Vă rog să mă scuzaţi! Arta întreruperii politicoase

Dacă vă daţi seama că cineva intervine şi întrerupe constant într-un grup, încercaţi să redirecţionaţi conversaţia.
Dacă vă daţi seama că cineva intervine şi întrerupe constant într-un grup, încercaţi să redirecţionaţi conversaţia. (Foto: Unsplash.com)

Este firesc să vă entuziasmaţi atunci când purtaţi o conversaţie amuzantă, cu gânduri şi idei care vă vin în minte şi cuvintele care curg. Dar aveţi grijă să nu vorbiţi înainte ca partenerii de conversaţie să ia o pauză, întrerupându-i astfel intenţionat sau în alt mod.

Răbdarea este o virtute

S-a spus de multe ori că avem două urechi şi o gură, astfel încât putem asculta de două ori mai mult decât vorbim. A asculta activ, reţinându-ne răspunsul pentru a permite celeilalte persoane, sau celorlalţi, să termine de vorbit este mai mult decât politicos - ne permite să ne implicăm cu cealaltă persoană şi, foarte posibil, să învăţăm ceva util. Acest lucru este deosebit de important atunci când discutaţi cu şeful dumneavoastră, cu un prieten sau cu o rudă; poate că aveţi o părere foarte bună despre ei, dar faptul că îi întrerupeţi la mijlocul unei fraze va fi întotdeauna considerat un semn de lipsă de respect.

Atunci când conversaţi în persoană, limbajul corporal al fiecărei  persoane oferă indicii despre momentul în care este gata să asculte sau  să vorbească.
Atunci când conversaţi în persoană, limbajul corporal al fiecărei persoane oferă indicii despre momentul în care este gata să asculte sau să vorbească. (Foto: Pixabay.com)

În persoană

Atunci când discutaţi cu o altă persoană, căutaţi să aflaţi dacă aceasta are mai multe de spus. De exemplu, dacă îşi dă seama că vreţi să răspundeţi, poate ridica o mână pentru a semnala că mai are ceva de spus. Un alt indiciu este o privire, combinată cu o uşoară scuturare a capului, moment în care trebuie să vă reţineţi gândul. Dacă vorbiţi, puteţi folosi aceleaşi indicii pentru a face pe cineva să ştie că nu aţi terminat de vorbit.

Dacă dumneavoastră sunteţi cel care a fost întrerupt, aşteptaţi până când persoana respectivă termină şi răspundeţi "să revenim la asta" sau "aşa cum spuneam", înainte de a vă completa expunerea. Puteţi, de asemenea, să vă opriţi din vorbit şi să stabiliţi un contact vizual, eventual accentuat de o uşoară înclinare a capului. Când îşi dau seama că vorbeau peste dumneavoastră, au posibilitatea de a-şi stăpâni puţin exuberanţa.

La telefon

Deoarece nu suntem faţă în faţă când vorbim la telefon, poate fi mai uşor să ne întrerupem reciproc propoziţiile. Pentru a preveni acest pas greşit, ascultaţi în mod activ ceea ce spune cealaltă persoană, acordând o atenţie deosebită nu numai cuvintelor propriu-zise, ci şi inflexiunilor pe care le foloseşte, cum ar fi să faceţi o afirmaţie care este de fapt o întrebare, ceea ce ar trebui să vă determine să răspundeţi. Este posibil ca unele persoane să vorbească încet, aşa că asiguraţi-vă că le permiteţi să îşi termine gândurile înainte de a vorbi. Dacă trebuie, scrieţi-vă gândurile pentru a nu le uita sau, mai rău, pentru a nu-l asculta pe interlocutor pentru că sunteţi prea ocupat să vă concentraţi asupra a ceea ce vreţi să spuneţi.

Deoarece convorbirile telefonice nu sunt faţă în faţă, este deosebit de important să fiţi atent la inflexiunile şi pauzele vocii celeilalte persoane.
Deoarece convorbirile telefonice nu sunt faţă în faţă, este deosebit de important să fiţi atent la inflexiunile şi pauzele vocii celeilalte persoane. (Foto: Pixabay.com)

Dacă sunteţi cel care este întrerupt în mod constant, gândiţi-vă că cealaltă persoană ar putea să nu fie conştientă de ceea ce face, poate pentru că subiectul pe care îl discutaţi este interesant. Încetaţi să mai vorbiţi şi rugaţi interlocutorul să vă permită să vă terminaţi fraza; sunt şanse să se simtă jenat şi să se comporte mai bine pe viitor. Dacă persistă în a întrerupe discuţia, încheiaţi convorbirea, spunându-i că puteţi relua mai târziu.

În grup

Atunci când vorbiţi cu două sau mai multe persoane, şansele de întrerupere cresc foarte mult. Acest lucru se poate datora unui flux rapid şi entuziast de informaţii şi idei sau poate fi cauzat de faptul că cineva se simte superior sau plictisit de modul în care decurge conversaţia. Dacă vă daţi seama că cineva se bagă în mod constant în discuţie şi vă întrerupe, încercaţi să redirecţionaţi conversaţia în speranţa de a vă reangaja cu persoana respectivă. În cazul în care continuă să întrerupă, opriţi conversaţia şi, folosind un ton amabil, rugaţi-i să se comporte mai adecvat.

Dacă vă daţi seama că dumneavoastră sunteţi persoana care întrerupe, străduiţi-vă să păstraţi tăcerea cât timp vorbeşte altcineva şi lăsaţi-i şi pe ceilalţi să vorbească. Dacă vor dori să revină la ceea ce spuneaţi, o vor face.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură