Marcus Aurelius (II): Gânduri ale împăratului filozof
alte articole
Împăratul Marcus Aurelius, considerat unul dintre cei mai înţelepţi lideri ai istoriei şi numit „împăratul filozof”, a reuşit să-şi creeze această reputaţie datorită unui set de valori bine structurate. Era un om al moralei, căruia-i plăceau moderaţia şi modestia în tot şi în toate. De mic a avut un mod de viaţă foarte strict, fără lux şi extravaganţe; purta o mantie simplă grecească, dormea pe un pat modest şi agrea discuţiile filozofice.
El recomanda o viaţă organizată raţional, cât şi înfruntarea senină a destinului, cu toate vitregiile lui, fiindcă boala, moartea şi calomnia ar trebui acceptate impasibil. Adevărata fericire sălăşluieşte în suflet. A scris rânduri de o remarcabilă elevaţie spirituală asupra dorinţelor, spaimelor, asupra tăriei morale oricând necesare, cât şi asupra timpului, despre care spune că „trebuie umplut de o viaţă raţională, consacrată datoriei faţă de sine şi faţă de ceilalţi”.
Împăratul Imperiului Roman ne aminteşte tot timpul că „adevărata glorie este cea conferită de virtute, de valoarea morală intrinsecă a actelor noastre”.
În celebrul său jurnal publicat sub titlul „Meditaţii” sau în limba română „Gânduri către sine însuşi” (Editura Humanitas), împăratul roman aşterne pe hârtie o serie de reflexii prin care expune în mod strălucit modul de a trăi o viaţă mai bună, ghidat de principii, valori şi virtuţi. Fără nicio intenţie, a reuşit să transforme acest jurnal personal într-un tratat filozofic fără precedent, care a devenit o operă literară cheie pentru toţi cei ce doresc să evolueze din punct de vedere spiritual, dorind liniştea, stăpânirea pasiunilor şi emoţiilor, care se pot obţine prin armonie cu natura şi acceptarea legilor sale. Acest jurnal s-a transformat într-unul dintre cele mai bune manuale de etică pe care ni l-a lăsat istoria.
Marcus Aurelius şi-a dezvoltat o disciplină interioară care i-a permis să conducă un imperiu dintr-o perspectivă filozofică. Afirma des că adevărata libertate înseamnă menţinerea nevoilor la minimum, trăind conform naturii, şi numai atunci acele persoane pot fi numite persoane înţelepte.
„Meditaţiile”, ce sunt o sursă de înţelepciune, cuprind 12 cărţi sau capitole. În prima carte, împăratul aduce mulţumiri familiei, rudelor cât şi mentorilor şi profesorilor care l-au ghidat cu multe învăţăminte pentru a se putea desăvârşi ca om şi ca o persoană responsabilă ce avea pe umeri un imens imperiu pe care trebuia să-l conducă cu onestitate şi dreptate. Cărţile II până la XII, conţin meditaţii despre conduita umană, viaţa, moartea, universul, creaţia, moralitatea, averea şi valorile din care ar trebui să se inspire oamenii. Marcus Aurelius pare să se retragă în sine cu o meditaţie melancolică, acceptând greutatea imperiului ca o datorie ce trebuie împlinită.
Iată câteva din gândurile aşternute de Marcus Aurelius în „JURNALUL” său:
- „Fericirea vieţii tale depinde de calitatea gândurilor tale.”
- „Priveşte bine în adâncul tău. Există o sursă de putere care te va ajuta să te ridici de fiecare dată. Asta doar dacă vei căuta cu adevărat.”
- „Natura umană este aceeaşi. Cu toţii suntem supuşi aceloraşi impulsuri şi dorinţe.”
- „Faima, oricât de mare ar fi ea, va aluneca întotdeauna în nisipul istoriei, iar urmărirea ei nu face decât să demonstreze vanitatea pe care o avem.”
- „Singura durere de care suferi este cea pe care ţi-o provoci singur; pentru că te învinovăţeşti sau îi învinovăţeşti pe alţii. Suferinţa reală există doar în mintea ta.”
- „Ori de câte ori te trezeşti dimineaţa, gândeşte-te la privilegiul de a fi în viaţă, de a putea gândi, iubi şi de a te putea bucura.”
- „Fiţi conştienţi de umilinţa celorlalţi.”
- „Ceea ce auzi e o opinie, nu adevărul. Ceea ce vezi e o perspectivă, nu realitatea.”
- „Micul meşteşug pe care l-ai învăţat iubeşte-l şi bazează-te pe el. Petrece-ţi restul vieţii ca un om care a încredinţat zeilor, cu tot sufletul, toate bunurile sale şi care nu se face nici tiranul, nici sclavul altui om.”
- „Arta de a trăi este mai asemănătoare cu meşteşugul luptelor decât cu arta dansului, prin faptul că se impune să înfrunţi cu dârzenie şi bine pregătit tot ceea ce ţi se iveşte în cale, chiar şi evenimentele neprevăzute.”
- „Adu-ţi aminte, în orice împrejurare care te-ar împinge la suferinţă, să te foloseşti de acest sfat: nu este o nenorocire, ci o fericire să suporţi cu nobleţe această situaţie.”
- „Nu lăsa viitorul să-ţi strice liniştea. Dacă va fi nevoie, îl vei înfrunta cu aceleaşi arme ale raţiunii cu care lupţi astăzi împotriva prezentului.”
- „Durata scurtă a timpului este comună tuturor lucrurilor, însă tu fugi de toate sau le urmăreşti ca şi cum ar fi veşnice.”
- „Tot ce se întâmplă fiecăruia, foloseşte întregului.”
- „Este ridicol să nu fugi de răutatea ta – lucru ce se poate – şi să fugi de răutatea altora, lucru ce nu se poate!”.
- „Fă totul în viaţă ca şi cum ar fi ultimul lucru pe care îl faci.”
- „Liniştea sufletească vine când încetezi să-ţi faci griji cu privire la ceea ce spun ceilalţi.”
„Ceea ce auzi e o opinie, nu adevărul. Ceea ce vezi e o perspectivă, nu realitatea.”
- „Cu cât un om este mai aproape de o minte calmă, cu atât va fi mai aproape de a-şi găsi puterea.”
- „Fără dezgust, fără descurajare, dacă tocmai ai eşuat, începe din nou. De multe ori, nu numai cei care fac, ci şi cei care nu reuşesc să facă ceva, greşesc.”
- „Majoritatea lucrurilor pe care le spunem şi le facem nu sunt necesare; cine le va elimina din viaţa sa va fi mai paşnic şi mai senin.”
- „Consecinţele furiei sunt mai dureroase decât cauzele acesteia.”
- „Valoarea unui om este la fel de mare ca ambiţiile sale.”
- „Pierderea nu este altceva decât schimbare, iar schimbarea este plăcerea Naturii.”
- „Recunoaşteţi că ceilalţi vă pot răni doar dacă le permiteţi.”
- „Ai putere asupra minţii tale, nu asupra evenimentelor. Realizează acest lucru şi vei găsi putere.”
- „Nicăieri omul nu poate găsi un refugiu atât de paşnic şi liniştit ca în intimitatea sufletului său.”
- „Nu dispreţuiţi moartea, acceptaţi-o de bunăvoie, pentru că face parte din ceea ce este prestabilit.”
- „Tot ceea ce există este o opinie, iar opinia ta depinde de tine”
- „Vrei răzbunare faţă de duşmanul tău - fă-i mereu bine.”
- „Este un privilegiu al omului de a iubi pe acela care îl face să sufere.”
- „Deprinde-te cât mai mult a asculta pe oricine şi a te pune, pe cât poţi mai mult, în sufletul celui cu care stai de vorbă.”
- „Primeşte fără semeţie şi dăruieşte fără părere de rău.”
- „Prima regulă este să păstrezi un spirit netulburat. A doua este să priveşti lucrurile în faţă şi să le recunoşti ca fiind exact ceea ce sunt.”
- „Acceptă frumuseţea vieţii. Urmăreşte stelele şi imaginează-te alergând cu ele.”
- „Acceptă toate lucrurile cu care soarta te înlănţuie şi iubeşte-i pe oamenii aduşi de soartă alături de tine, dar fă acest lucru din toată inima.”
- „Totul ce vine spre tine ţesut ca modelul destinului tău, acceptă-l. Acesta este ceea ce ai nevoie cu adevărat.”
- „Moartea ne zâmbeşte tuturor, dar tot ce poate omul să facă este să zâmbească înapoi.”
- „Plăcerea adevărată a unui om este să facă lucrul pentru care a fost făcut.”