Veşti proaste pentru românii datori la bănci: De la 1 aprilie vor plăti rate şi mai mari

(Getty Images)

Românii care au credite în euro, dar şi în lei, calculate în funcţie de indicele de referinţă IRCC, vor plăti rate şi mai mari, în perioada următoare, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă de la 3 la 3,5%, pentru a tempera inflaţia, relatează TVR.

De asemenea, calculele analiştilor arată că, de la 1 aprilie, valoarea IRCC va creşte la 5,98 la sută de la 5,71%, cât este în prezent.

Potrivit sursei citate, românii care au credite în euro urmează să plătească rate mai mari deoarece indicele Euribor la trei luni a crescut substanţial la 2,81%. În trimestrul anterior valoarea Euribor a fost de 2%, iar în urmă cu un an valoarea lui era sub zero.

De exemplu, în cazul unui credit de 50.000 de euro, rata aferentă ar urma să crească la aproape 2.100 de lei şi să fie mai mare cu aproximativ 50 de lei, în comparaţie cu rata actuală, calculată în baza valorii din prezent a IRCC.

Totuşi, există şi veşti bune legate de Robor deoarece valoarea acestui indice continuă să scadă, după ce, recent, a ajuns la 6,88%.

Totodată, continuă site-ul citat, analiştii financiari se aşteaptă ca ratele calculate cu Euribor să crească în continuare anul acesta, estimând că valoarea indicelui va ajunge între 3 şi 4%.

În ceea ce priveşte IRCC, specialiştii estimează că acesta va atinge valoarea de 6% în a doua parte a anului, iar ROBOR va fluctua în jurul valorii estimate de 7%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie