Generalul Dan Voinea – În 1989 n-a fost o revoluţie sau o lovitură de stat; regimul a continuat [video]

Regimul comunist a înnăbuşit în sânge manifestaţiile din decembrie 1989, continuând la conducerea statului sub o altă formă, a concluzionat generalul magistrat Dan Voinea, cu ocazia conferinţei desfăşurate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană.
P. P.
16.12.2014

alte articole

Imagini din timpul Revolutiei romane din 1989. Bucuresti, Bd. Magheru, 22 decembrie 1989. (Foto: AGERPRES)
P. P.
16.12.2014
Se încarcă player-ul...

Regimul comunist a înnăbuşit în sânge manifestaţiile din decembrie 1989, continuând la conducerea statului sub o altă formă, a concluzionat generalul magistrat Dan Voinea, cu ocazia conferinţei organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană.

Dan Voinea, fost şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, este procurorul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste – aşa numitul dosar al ”Revoluţiei” din decembrie 1989 şi dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Voinea a adunat de-a lungul timpului un dosar uriaş cu un milion de pagini ce includea jurnale ale acţiunilor de luptă, registre istorice, declaraţii ale victimelor, declaraţii ale martorilor şi alte documente importante ale instituţiilor de stat, toate legate de evenimentele petrecute în decembrie 1989.

Întrebat, în cadrul conferinţei desfăşurate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, dacă evenimentele din decembrie 1989 au reprezentat o lovitură de stat, un complot intern, o revoluţie, sau un hibrid între acestea, generalul magistrat a explicat că regimul comunist şi-a continuat pur şi simplu existenţa după reprimarea violentă a manifestaţiilor în decembrie 1989.

”În decembrie 1989, o bună parte a populaţiei României, nemulţumită şi sătulă de regimul comunist, a ieşit în stradă după modelul celorlalte ţări din fostul lagăr comunist. Noi fiind ultima ţară care ne-am manifestat ostilitatea faţă de regimul comunist.

A rezultat o rezistenţă încrâncenată a administraţiei comuniste atât înainte de 22 cât şi înainte după 22 decembrie 1989 şi o înăbuşire în sânge a acestei manifestaţii.

Nu este vorba de o lovitură de stat pentru că la putere a rămas acelaşi regim. Deci acest regim comunist a tras în manifestanţi ca să rămână la putere [sublinierea redacţiei]”, a explicat acesta.

Dan Voinea afirma că, din cele aproximativ 7.000 de victime ale reprimării violente din decembrie 1989, majoritatea au fost activişti anti-comunişti care nu vroiau funcţii sau bani - ci libertate.

”Am făcut un tablou al victimelor, care se găseşte la institutul de cercetare al victimelor comunismului – un tablou al victimelor de la revoluţie. Se apropie de 7.000, numărul victimelor. Este vorba de morţi, de răniţi, şi de cei lipsiţi de libertate în mod ilegal. Cei duşi în centre de detenţie şi centre militare au fost bătuţi şi au fost supuşi la tratamente neomenoase. Au căzut sub puterea adversarului politic cu toţii şi au suferit consecinţe.

Să ştiţi că n-au strigat după pâine, n-au strigat după funcţii, după locuri de muncă (erau atunci), au strigat libertate - Generalul Dan Voinea despre cei care au avut curajul să iasă în Decembrie

Între acestea aproape 7.000 de victime, nu avem niciun activist de partid. Păi dacă am fi avut revoluţie anti-comunistă am fi avut marea majoritatea a victimelor activiştii regimului comunist [sublinierea noastră]. Ori, victimele sunt elevi, majoritatea studenţi, muncitori, pe care i-a scos în stradă necazul dar şi setea de libertate, pentru că lozinca principală care a animat victimele a fost strigătul de libertate. Să ştiţi că n-au strigat după pâine, n-au strigat după funcţii, după locuri de muncă (erau atunci), au strigat libertate”, a adăugat acesta.

Dan Voinea subliniază că, ţinând cont de orientarea politică a victimelor şi de faptul că după represiune la conducerea statului au urmat oameni legaţi de comunism, evenimentele în sine n-au reprezentat o lovitură de stat.

”Deci n-a fost o lovitură de stat. Iar ca revoluţie îmi e greu să spun că s-a desăvârşit o revoluţie atâta timp cât de atunci şi până în prezent asistăm la perpetuarea în administraţia statului a comuniştilor şi a rudelor comuniştilor şi a copiilor comuniştilor ş.a.m.d. În orice caz, oameni legaţi de sistem”,

Până în prezent eu nu l-am văzut pe domnul Radu Filipescu ministru în vreun Guvern. Nu l-am văzut pe Petre Mihai Băcanu. Nu l-am văzut pe domnul Dinu Zamfirescu într-un minister; în structurile unui stat democrat, aşa cum vrem noi să facem în România”, a afirmat Voinea.

Generalul magistrat a subliniat că regimul comunist a continuat după reprimarea violentă a manifestanţilor, în decembrie 1989, repetând represiunile violente sub forma mineriadelor.

”Ori dacă adversarii politici ai regimului comunist, până în prezent, nu s-au găsit în structurile de putere. (...) Deci nu a fost nici lovitură de stat, nici revoluţie. A fost o înnăbuşire în sânge a manifestaţiilor din decembrie 1989. Apoi a urmat represiunea din timpul mineriadelor, nu s-a oprit în decembrie 1989”, a subliniat Dan Voinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor