Consilierul lui Viorel Hrebenciuc arestat în Muntenegru pentru tentativă de a vinde arme teroriştilor columbieni

.
. (Indranil Mukherjee / AFP / Getty Images)

Cristian Vintilă, unul dintre românii arestaţi în Muntenegru pentru că încerca să vândă arme unei grupări teroriste din Columbia, era consilierul lui Viorel Hrebenciuc la Camera Deputaţilor, scrie, ziaristul Alex Costache, pe contul de Facebook, preluat de Hotnews.

Vintilă este din Bacău şi a fost până anul trecut director general la Rezervele statului, scrie Alex Costache. "Potrivit propriei declaraţii de avere, la 15 iunie 2014, Vintilă era consilier parlamentar la Camera Deputaţilor. Potrivit unor surse judiciare bine informate, Vintilă era consilierul lui Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor", mai precizează jurnalistul.

Amintim că joi, George Maior, şeful Serviciul Român de Informaţii, anunţa că SRI-ul a contribuit, în colaborare cu structuri din Statele Unite, la operaţiunea anti-teoristă din Muntenegru, în urma căreia au fost arestaţi trei bărbaţi, doi dintre aceştia români, care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă. Unul dintre cei doi români este Cristian Vintilă.

Potrivit Reuters, cei trei arestaţi sunt Cristian Vintilă, 44 de ani, din România, Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia, şi Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România, acuzaţi în Statele Unite că au conspirat să vândă arme anti-aeronave, arme de foc şi alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar afirmaţiile lor au fost făcute de fapt unor surse confidenţiale care lucrează în Administraţia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.

Toţi cei trei au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a ucide ofiţeri şi angajaţi ai Statelor Unite şi de conspiraţie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare, au anunţat miercuri procurorii federali din New York, informează Reuters.

Revenind la Cristian Vintilă, aşa cum arată jurnalistul Alex Costache, acesta a fost director general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de stat. Potrivit cotidianului bacău.net, Vintilă a absolvit în 2012 cursurile pentru civili ale Academiei Naţionale de Informaţii, cu specializarea în Ştiinţe militare şi informaţii.

Potrivit Hotnews, în perioada 2000 - 2008, românul arestat în Muntenegru a fost consilier judeţean PSD în cadrul CJ Bacău, iar între 1998 şi 2005 a figurat în funcţia de director general al Barter Group SRL, singura firmă în care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a figurat vreodată ca asociat.

În 2009, anul instalării guvernului PSD - PDL, Vintilă a fost plasat în funcţia de secretar general al Rezervelor Naţionale, instituţie în care a activat până în 2013. Surse apropiate PSD ar fi confirmat pentru Bacău.NET că Vintilă a rupt relaţiile cu partidul de aproximativ 4 ani, izolându-se de organizaţia politică Bacău.

În anul 2014, anul arestării sale, potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, Vintilă deţinea funcţia de consilier parlamentar la Camera Deputaţilor.

La fel ca Vintilă, Hrebenciuc este şi el arestat preventiv, în cu totul alt dosar, cel al retrocedărilor ilegale de păduri.