"Bani roşii furaţi la Revoluţie". Dan Voiculescu şi încrengătura CRESCENT

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Fondatorul trustului de presă Intact, Dan Voiculescu şi-ar fi însuşit între 150-300 milioane de dolari în decembrie 1989 şi în primele luni din 1990. Conform unui raport realizat în anul 2000 de către procurorii DIICOT şi ofiţeri ai Serviciului de Informaţii Externe (SIE) despre fondurile statului român dispărute în decembrie 1989 şi după, publicat de flux24.ro, părintele Antenelor nu ar putea justifica 230 milioane de dolari, bani folosiţi în 1991 pentru crearea a trei firme.

Potrivit raportului citat de flux24, în noiembrie 1990, la ordinul Direcţiei Securităţii Statului (DSS) este înfiinţat CRESCENT COMERCIAL & MARITIME, LTD, pentru desfăşurarea de aport valutar special.

La înfiinţare, ca proprietar figura Nadia Fouad Sanbar, cu cetăţenie greacă, reprezentată pe toată durata funcţionarii firmei, prin procură de soţul ei Michael Fouad Sanbar, cetăţean grec de origine libaneză, bănuit a fi agent al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusă de Yasser Arafat.

În ianuarie 82, Sanbar depune la Oficiul ARGUS din Bucureşti o cerere pentru deschiderea unei reprezentanţe CRESCENT în România, solicitând ca această reprezentanţă să fie condusă de Dan Voiculescu, la vremea respectivă şef al serviciului Operaţiuni de aport special (AVS) din Întreprinderea de Comerţ Exterior VITROCHIM. La 1.03.1982 la Bucureşti este înregistrată reprezentanţa în România a CRESCENT COMMERCIAL &MARITIME LTD avându-l ca Director General pe DAN VOICULESCU.

Imediat după deschiderea reprezentanţei din Bucureşti CRESCENT a început să deruleze operaţiuni de export realizând până la sfârşitul anului 1982 o cifră de afaceri de 100 milioane dolari, exclusiv prin filiala din România condusă de Voiculescu.

"În 1984, serviciile secrete greceşti îl pun sub urmărire pe FOUAD M. SANBAR având informaţii privind legăturile acestuia cu OEP. Conducerea DSS este informată de acest fapt şi decide să-l înlocuiască pe FOUAD SANBAR din calitatea de proprietar al CRESCENT. Existând operaţiuni comerciale în derulare şi fiind presată de timp, conducerea DSS ordonă înfiinţarea rapidă a unei noi firme CRESCENT, în Cipru, al cărei proprietar figurează JOHN EDIGINGTON, cetăţean britanic cu domiciliul în Austria. Pentru siguranţă este numit Director General al firmei nou înfiinţate în Cipru tot DAN VOICULESCU.", se mai arată în raportul citat de flux.24

În momentul înfiinţării noii firme CRESCENT, lui Edigington i se cere să semneze în alb un formular de transfer ai acţiunilor firmei care este parafat de reprezentantul Crescent în România, Dan Voiculescu. Astfel, DSS se asigura că îl poate înlocui în orice moment pe englez din calitatea de "proprietar" al CRESCENT Cipru prin simpla completare a formularului semnat în alb şi prin înregistrarea acestuia la autorităţile cipriote. Din acest moment legăturile CRESCENT cu Fouad M. Sanbar încetează până în decembrie 1989. Activitatea CRESCENT în România se intensifică, aceasta realizând până în 1989 cifre între 150 şi 200 milioane de dolari pe an. CRESCENT deschide mai multe filiale în Malta, Egipt, Marea Britanie, Austria şi SUA.

Imediat după Revoluţia din decembrie 89, aflat în posesia formularului de transfer al acţiunilor CRESCENT Cipru semnat în alb de proprietarul oficial al companiei, John Edigington, Voiculescu îl contactează pe fostul său partener, Michael Fouad Sanbar, şi îi propune să preia din nou firma CRESCENT în schimbul unui comision consistent. Acesta acceptă şi cei doi fac următoarea operaţiune: Sanbar preia CRESCENT de la John Edigington, dar semnează un testament prin care îl numeşte pe Voiculescu protector testamentar şi lasă acestuia moştenire firma CRESCENT. (Sanbar a decedat în anul 1995). Voiculescu preia astfel CRESCENT în mod oficial, putând dispune de activele firmei şi de banii aflaţi în conturile filialelor CRESCENT.

În ultima săptămână din decembrie 1989 şi în ianuarie 1990, pe fundalul haosului din acele zile tulburi, Voiculescu închide toate filialele firmei CRESCENT, transferând sumele din conturile respective. Tot atunci vinde o serie de active ale CRESCENT printre care 4 vapoare (din cele 7 pe care firma le avea în proprietate), clădirea în care îşi avea sediul filiala CRESCENT din Austria, precum şi altele de mai mică importanţă.

Raportul publicat de flux24.ro, mai arată că încărcătura navelor, proprietate a statului român, expediată la export prin CRESCENT a fost însuşită de Voiculescu. La momentul Revoluţiei CRESCENT avea în derulare o serie de operaţiuni de export de tablă, ţevi şi oţel beton cu plata la 120 de zile de la livrare. Marfa era livrată de ICE METAL EXPORT IMPORT şi de ICE DUNĂREA, care urmau să încaseze contravaloarea exporturilor. La expirarea termenelor de plată (februarie şi aprilie 1990) CRESCENT nu a virat nici o sumă de bani în conturile celor 2 întreprinderi româneşti cu care avea contracte de export.

Concluzionând, potrivit sursei citate, în urma operaţiunilor de lichidare a filialelor CRESCENT, de vânzare de active, de însuşire din conturile firmei şi de neplată a ultimelor facturi, Voiculescu şi-a însuşit în primele luni de după Revoluţie o sumă totală cuprinsă între 150 şi 300 milioane dolari.

În 1991, cel care avea să devină fondatorul USL, a înfiinţat GRIVCO SA, companie cu un capital social 1.800,000.0001ei echivalentul a 9.700.000 dolari, BIOPROD S.A. capital social 27.5 3 3.940.000 lei echivalentul a 149.000.000 dolari şi Corporaţia pentru Cultură şi Artă INTACT S.A. capital social 779.600.0001ei echivalentul a 74.500,000 dolari.

Dan Voiculescu nu a justificat niciodată capitalul social de peste 230 de milioane de dolari vărsat de el şi de partenerii săi la constituirea celor 3 firme, mai scris sursa citată.

Articolul integral poate fi citit la http://www.flux24.ro/dosar-exploziv-siediicot-ţinut-la-sertar-de-14-ani-dan-voiculescu-suspectat-să-şi-a-însuşit-sute-de-milioane-de-dolari-in-decembrie-1989-serial-flux-24-despre-banii-roşii-furati-la-revoluţie/