Ora solară 2018: schimbarea îi va "afecta" mai mult pe cei care iubesc să se trezească devreme
Perioada în care se aplică ora oficială de vară este între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
Iată câteva trucuri pentru a trece cu bine peste această fază de schimb orar.
De la ora legală la ora solară
Iată că a sosit momentul de trecere la ora oficială de iarnă: ziua devine mai scurtă şi se doarme o oră în plus. La prima vedere poate părea un câştig avantajos: în realitate, schimbarea orei afectează în mod negativ somnul multora şi devine mult mai problematic decât la intrarea în ora legală, în primăvară.
Cine suferă
În timp ce pentru majoritatea oamenilor este o trecere aproape "fără durere", cei care suferă de tulburări de somn vor avea unele dificultăţi să se adapteze în scurt timp.
Conform medicului primar Luigi Ferini Strambi de la Centro di Medicina del Sonno dell’IRCCS Ospedale San Raffaele Turro din Milano (Italia) persoanele se împart în „bufniţe” (cele care merg la culcare târziu) şi „ciocârlii” (cele care se trezesc devreme). Trecerea la ora solară este deosebit de nefavorabilă „ciocârliilor”, care vor trebui să se obişnuiască în mod treptat.
„60% dintre persoane sunt definite “normale“, adică au o alternanţă somn-veghe care coincide aproximativ cu markerii exteriori de lumină / întuneric (perioada de somn de la 23-24 până la aproximativ 7), alte 30% au în schimb un ritm circadian întârziat (aşa-numitele „bufniţe”) şi cele 10% rămase un ritm circadian anticipat (aşa-numitele „ciocârlii”)”, explică Luigi Ferini.
Posibile probleme
În prima săptămână de reducere a luminii primul dintre inconveniente este starea de spirit proastă, care, de multe ori conduce la o reducere a eficienţei la locul de muncă, o deteriorare generală a calităţii vieţii, sensibilitate crescută la diferite boli şi, în cele din urmă, o creştere progresivă a oboselii.
Antidotul
Antidotul pentru a contracara melancolia zilei mai scurte pare a fi doar acela de a căuta mai multă lumină: trecerea (la locul de muncă, de exemplu) într-o poziţie cu mai multă lumină pentru a induce o ameliorare a simptomelor, care pot include oboseală, tristeţe sau depresie.
Melatonina
Secretul este, de fapt, melatonina: sentimentele negative sunt adesea asociate cu o producţie anticipată de melatonină, cum se întâmplă persoanelor care sunt predispuse la tulburări de modificare a dispoziţiei, ale căror simptome sunt mai puternice toamna, la începutul iernii şi încep să scadă în primăvară.
Cum trebuie să ne comportăm la sfârşitul săptămânii
Experţii recomandă să se adopte imediat noul orar, fără a se mai gândi la cel care tocmai a fost abandonat.
Practicarea sportului
Efectele hormonale ale acestor modificări sunt atenuate de activitatea fizică aerobică. Practicarea unei activitatăţi fizice dimineaţa devreme, profitând de orele de lumină, este ideală: sculatul în zori urmat de o sesiune de mişcare ajută la depăşirea efectelor bolilor sezoniere.
Alimentaţie lejeră, chiar dacă este sâmbătă
Nu în ultimul rând, ar trebui acordată o importanţă deosebită felurilor de mâncare: este recomandată o alimentaţie lejeră. Atenţie, de asemenea, la "gustările de la miezul nopţii", probabil induse de considerentul că dormim mai mult: mâncarea înainte de a merge la culcare ar putea provoca inconveniente considerabile orelor de somn, mai ales dacă sunt introduse multe proteine.
Recomandările specialiştilor
Cea mai importantă problemă este legată de zilele care devin mai scurte şi în general sunt mult mai întunecate. „Serotonina scade şi acest lucru poate avea un impact negativ asupra stării de spirit - concluzionează profesorul Ferini Strambi -. De aceea, cred că ar avea sens să menţinem ora legală pe tot parcursul anului: beneficiile vor fi atât economice cât şi în starea de spirit a oamenilor, în afară de faptul că ar elimina tulburările temporare de somn, datorate schimbului de oră, pe care le-am menţionat”.