Soarta traseiştilor, în mâna Parlamentului. Primarii şi şefii de CJ, la un pas să scape basma curată

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Soarta aleşilor locali care au beneficiat de prevederile aşa-numitei ordonanţe a traseismului este acum în mâna Parlamentului. Curtea Constituţională a decis deja la mijlocul lunii decembrie că OUG 55, pe care Victor Ciorbea a refuzat să o conteste în repetate rânduri, este neconstituţională, iar astăzi instanţa a publicat şi motivarea deciziei.

Ce se va întâmpla acum cu cei 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali care au ales să plece din partidul de origine, în pragul prezidenţialelor, majoritatea ajungând în tabăra social-democraţilor?

CCR a constatat că respectiva OUG este neconstituţională pentru că nu îşi justifică urgenţa şi pentru că nu poate fi reglementare derogatorie.

"Curtea constată că întreaga expunere de motive a OUG analizate se axează asupra existenţei unor 'rupturi politice' apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora (...) Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui într-o situaţie extraordinară care să necesite adoptarea unei OUG.

Constituirea sau ruperea alianţelor politice intra în exerciţiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica în sine măsuri care, în mod direct şi brutal, schimbă configuraţia politică a autorităţilor administraţiei publice locale şi alterează voinţa corpului electoral", reiese din motivarea CCR.

De asemenea, în viziunea magistraţilor, actul normativ încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste. În schimb, primarii şi preşedinţii CJ, care au fost aleşi uninominal, aveau dreptul să plece din partid atâta timp cât legea le permitea acest lucru.

În cazul primarilor şi şefilor CJ, legea prevede că, dacă demisionează din partid, îşi pierd mandatul, dar asta nu decurge însă din Constituţie, în timp ce în ceea ce îi priveşte pe consilieri se prevede clar că aceştia îşi pierd obligatoriu mandatul dacă pleacă sau sunt daţi afară din partid.

Parlamentul trebuie acum să ţină cont de motivarea deciziei CCR şi să facă modificările necesare, printr-o lege de respingere a OUG 55, în termen de 45 de zile, şi să restabilească starea de constituţionalitate.

"Cred că CCR sugerează următoarea îndreptare a efectelor juridice ale OUG: consilierii îşi pierd mandatele sau se întorc în partidele lor (de unde vor fi probabil daţi afară, deci îşi pierd mandatele oricum), iar primarii şi preşedinţii de CJ pot rămâne unde sunt acum, cu condiţia ca reglementarea generală să rămână valabilă - adică au voie să plece oricând din partid fără să-şi piardă mandatul (ceea ce nu e nicio fericire pentru PSD dacă în sondaje este sub PNL)", a comentat fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.

"Cred că efectul pervers e altul. Dacă parlamentul decide că primarii şi preşedinţii CJ au voie să treacă de la un partid la altul, atunci trebuie să decidă în general. Şi atunci se deschide cutia pandorei. (...) Aici e o bătălie mare. Şi aici e momentul ca Iohannis să-şi arate muşchii. Pentru că şi el trebuie să apere ordinea constituţională", a adăugat Lăzăroiu.