Condamnarea lui Năstase - comentarii pozitive
alte articole
„Condamnarea lui Adrian Năstase la 4 ani de închisoare pentru luare de mită este un succes al justiţiei şi o lecţie pentru toţi politicienii care sunt corupţi şi care fură. Justiţia lucrează independent şi politicienii să nu mai comită acte de corupţie şi să nu mai fure, pentru că se duc şi ei la închisoare”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.
În opinia lui Macovei nimeni nu mai poate să susţină credibil că dosarele făcute de DNA şi judecate de Înalta Curte sunt „influenţate politic”.
„Ele au ajuns în instanţă aşa cum şi-au dorit toţi inculpaţii, inclusiv Năstase. Dosarul lui Năstase a fost public odată ajuns în instanţă şi judecători de la Înalta Curte l-au condamnat pe Năstase pe baza probelor reale din dosar”, a explicat aceasta.
„Ponta s-a lamentat ipocrit şi mincinos că Năstase a fost “hăituit o viaţă întreagă”. Politicieni PSD spun că sunt alături de Adrian Năstase. Asta înseamnă că susţin corupţia şi hoţia, pentru că Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Pesediştii care spun că sunt alături de el n-au decât să se ducă cu el la închisoare”, a subliniat Macovei.
Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară Adrian Papahagi scria pe contul său de Facebook:
„Adrian Năstase se reîntoarce la închisoare şi trebuie să restituie o sumă importantă. Este, poate, destul pentru un om. Dar nu e destul pentru regimul ticăloşit al tranziţiei, pentru mafia securisto-comunistă care a jefuit acest neam, a falimentat bănci, a confiscat terenuri, a deturnat sute de miliarde de euro în ultimii 24 de ani. Precaritatea generalizată a traiului nostru se datorează în mare măsură rapacităţii câtorva sute sau mii de moştenitori ai Securităţii. Dreptatea trebuie să continue (ironic, nu?) până la capăt. Politicienii de pradă nu se mai bucură de impunitate în România: mulţi tremură astăzi, într-o empatie vinovată cu Adrian Năstase. Până la urmă, aceasta este marea victorie a lui Traian Băsescu: a dispărut impunitatea selectivă în România. Vor urma zvârcoliri majore în USL (dar şi emoţii individuale în celelalte partide)”, a precizat acesta.
Tot pe Facebook, preşedintele partidului Noua Republică, Mihai Neamţu, scria următoarele: „La şcoală am învăţat că 1 plus 4 egal 5. Şi totuşi, în sistemul judiciar european e altfel. Mărturisesc că n-am fost niciodată de acord cu ideea de cumulare a pedepselor: abia primeşte un infractor o pedeapsă în România şi apar tertipurile avocăţeşti menite să diminueze efectele sentinţei judecătoreşti. În SUA, o ţară democratică şi prosperă, coţcarul de lux Bernard Madoff a luat 150 de ani închisoare. Îmi doresc o ţară unde pedepsele sunt adunate după regulile elementare ale aritmeticii. Exagerez?”
Potrivit Mediafax, deputatul liberal Alina Gorghiu este de părere că întreaga clasă politică ar trebui „să înveţe ceva din condamnarea fostului premier” şi să nu folosească ideea unui proces politic în explicarea deciziei în cazul acestuia.
Aceasta a declarat ulterior pentru Digi24 că „este o hotărâre extrem de dură şi, dacă nu suntem ipocriţi, ne aşteptam foarte mulţi dintre noi”.
„Este o hotărâre pe care judecătorii au luat-o în baza probelor din dosar şi ar trebui să ne limităm sau să respectăm această decizie, că au avut judecătorii în spate ca motivare un exemplu în lupta anticorupţie”, a remarcat acesta.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a scris pe aceeaşi reţea de socializare: "Totuşi una din promisiunile USL pare să se îndeplinească: dreptate până la capăt".
„Trist totuşi pentru Adrian Năstase. Toţi cei care tună şi fulgeră acum pe televiziuni în apărarea lui şi împotriva justiţiei au în realitate cu totul si cu totul alte griji. Domnu' Gâdea se gândeşte la şeful lui. Premierul Ponta se teme de un precedent periculos pentru premierii corupţi. Iar liberalii sunt îngrijoraţi pentru Fenechiu. Multă ipocrizie”, a explicat acesta.
„Îl ascult pe Ponta, care pune şi el placa zgâriată a PSD cu răzbunarea politică în sentinţa primită de Năstase. Reacţiile oamenilor din PSD la condamnarea lui Adrian Năstase sunt cumva previzibile: răzbunare politica bla bla bla”, a continuat Lăzăroiu.
Însă Lăzăroiu remarcă condiţiile în care s-a desfăşurat procesul lui Năstase:
- a trecut prin două instanţe şi niciuna nu l-a achitat
- n-a fost judecat de un singur om, ci de mai mulţi judecători
- există un dosar public cu probe, declaraţii, martori (mulţi foşti apropiaţi şi colaboratori)
- a avut cei mai buni avocaţi, care sunt convins că au adus argumente în favoarea inculpatului şi au fost atenţi la respectarea procedurilor
- judecătorii pot da orice sentinţă, aşa cum le dictează conştiinţa, pentru că sunt inamovibili
- procesul a fost public
„Aşadar, cum poţi să trimiţi un om la închisoare printr-o decizie politică sau printr-un abuz având în vedere aceste condiţii? Adică, înţeleg propaganda, dar totul ar trebui să aibă o limită”, a concluzionat Lăzăroiu.