V. Ponta în delir anti-prezidenţial
alte articole
Condamnarea lui Adrian Năstase a aruncat complet în aer relaţiile deja tensionate între premierul Ponta şi Traian Băsescu. Criticat de şeful statului pentru declaraţii nocive la adresa sistemului judiciar şi, prin extensie, nocive pentru statul român, Ponta îl numeşte pe preşedinte "Principalul adversar al Guvernului şi al României" şi incită la luptă împotriva acestuia.
În şedinţa de guvern de astăzi, premierul, căruia Băsescu i-a cerut "să înceteze atacurile la adresa justiţiei", a explicat că Băsescu este principalul "inamic" al ţării, dacă ţară înseamnă Guvern şi USL şi s-a declarat convins că miniştrii sunt alături de el în "bătălia cu regimul Băsescu":
"Principalul adversar al Guvernului şi al României se pregăteşte şi îşi strânge bagajele. (...) Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Nu a înţeles, spune că mă bat cu justiţia. Nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el", a declarat marţi Ponta în şedinţă de Guvern, citat de hotnews.
Reamintim că luni, după ce fostul premier Adrian Năstase şi-a primit sentinţa în dosarul Zambaccian, Ponta a avut o ieşire catalogată drept neavenită atât de Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi de Traian Băsescu.
Ponta a declarat că Năstase, aflat la a doua condamnare penală, a fost "condamnat politic", cazul său fiind similar cu cea a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, închisă după un proces despre care s-a afirmat că ar fi fost politizat. [Iulia Timosenko a fost condamnată pentru un contract de furnizare de gaze care i-a făcut pe ucraineni datori vânduţi la ruşi, obligaţi să plătească preţuri exorbitante pentru gaze naturale pe care nu le-au consumat].
Membrii CSM au fost de părere că afirmaţiile lui Ponta ar putea să influenţeze independenţa Justiţiei şi au informat că intenţionează să sesizeze Inspecţia Judiciară a CSM, iar Traian Băsescu, i-a cerut lui Ponta, prin intermediul unui comunicat de presa, „să înceteze, de îndată, orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru”.
Declaraţiile lui Ponta, a arătat preşedintele, aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO şi, în plus, sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene, reiese din comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.