Elena Udrea, despre „reuşitele” USL din 2013
alte articole
Făcând o retrospectivă a anului politic 2013, deputatul PDL Elena Udrea, a constatat că acest an a fost, pentru foarte mulţi dintre români, „anul marilor aşteptări şi speranţe”, însă la finalul lui, câteva concluzii sunt evidente şi nu sunt prea îmbucurătoare.
„USL şi premierul Ponta nu-şi pot îndeplini promisiunile făcute românilor. Nu au viziune, nu au o strategie economică, pentru a suplimenta veniturile au ca singură soluţie creşterea taxelor şi impozitelor. Aşa s-a ajuns la insolvenţa ori falimentul a aproape 150.000 de firme şi la apariţia a 46.000 de şomeri noi faţă de anul 2012. A scăzut puterea de cumpărare, nu s-au mai făcut investiţii, nu s-au atras banii europeni prognozaţi. În concluzie, românii au trăit mai greu deşi USL, Ponta şi Antonescu, le-au promis că vor trăi mai bine”, a scris pe blogul personal Elena Udrea.
Din acest motiv, deputatul PDL este de părere că în anul 2014 ar avea loc căderea electorală a premierului Victor Ponta, care va fi tras la răspundere de poporul înşelat de acesta.
„Toate acestea ne conduc la o singură concluzie: anul 2014 va însemna anul căderii electorale a lui Victor Ponta, chiar dacă acum sondajele încă îl arată ca fiind foarte popular. Aşteptările şi speranţele românilor au fost înşelate şi premierul va fi cel care va răspunde, aceasta înseamnă că Victor Ponta va încerca să trimită pe altcineva în competiţia pentru Preşedinţie, ştiind că eşecul lui ar însemna pierderea definitivă a puterii, precum în cazul lui Năstase ori Geoană”, a explicat aceasta.
De asemenea, Udrea afirma că USL este pe cale să se rupă pentru că „scandalurile politice în creştere din interiorul USL ne-au arătat că această construcţie politică nu mai are viaţă foarte lungă”.
„Ele sunt rezultatul direct al implacabilei decizii a PSD de a avea candidat propriu la prezidenţialele din 2014. În această logică, Crin Antonescu şi liberalii săi vor forţa cât de curând o ruptură în interiorul USL, sperând să coaguleze electoratul lui Traian Băsescu dar şi pe cel de centru-dreapta. Şansele sale de reuşită sunt însă mai degrabă reduse ca urmare a asocierii de câţiva ani cu PSD şi cu Dan Voiculescu, dar şi drept rezultat direct al participării active la tentativa de lovitură de stat din vara lui 2012”, a continuat Udrea.
De altfel, efectele acţiunilor politice şi de comunicare ale ultimilor ani „se văd în cazul lui Crin Antonescu – acesta a ajuns la un scor de încredere mai mic decât al tuturor posibililor adversari ai săi din PSD şi la un nivel mai redus decât al „duşmanului asumat”, Traian Băsescu”, a adăugat aceasta.
Udrea susţine că „cei cinci ani de zile de când Crin Antonescu este candidat la prezidenţiale, marcaţi de un discurs tot mai uzat, şi de niciun proiect dus până la capăt (nici măcar revizuirea Constituţiei) arată incapacitatea politicianului de a genera un proiect real pentru România. Iar eu sunt convinsă că prezidenţialele din 2014 nu pot fi câştigate fără un proiect de ţară convingător. Discursul negativ de tip „Jos Băsescu!” nu mai poate funcţiona într-o ţară ai cărei locuitori sunt atât de dezamăgiţi de conducătorii lor”.
Nici Opoziţia nu a avut un 2013 „plin de împliniri”, este de părere Udrea.
„După Convenţia Naţională a PDL din martie, nu s-a întâmplat mare lucru. Ambiţiile liderilor partidelor de centru-dreapta au atomizat opoziţia şi au făcut-o necredibilă deopotrivă în ochii mass media, dar şi ai electoratului. Ne-am trezit în postura de a avea vreo trei-patru candidaţi la prezidenţiale, fără a avea însă un vehicul electoral semnificativ în spate şi fără ca vreunul dintre posibilii prezidenţiabili să beneficieze de sprijinul explicit al lui Traian Băsescu. E o realitate obiectivă care nu poate fi cosmetizată şi care, dacă se păstrează, anulează şansele de reuşită la prezidenţialele din 2014”, a precizat aceasta.
În opinia deputatului PDL „nici acum nu ar fi târziu pentru un proiect unionist, care să ofere o şansă reală de reuşită anul viitor, pentru că nu există pe zona de centru-dreapta un candidat capabil să câştige de unul singur prezidenţialele, victoria putând veni doar printr-un efort conjugat”.
Aceasta este de părere că există şi un „mare câştigător politic al anului 2014” şi acela este preşedintele Traian Băsescu, care s-a reinventat, pentru ca acesta „a reuşit să reprezinte adevărata Opoziţie, să împiedice mai multe proiecte percepute de români ca nocive şi să recupereze acea conexiune profundă cu poporul”.
Udrea susţine că după peste 20 de ani de politică şi aproape 10 ani de Preşedinţie a ţării, Traian Băsescu „reuşeşte să redevină acum actorul politic providenţial pentru electoratul de centru-dreapta. Tot în el stă speranţa tuturor celor care vor să evite întoarcerea la „liniştea” lui Ion Iliescu şi „partidul-stat” al lui Adrian Năstase”.
Din motivele enunţate mai sus, Elena Udrea trage o concluzie clară şi anume ca „România are nevoie de un nou proiect politic semnificativ care să ducă mai departe lupta cu sistemul, apărând ceea ce s-a câştigat în ultimii zece ani şi continuând să urmărească obiectivul de a genera progresul pe care toată lumea îl aşteaptă”.
„Adică o ţară occidentală în ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor, nivelul de trai şi independenţa justiţiei. Acest deziderat se poate realiza în 2014 dacă oamenii responsabili şi bine intenţionaţi din politică dar şi din celelalte domenii, vor forma masa critică necesară pentru a provoca marea schimbare de care România are nevoie”, a concluzionat aceasta.