Vă vine greu să vă treziţi în dimineţile de iarnă?

Iarna zilele sunt considerabil mai scurte, iar această perioadă a anului aduce pentru unii apatie sau, uneori, o depresie în plină floare, cunoscute sub numele de tulburări afective de sezon (TAS).
Iarna zilele sunt considerabil mai scurte, iar această perioadă a anului aduce pentru unii apatie sau, uneori, o depresie în plină floare, cunoscute sub numele de tulburări afective de sezon. (pixabay.com)
Dr. John Briffa
24.11.2011

Iarna zilele sunt considerabil mai scurte, iar această perioadă a anului aduce pentru unii apatie sau, uneori, o depresie în plină floare, cunoscute sub numele de tulburări afective de sezon (TAS).

Am observat că multor oameni nu le place iarna, deoarece le vine greu să se trezească dimineaţa. O mulţime de oameni spun că urăsc să se trezească când afară e întuneric. Un studiu recent sugerează că acest fenomen şi TAS ar putea avea o rădăcină comună.

Acest studiu, publicat în numărul din octombrie al Jurnalului de tulburări afective, a evaluat persoane care prezentau semne ale fenomenului de somn întârziat (SFSI). această boală se caracterizează prin dificultatea de a adormi pe timp de noapte şi de a se trezi dimineaţa.

Cercetătorii au căutat urme de TAS la persoanele cu SFSI şi au comparat rezultatele cu cele ale persoanelor fără SFSI. Ei au descoperit că cei cu DFSI erau predispuşi cu mai mult de trei ori la a avea acele tulburări afective de sezon, TAS.

De asemenea, s-a dovedit că este mult mai probabil că cei cu SFSI să experimenteze schimbări sezoniere în poftă de mâncare, oboseală şi greutatea corporală. Cu alte cuvinte, cei cu DFSI sunt predispuşi la oboseală, creşterea poftei de mâncare şi luarea în greutate în timpul iernii, ceva comun cu persoanele care suferă de TAS.

Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că TAS şi SFSI sunt adesea găsite împreună la aceeaşi persoană, acest lucru întărind ideea că este posibil să aibă un mecanism comun.

Pentru ajutarea celor cu semne ale fenomenului de somn întârziat ar putea fi eficace două abordări. Una dintre acestea este terapia prin lumină, iar cealaltă este tratamentul cu hormonul legat de somn, melatonină. S-a dovedit că terapia prin lumină are potenţial în tratamentul tulburărilor afective de sezon. Nu ştiu să se fi întreprins vreo activitate de cercetare care să constatate că melatonina ajută persoanele cu TAS, dar nu aş fi surprins dacă o astfel de dovadă va ieşi la lumină.

Dr. John Briffa este un medic şi autor cu sediul la Londra, care este interesat de nutriţie şi medicină naturistă. Site-ul său este drbriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor