Un om aflat de 15 ani în stare vegetativă şi-ar fi recuperat parţial conştienţa

Persoane aflate în stare vegetativă (habilita.it)
Mioara Stoica
29.09.2017

Un studiu, publicat în revista Current Biology, realizat de dr. Angela Sirigu de la Institutul de Ştiinţe Cognitive "Marc Jeannord" din Lyon, susţine că este posibilă recuperarea parţială a stării de conştienţă, schimbând teoriile cunoscute până acum pe această temă.

Protagonistul acestei povestiri este un bărbat în vârstă de 35 de ani, aflat de peste 15 ani în stare vegetativă din cauza unei lovituri puternice la cap suferite în urma unui accident rutier. Şi-a petrecut toată această perioadă pe un pat de spital, fără a răspunde la stimuli.

Acum, în urma unui tratament efectuat la Spitalul de Neurologie Pierre Wertheimer din Lyon (Franţa), s-a reuşit ca acest pacient să arate unele semne de conştienţă, să răspundă la comenzi simple, să urmărească cu ochii mişcarea unui obiect. Dar cum a fost posibil?

Tehnica folosită

Neurochirurgii francezi au implantat în pieptul bărbatului un dispozitiv electric, un pacemaker, care stimulează nervul vag. Acest sistem este folosit de ceva timp pentru a trata persoanele cu depresie sau bolnave de epilepsie care nu răspund la alte terapii, dar nu a fost folosit până în prezent la persoanele aflate într-o stare vegetativă, o situaţie în care sunt observate numai răspunsuri motorii reflexe, fără interacţiunea voluntară cu mediul.

De ce nervul vag? Acesta este unul dintre cei mai importanţi din corpul uman. Este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuţie în corp; inervaţia sa nu este limitată doar la nivelul structurilor capului şi gâtului, ci se extinde şi în torace şi abdomen. Conectează creierul cu alte organe, stomacul, pancreasul, ficatul, inclusiv intestinele, şi este cunoscut faptul că joacă un rol important în starea de veghe. Din acest motiv, cercetătorii de la centrul francez au decis să-l stimuleze, pentru a vedea dacă ar putea ajuta la scoaterea pacientului din starea sa. Şi a funcţionat. Sau cel puţin aşa se pare.

Testul a fost trecut

"Am ales un pacient aflat într-o stare vegetativă de 15 ani, care nu a dat nici un semn de schimbare după accidentul rutier", explică Angela Sirigu, unul dintre autorii studiului efectuat de Institutul de Ştiinţe Cognitive "Marc Jeannord" din Lyon. "Pe scurt, am ales un caz dificil pentru a fi siguri că nicio schimbare în comportamentul pacientului după stimularea nervului nu poate fi atribuită întâmplării". (Trebuie amintit că există cazuri documentate de persoane care se recuperează în mod neaşteptat).

„Schimbările observate după stimulare – relatează Sirigu - corespund perfect celor observate la pacienţii care trec spontan dintr-o stare vegetativă la una de conştienţă minimă. Un semn concret că stimularea nervului vag activează un anumit mecanism fiziologic în mod natural."

După o lună de stimulare a nervului vag, omul a început să arate semne de viaţă. Cei responsabili de experiment spun că atenţia, mişcările şi activitatea creierului său au crescut semnificativ. A început să răspundă la comenzi simple, cum ar fi urmărirea obiectelor cu privirea sau mişcarea capului. Mama pacientului susţine că fiul ei rămâne treaz când i se citesc cărţi, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.

Cercetătorii au observat şi alte răspunsuri. Când cineva se apropie mai mult de faţa bărbatului, el deschide ochii şi reacţionează ca şi când ar fi surprins. Electroencefalograma (EEG) a dat semne încurajatoare. Activitatea creierului a crescut semnificativ în zonele legate de mişcare şi conştientizare, iar o tomografie cu emisie de pozitroni a arătat o activitate metabolică mai activă în regiunile corticale şi subcorticale ale creierului.

Este într-adevărt treaz?

Nimeni nu ştie cu siguranţă, în ciuda reacţiilor pacientului la anumiţi stimuli. Potrivit Angelei Sirigu "recuperarea funcţiilor cerebrale este posibilă chiar şi atunci când nu mai există speranţe". Cu toate acestea, alţi oameni de ştiinţă sunt sceptici în legătură cu această cercetare, recent publicată în revista Current Biology.

Angela Sirigu împreună cu colegii săi cred că munca lor demonstrează că se pot realiza îmbunătăţiri, chiar şi în cazuri foarte severe de pierdere a conştienţei şi au planificat deja un studiu de amploare, în colaborare cu diverse instituţii medicale, cu scopul de a explora eficacitatea terapeutică a stimulării nervului vag la persoane aflate în stare vegetativă mai mult sau mai puţin profundă.

Articol ştiinţific de referinţă: Current Biology: Restoring consciousness with vagus nerve stimulation

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor