Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti" trimis în judecată într-un nou dosar. Bat clopotele pentru Udrea?

Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)

Procurorii DNA l-au trimis marţi în judecată pe primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", acuzat de numeroase infracţiuni, printre care spălare de bani.

Alături de Pinalti, procurorii anticorupţie au mai trimis în judecată firmele SC BEST GSG SRL, SC GIGA STAR SRL, SC EUROMEDIA TV SRL şi SC SONIC MEDIA SRL, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălarea banilor.

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan, primar al municipiului Piatra-Neamţ, vicepreşedinte al unui partid politic şi preşedinte al unei organizaţii locale a aceluiaşi partid (la data faptelor), arestat preventiv în altă cauză (dosarul Microsof t), este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite; folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite şi spălare de bani.

Din rechizitoriul întocmit de DNA, reiese că începând cu anul 2009, Gheorghe Ştefan a administrat, în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"Gheorghe Ştefan şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate etc.)" arată procurorii.

Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite, mai susţine DNA.

Mai mult, o parte din aceste sume de bani necuvenite provin din executarea unor lucrări în comuna Tazlău din judeţul Neamţ, finanţate conform HG 577/1997 iar pentru asigurarea alocării de fonduri băneşti şi pentru finanţarea cu prioritate, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ştefan s-a folosit de autoritatea şi de influenţa conferite de funcţia de conducere deţinută într-un partid, intervenind la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (condus în perioada decembrie 2009 - februarie 2012 de Elena Udrea n.r.) şi al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ

"E de precizat că prin HG nr. 577/1997 s-a aprobat „programul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, definite potrivit legii, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice”.

Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), iar după aprobarea listelor, se făcea plata.

Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană (martor în cauză) să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În situaţia în care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Gheorghe Ştefan cu apropiata sa din CJ Neamţ, primul lua legătura cu un funcţionar din cadrul MDRT, desemnat să gestioneze relaţia cu autorităţile publice locale (martor în cauză) sau cu alţi reprezentanţi ai ministerului. Listele erau corectate şi restituite CJ Neamţ. După încorporarea corecţiilor, listele (anexele) erau retrimise oficial MDRT de către reprezentanţii CJ Neamţ.

În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către comuna Tazlău din judeţul Neamţ, care avea încheiat un contract (inclus în programul prevăzut de HG 577/1997) cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA.

În vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obţinute din infracţiuni şi a ascunderii adevăratei naturi a provenienţei acestora, Gheorghe Ştefan s-a folosit de diverse societăţi comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a iniţiat, a coordonat efectuarea de plăţi de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic (plăţi în favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanţă; plăţi pentru inutile servicii de publicitate, parţial prestate de 1TV Neamţ şi GIGA TV, care depăşeau ca valoare profitul anual; asumarea şi plata unor împovărătoare rate de leasing, refacturate către Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta; luarea în chirie a unui hotel care nu aducea venituri şi menţinerea contractului o lungă perioadă de timp; divizarea SC Tehnoutilaj SA (devenită SC Strong Montaj SA), constituirea unei noi societăţi comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da înapoi cu chirie primei societăţi comerciale amintite; plata chiriei pentru un spaţiu folosit de mai multe societăţi comerciale afiliate şi acceptarea plăţii impozitului pe proprietatea, aflat în sarcina Giga Star SRL etc.).

Procedându-se astfel, în perioada 01.01.2010 - 01.02.2014, au fost scoşi din SC Strong Montaj SA, au fost supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiunii, 4.414.221,28 lei (aproximativ 1 milion euro).

SC Euromedia TV SRL şi SC Sonic Media SRL deţin televiziunile 1TV Neamţ şi GIGA TV.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză." , se precizează în comunicatul DNA.

Reamintim că primarul supendat al municipiului Piatra Neamţ este după gratii din 29 decembrie, alături de el fiind închişi şi Gabriel Sandu, fostul ministru al Telecomunicaţiilor, afaceristul Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis "NIRO".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne