Deputaţii jurişti au dat undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru Laszlo Borbely

Deputaţii jurişti au votat în favoarea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.
Deputaţii jurişti au votat în favoarea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely. (www.gov.ro)

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat marţi, cu 16 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 3 abţineri, urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, relatează Hotnews.

Acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă, fostul ministru al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat după şedinţa Comisiei juridice, că prin solicitarea de începere a a urmăririi sale penale s-a făcut un abuz şi că o să-şi demonstreze nevinovăţia prin demersuri legale.

"Consider că s-a făcut un abuz şi evident că o să-mi demonstrez nevinovăţia, şi o să fac demersurile legale care îmi sunt la îndemână pentru a-mi demonstra nevinovăţia", a declarat Borbely, după şedinţa comisiei, desfăşurată fără prezenţa presei.

Raportul comisiei va fi supus dezbaterii şi votului plenului Camerei Deputaţilor.

Reamintim că, în data de 5 februarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.

Solicitarea şefei DNA a venit în contextul în care, la sfârşitul lui 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor anticorupţie de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, astfel că s-a dispus netrimiterea sa în judecată. Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unei alte infracţiuni de trafic de influenţă de către Laszlo Borbely, în perioada exercitării funcţiei de ministru al Mediului şi Pădurilor.

Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la data de 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte a confirmat redeschiderea urmăririi.

Din comunicatul DNA reiese că prezenta cerere formulată de Laura Codruţei Kovesi în vederea efectuării urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Ciocan Ioan – administrator al S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. "Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

2. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Molnar Anton Petru - administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. "Apele Române" – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. "Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

3. În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a doua societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, precum şi un număr de 7 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidenţa art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana faţă de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne