Papahagi: Omul nou al Sistemului domină societatea. Zona lui de confort e mizeria morală, retorica lui e minciuna

Adrian Papahagi, profesor de meserie, este de părere că "omul nou" - un produs al comunismului pe care Ion Iliescu a ştiut să-l perpetueze încă o generaţie - este cel care a ajuns să domine societatea modernă.
Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.03.2015

Adrian Papahagi, profesor de meserie, este de părere că "omul nou" - un produs al comunismului pe care Ion Iliescu a ştiut să-l perpetueze încă o generaţie - este cel care a ajuns să domine societatea modernă.

"Omul nou domină. Sistemul l-a selectat cu grijă. L-a luat de jos, de foarte jos şi l-a urcat cu o viteză ameţitoare sus, foarte sus. Figura lui rămâne patibulară, are în continuare probleme cu acordurile şi numărul de "i"-uri, dar asta nu l-a împiedicat să facă cinci masterate fantomă, un doctorat plagiat şi câteva stagii rezervate băieţilor cu epoleţi. Indiferent ce votează poporul, el se alege mereu.", a precizat, marţi, Adrian Papahagi.

"Se ştie cu toţi, e prieten cu toată lumea: vorba ceea, oameni suntem, ne-nţelegem. Zona lui de confort e mizeria morală, retorica lui e minciuna. Îşi drapează grobianismul fundamental într-o spoială de urbanitate onctuoasă. Cu conturile burduşite şi epoleţii înstelaţi, el este învingătorul. El e omul nou, omul recent, produsul comunismului, pe care Ion Iliescu a ştiut să-l perpetueze încă o generaţie", a mai afirmat Adrian Papahagi.

Cu o altă ocazie, profesorul îşi prezenta teoria sa asupra "ciclurilor istorico-morale": efectele devastatoare ale comunismului se văd doar acum, la zeci de ani distanţă. Omul nou, parvenitul fără studii şi moralitate, impostorul, ţoapa (e.g. Udrea, Zgonea, Vanghelie, Ponta etc.) a ajuns dominant".

"În anii cei mai negri ai comunismului – 50-60 – erau activi încă oamenii din interbelic. În anii 70-90 omul interbelic mai trăia încă, iar cei maturi erau elevii lui. Abia după anii '90, şi mai ales în anii 2000 s-a impus definitiv omul nou, născut, crescut, educat de alţi oameni noi, în comunism", a opinat Adrian Papahagi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor