Ordinelor a fost numit Gheorghe Anghelescu, fost consilier de stat al lui Ion Iliescu. Potrivit flux24.ro, Anghelescu a fost membru fondator al FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naţionale) în anul 1992. Anterior el fusese şi membru al UTC. Se spunea la vremea respectivă că este omul lui Octav Cozmâncă, strategul partidului lui Ion Iliescu. Anghelescu a fost unul dintre membrii fondatori şi ai Fundaţiei Secolul XXI, fundaţia având numele legat de Victor Ponta, Adrian Năstase, cu bătaie înspre EADS. Mai multe, aici.

Mai merită remarcat că în, premieră, în cadrul Administraţiei va funcţiona un Departament pentru Problemele Diasporei, înfiinţat în mandatul lui Klaus Iohannis. În acest departament nu au fost încă numiţi consilieri prezidenţiali.

Noua structură organizatorică a Administraţiei Prezidenţiale

Cancelaria Prezidenţială va fi condusă de Dan Mihalache. George Scutaru va conduce Departamentul Securităţii Naţionale. Ludovic Orban a preluat Departamentul de Afaceri Europene, scriitoarea Tatiana Niculescu-Bran conduce Departamentul Comunicare Publică, Andrei Muraru este la şefia Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Cosmin Marinescu este în fruntea Departamentului Politici Economice şi Sociale.

Simina Tănăsescu se va ocupa de Departamentul Reformă Instituţională şi Constituţională, Laurenţiu Ştefan de Departamentul Politică Internă iar Sergiu Nistor de Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Noua structură organizatorică a Administraţiei Prezidenţiale mai cuprinde Departamentul Educaţie şi Cercetare, Departamentul legislativ, Departamentul de Sănătate Publică, Departamentul pentru Problemele Diasporei şi Departamentul Managementul Resurselor, unde până acum nu au fost numiţi consilieri prezidenţiali, relatează B1 TV.

Cancelaria Preşedintelui este formată din Cabinetul preşedintelui (consilier de stat, Nicoleta Nicolae), Compartimentul Monitorizare şi Strategie (consilier de stat Iulia Huiu), Compartimentul protocol (secretar de stat Delia Dinu), Cancelaria Ordinelor (consilier de stat — Gheorghe Angelescu), iar Departamentul Securităţii Naţionale din secretariat CSAT (consilier de stat Ioan Oprişor), Directorul Oficiului Informaţii Integrate (consilier de stat Constantin Ionescu), Compartimentul pentru probleme de apărare (consilier de stat Sebastian Huluban). Compartimentul probleme cetăţeneşti (consilier de stat Gabriel Pişcociu) face parte din Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, iar Compartimentul mediul de afaceri face parte din Departamentul Politici economice şi sociale.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.