China: alba-neagra cu recoltarea de organe. Face propuneri indecente Taiwanului

China a propus de curând Taiwanului să folosească în comun un nou sistem de administrare a transplanturilor, care permite inundarea Insulei cu organe recoltate cu forţa pe viu de la deţinuţi politic
Adrian Sturdza
06.01.2015

focus

alte articole

O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia (Ian Waldie / Getty Images)
Adrian Sturdza
06.01.2015

O anchetă a ziarului Epoch Times dezvăluia, în 2006, că ororile produse de comunism sunt mai atroce decât cele pe care le înregistrase istoria Europei de Est, sau anii petrecuţi de China sub Mao Tsedun. O scurtă investigaţie a ziarului nostru dezvăluia că regimul comunist al Chinei recoltează organe, pe viu, cu forţa, de la prizonieri politic, aflaţi în lagăre de muncă afiliate unor spitale militare. Majoritatea victimelor erau - şi încă mai sunt - aderenţii paşnicei mişcări spirituale Falun Gong, persecutată dur de Partidul Comunist, dar în această categorie intrau şi uighuri, tibetani şi alţii.

Prizonierii sunt ţinuţi, cu analizele la zi, în lagăre de muncă, unde ajung pe baza unei trimiteri de la unitatea de miliţie de care aparţin (practica datează de pe vremea lui Mao şi foloseşte în special pentru menţinerea unei forţe de muncă - estimate la aroximativ 4 milioane de sclavi - care a devenit extrem de folositoare în special în vremea globalizării).

Ancheta noastră a fost urmată de confirmări obţinute după ani de cercetări ale unor echipe independente. De menţionat ar fi tandemul Kilgour-Matas care a produs rapoarte bine documentate; jurnalişti de investigaţie - proeminent fiind Ethan Gutmann, la un moment dat fellow la Brookings Institute; şi chiar chirurgi de talie internaţională - printre care amintim atenţia acordată de Francis L. Delmonico, preşedinte al Transplantation Society (TTS). TTS, deşi nu a numit în clar crimele regimului chinez, a adoptat numeroase măsuri pentru a nu permite acestei practici să se extindă în celelalte state - prin regulamente care interzic folosirea de organe donate în condiţii neclare.

În toţi aceşti ani au fost produse rapoarte, s-au scris cărţi ("Recoltare Sângeroasă", "Organele Statului" fiind traduse în româneşte), fiind produse chiar şi câteva filme, iar dovezile care susţin atrocităţile au continuat să apară, determinând chiar poziţii oficiale.

Comitetul ONU împotriva torturii şi Raportorul special al ONU pentru tortură, Parlamentul Canadei, Congresul SUA şi Parlamentul European etc, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acuzaţiile de recoltare de organe de la deţinuţi şi au cerut guvernului Republicii Populare Chineze să înceteze practicile.

Ce a făcut China în tot acest răstimp?

De la publicarea anchetei în 2004 regimul de la Beijing a fost ocupat să nu permită niciunui investigator accesul în China, şi să nege cu tărie acuzaţiile, cu toate că rapoarte oficiale produse de Ministerul chinez al Sănătăţii erau constant analizate şi folosite ca probe care sprijineau învinuirile.

Una dintre tacticile de muşamalizare a industriei de recoltare forţată, folosită de Beijing este referirea la o lege (şi ea extrem de controversată) care "permite" deţinuţilor condamnaţi la moarte să "doneze" prin liber consimţământ organele. Bineînţeles, de liber consimţământ în interiorul închisorilor Chinei nu poate fi vorba. În treacăt fie spus chiar şi mijlocul "legal" prin care regimul comunist a încercat să asigure "oficial" organe pentru transplant a dat naştere al abuzuri îngrozitoare: pentru a obţine organe de mai bună calitate, după un timp, condamnaţii la moarte nu mai erau executaţi prin împuşcare, ci prin injectarea unui lichid care îi aducea într-o stare de moarte clinică / amorţeală, în timp ce erau "goliţi de piese" de către echipe de medici, în interiorul unor "autobuze ale morţii".

În ultimul şi cel mai înspăimântător episod al macabrei poveşti, Agenţia de ştiri a Chinei (Xinhua, controlată de Partidul Comunist Chinez) a anunţat din nou, pe 4 decembrie 2014 că Republica Populară Chineză (RPC) îşi încetează practica de recoltare de organe de la prizonierii executaţi de la 1 ianuarie şi că de anul acesta sistemul de transplant se va baza pe donarea voluntară de organe.

1. Declaraţia nu este altceva decât praf în ochi. Sistemul de donare voluntară de organe din China este total nefuncţional: confucianismul i-a învăţat pe chinezi că dacă îşi donează organele nu se mai pot reîncarna. Drept urmare, voluntar chinezii nu donează nici măcar pentru proprii copii.

2. Nu este prima dată când China promite asemenea măsuri.

Una la mână că trebuie să promită ceva pe la desele congrese unde participă. Doi - că regimurile comuniste promit orice cu mare generozitate. Nu-i costă nimic.

China şi-a anunţat intenţia de a elimina treptat recoltarea de organe de la deţinuţi executaţi până în 2015, precum şi de a introduce un sistem computerizat de alocare a organelor (numit oficial Sistemul de Răspuns pentru Transplantul de Organe al Chinei - COTRS), contrazicându-şi astfel ultimul angajament de a impune, până la mijlocul lui 2014, tuturor spitalelor autorizate pentru transplantul de organe să nu mai utilizeze organe recoltate de la deţinuţi executaţi.

Anunţul fusese făcut de Huang Jiefu, directorul Comisiei pentru donarea de organe din China şi fost vice-ministru al sănătăţii, care a declarat la Conferinţa de la Madrid privind donarea şi transplantul de organe din 2010 că peste 90% din organele transplantate provenite de la donatori decedaţi sunt recoltate de la deţinuţi executaţi în China. Jiefu a mai arătat că, până la mijlocul lui 2014, toate spitalele autorizate pentru transplantul de organe trebuie să renunţe la utilizarea de organe de la deţinuţi executaţi, putând utiliza doar organe donate voluntar şi alocate printr-un sistem naţional aflat în faza de construcţie.

Promisiunile nu sunt noi, Asociaţia Medicală Chineză s-a simţit datoare să facă asemenea promisiuni în 2007, cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza presiunilor generate de oprobriul public, după publicarea detaliilor despre atrocităţile care se petrec în China.

Însă de data aceasta implicaţiile sunt chiar mai macabre decât practica în sine.

Într-un comunicat recent1 al DAFOH (ONG care se ocupă de monitorizarea acestor practici criminale ale regimului chinez), se arată că RPC a propus recent Taiwanului o platformă de schimb de organe.

Evident, propunerea Chinei de a împărţi profiturile extragerii de organe low cost cu forţa de la nişte amărâţi închişi fără nicio vină pentru credinţele lor, este zdrobitor de imorală şi reprezintă o ameninţare la adresa eticii transplanturilor din Taiwan.

Principiile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind transplantul de organe, nr 10 şi nr 11, cer trasabilitate şi transparenţă pentru organele pentru transplant. Cu toate acestea, China n-a respectat deloc aceste orientări, şi la punerea în aplicare recentă a Sistemul de Răspuns de Transplant de Organe din Chinez (COTRS), trasabilitatea şi transparenţa sunt absente.

Pentru Taiwan nu există nicio modalitate de a verifica sursa de organe care por deveni "comune" cu cele care se vehiculează în Republica Populară Chineză.

"Având în vedere practicarea de un deceniu a recoltării de organe lipsită de etică de la prizonierii executaţi şi recoltarea ilegală de organe de la prizonieri de conştiinţă, în principal de la practicanţii Falun Gong, orice platformă de schimb de organe pentru transplant de organe cu China implică riscul de complicitate la o practică medicală lipsită de etică şi criminală. Este recomandat tuturor ţărilor şi regiunilor, inclusiv Taiwan-ului, să respingă această ameninţare a nerespectării practicilor medicale şi a standardelor etice", se notează în comunicatul DAFOH.

Standardele etice internaţionale precizează că deţinuţii nu sunt în măsură să-şi dea acordul liber, voluntar, aceasta fiind condiţia prealabilă pentru donarea etică de organe. Platforma de schimb de organe cu Taiwanul oferă beneficii medicale ispititoare şi o promisiune pentru ajutarea pacienţilor. Dar în realitate, propunerea este un plan de extindere a complicităţii la industria recoltării de organe pe viu, organizată de Partid.

**************************

Potrivit Parlamentului European, în RPC se efectuează peste 10.000 de transplanturi anual, iar 165 de centre de transplant din China îşi fac publicitate precizând că pot să obţine organe compatibile în termen de două până la patru săptămâni, deşi China nu are un sistem public organizat sau efectiv de donare sau distribuire de organe.

În rezoluţia2 PE adoptată în decembrie 2013, se arată că Sistemul de transplant de organe din China nu respectă cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind transparenţa şi trasabilitatea surselor din care provin organele iar guvernul chinez s-a opus unui control independent asupra sistemului. Pentru donarea de organe în condiţii etice este necesar consimţământul voluntar şi în cunoştinţă de cauză al donatorului.

Republica Populară Chineză înregistrează un nivel extrem de scăzut de donare voluntară de organe din cauza credinţelor tradiţionale, şi că, în 1984, China a aplicat reglementări care i-au permis să recolteze organe de la deţinuţii executaţi. Guvernul Chinei nu a oferit explicaţii adecvate despre sursa celorlalte organe atunci când a fost interpelat de fostul Raportor special al ONU pentru tortură şi alte tipuri de tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, Manfred Novak, de cercetătorul canadian David Matas, un avocat din domeniul drepturilor omului, şi de David Kilgour, fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific;

În iulie 1999, Partidul Comunist Chinez a lansat, cu scopul de a eradica practicile spirituale Falun Gong, un val intensiv de persecuţii la nivel naţional în urma cărora au fost arestaţi şi reţinuţi sute de mii de practicanţi de Falun Gong; întrucât s-a afirmat că printre persoanele care au fost supuse unor recoltări forţate de organe se numără şi deţinuţi din rândul populaţiei uighur şi tibetane;

PE a subliniat că eliminarea treptată a recoltării de organe de la deţinuţi executaţi până 2015 doar nu este acceptabilă şi a solicitat guvernului Republicii Populare Chineze să pună capăt imediat recoltării de organe de la deţinuţii de conştiinţă şi de la membrii minorităţilor religioase şi etnice;

De asemenea PE a solicitat UE şi statelor sale membre să ridice chestiunea recoltării de organe în China şi a recomandat Uniunii şi statelor sale membre să condamne public abuzurile din domeniul transplantului de organe din China şi să îşi sensibilizeze în acest sens cetăţenii care călătoresc în China, şi a cerut o anchetă completă şi transparentă a UE asupra practicilor din domeniul transplantului de organe din China şi urmărirea în justiţie a celor care s-a dovedit că s-au implicat în practici lipsite de etică.

De asemenea PE a solicitat autorităţilor chineze să răspundă detaliat cererilor de informaţii prin care Raportorul special al ONU pentru tortură şi alte tipuri de tratamente sau pedepse crude şi Raportorul special al UE pentru libertatea religioasă sau a credinţei solicită guvernului chinez explicaţii cu privire la provenienţa organelor suplimentare având în vedere creşterea numărului de operaţii de transplant de organe, precum şi să le permită raportorilor să facă o anchetă privind practicile din domeniul transplantului de organe din China.

PE a transmis rezoluţia din decembrie 2013 guvernului Republicii Populare Chineze şi Congresului Naţional al Poporului din China şi a solicitat eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor de conştiinţă din China, inclusiv a practicanţilor de Falun Gong,

Note:

1. http://www.dafoh.org/pr122214/

2. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT MOTION P7-RC-2013-0562 0 DOC XML V0//RO

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor