Beneficiile zincului: imunitate şi nu numai

Stridii (Google image)
Kyrill Belan
03.01.2018

Microelementele sunt indispensabile pentru o bună funcţionare a organismului uman. Printre acestea, un rol aparte îi revine zincului care participă la o multitudine de reacţii complicate din corpul nostru. Trebuie să ţinem cont de importanţa acestuia, dacă dorim să rămânem sănătoşi şi longevivi.

În general, femeile au nevoie zilnic de 8 mg, iar bărbaţii de 11 mg de zinc. O doză suficientă este chiar mai importantă în cazul copiilor. O insuficienţă nesemnificativă de zinc poate împiedica creşterea organismului copiilor şi majora riscul de infecţii, inclusiv la nivelul căilor respiratorii. Până la 9 ani, copiii au nevoie de aproximativ 5 mg de zinc, la vârsta de 9-13 ani de 8 mg şi după 14 ani — de o doză de adult. Femeile însărcinate şi care alăptează au nevoie de 13 mg de zinc pe zi. De unde să facem rost de această cantitate?

Produsele alimentare — surse importante de zinc

Legumele, carnea, nucile, peştele, fructele de mare, cerealele integrale şi produsele lactate sunt surse perfecte de zinc. Totuşi cele mai bogate în zinc sunt stridiile. Consumându-le, putem obţine cantitatea necesară. Trebuie să ştim că unele produse alimentare, printre care cerealele integrale şi leguminoasele, adaosurile de cupru, calciu şi acid folic fac mai dificilă absorbţia zincului. În mod contrar, asimilarea zincului este favorizată de vinul roşu, glucoză, lactoză şi proteină din soia.

De ce este atât de important un aport suficient de zinc?

Răceala. Deficitul de zinc este cel mai adesea asociat cu o scădere a imunităţii şi a bolilor căilor respiratorii. Specialişti nu cunosc încă cu exactitate modul în care zincul previne apariţia infecţiilor, presupunând doar că împiedică reproducerea viruşilor şi penetrarea lor în organism.

Sănătatea creierului. Cercetătorii au descoperit în neuronii cerebrali, în vezicule speciale, concentraţii sporite de zinc şi consideră că zincul participă activ la transmiterea impulsurilor nervoase. Medicii asociază adesea un nivel scăzut de zinc în celulele nervoase cu cazurile de epilepsie şi deficienţă mintală.

Starea de spirit. O insuficienţă de zinc poate cauza depresie. Zincul are un efect calmant şi normalizează starea de spirit, acţionând asupra anumitor receptori din creier.

Creşterea. Deficitul de zinc a fost detectat la copiii ce suferă de anemie, statură joasă şi pubertate întârziată. O corectare a dozei suplimentare de zinc a determinat o creştere a staturii băieţilor cu 10 cm pe an.

Boli cronice. Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Oregon au constatat că majorarea nivelului de zinc în organism ajută la diminuarea inflamaţiei sistemice şi împiedică dezvoltarea unor boli cronice.

Vederea. Degenerarea maculară care apare odată cu vârsta duce la o afectare a vederii centrale. Această stare poate fi atenuată prin administrarea suplimentelor de zinc, caz în care, riscul de dezvoltare a bolii scade cu 25%.

Fertilitatea. Abilitatea de a concepe un copil este mult mai mare la persoanele ce menţin un nivel normal de zinc în organism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor