Şi (foştii) premieri merg la închisoare, nu-i aşa?

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

"Doresc din tot sufletul să se facă dreptate şi sunt alături de el. (...) Cred că are mari emoţii", şi-a exprimat astăzi Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sprijinul, simpatia şi îngrijorarea la adresa lui Adrian Năstase, care ar trebui să afle astăzi dacă va înfunda sau nu puşcăria din nou, pentru infracţiunile instrumentate în dosarul Zambaccian (luare de mită, şantaj, acte vamale false - acesta ultimă infracţiune fiind în culpa soţiei lui).

Declaraţia dnei Rovana Plumb implica oricum că Năstase ar fi fost nevinovat, fapt infirmat de decizia pe care a primit-o luni, 6 iauarie.

Dacă Năstase, acuzat de luare de mită şi şantaj avea emoţii sau nu, este foarte greu de precizat. Cert este că, probabil în virtutea unei obişnuinţe deprinse în închisoare, unde a fost trimis după o condamnare la închisoare în alt dosar, Năstase şi-a găsit timp în ajun de sentinţă pentru a monologa pe blog cu cititorii săi.

"Cititorii mei sunt mai deştepţi decât scriitorii altora", este motto-ul sub care îşi publică puşcăriabilul Adrian Năstase postările pe blog şi, pornind de la acesta idee Năstase şi-a împărtăşit panseuri-le despre justiţie, autocunoaştere şi religie cu fanii.

"O viaţă în care faci greşeli nu numai că este mult mai onorabilă, dar este şi mult mai folositoare decât una petrecută fără să faci nimic. Sper să fiţi de acord", li se adresează Năstase cititorilor săi reali sau imaginari, fără să precizeze ce înţelege prin greşeli: faptul că nu s-a votat încă legea graţierii şi amnistiei, că nu l-a pus mai din vreme pe Ponta premier, că nu a furat mai înţelept astfel încât să nu afle nimeni ce a făcut, rămâne un mister neîmpărtăşit. Fostul premier şi actual infractor A. Nastase nu ne face cunoscute toate meandrele gândirii lui.

Însă din postarea de pe blog, răsare un gând "curajos". Năstase face o paralelă între persecuţia creştinilor şi dosarele lui de mită, foloase necuvenite, şantaj etc.

Tot fără să îşi explice clar ideea, tot într-o notă de uşor delir, Adrian Năstase vorbeşte despre Bobotează, pietre aruncate în apă, Crăciun (nu protestatarul ci sărbătoarea religioasă) afirmând că "pare a exista o legătură strânsă între justiţie şi sărbătorile religioase, mai ales în ceea ce priveşte Crăciunul – de rit vechi sau nou".

Mă gândesc că şi Ceauşescu ajunsese la aceeaşi concluzie. Restul mesajului postat pe blogul lui Năstase nu mai merită menţionat, este cvasi-incoerent.

Merită în schimb menţionate mesajele de susţinere ale colegilor săi:

"Suntem alături de Adrian Năstase. Am fost în tot acest timp alături de domnia sa. Îi ţinem pumnii şi îi suntem alături. Mai mult nu ştiu ce să spun. Sunt momente foarte dificile şi nu sunt foarte multe de comentat", a declarat eurodeputatul Cătălin Ivan, purtător de cuvânt PSD.

La rândul său, ministrul Mediului Rovana Plumb doreşte să se facă dreptate (dreptatea aceea) şi consideră că fostul premier are "mari emoţii" în această zi.

Vicepremierul Liviu Dragnea, care şi el va avea emoţii anul acesta, urmând a fi judecat pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Băsescu din 2012 a spus: "Mă rog la Dumnezeu să-i fie bine", Viorel Hrebenciuc, cunoscut pentru faptele sale "creştineşti", cum ar fi falimentarea în cârdăşie cu Ovidiu Tender a Rafo Oneşti, a declarat "Să-l ajute Dumnezeu".

Şi vicepreşedintele PSD al Gheorghe Nichita, renumit pentru tăierea ilegală a teilor din Iaşi, îşi exprimă speranţă ca Dumnezeu îi va da lui A. Năstase "putere să treacă peste încercări":"Îi doresc mult succes şi Dumnezeu să-l ajute în continuare să facă faţă la toate aceste încercări", a spus Nichita.

De ce le-ar ajuta Dumnezeu celor anchetaţi pentru mită, şantaj şi alte infracţiuni din aceeaşi gamă, rămâne foarte, foarte neclar.

Premierul Ponta, mai agnostic, nu se cramponează de ideea de Divinitate (influenţele lui Che Guevarra mă gândesc) ci, mai curajos, ia taurul de coarne şi îl acuză pe Băsescu de nedreptăţile pe care le suferă A. Năstase, fostul său şef: e o mare nedreptate că Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de sistemul lui Băsescu, crede premierul, după toate "lucrurile bune pe care domnia sa [Năstase n.r.] le-a făcut:

"Am şi vorbit cu domnia sa. Cred sincer că pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate", a spus Ponta, care a fost propulsat pe scena politică de A. Năstase, în urmă cu 12 ani.

Adrian Năstase este cel ce a coordonat faimoasa teză de doctorat al lui Ponta şi cel ce l-a promovat pe acesta ca Şef al Corpului său de Control Reamintim că înainte ca Ponta să deţină funcţia de şef al Corpului de Control al Prim ministrului Năstase, a fost implicat în dosarul morţii suspecte a procurorului Panait, un tânăr magistrat ce ancheta corupţia unor apropiaţi ai lui Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne