URSS versiunea 2.0 - Putin rescrie regulile pentru alegeri locale
alte articole
Duma de Stat a aprobat în primă fază un proiect de lege care ar putea pune capăt alegerilor directe pentru funcţia de primar, acţiune catalogată de opoziţie drept o încercare de asigura numirea primarilor loiali Kremlinului, relatează Moscow Times.
Proiectul de lege a fost aprobat marţi de către 237 de deputaţi din Duma, cu 11 mai mult decât minimul necesar. În cazul în care va ajunge lege, numirea primarilor ar deveni prerogativa administraţiei locale, ea însăşi selectată din membrii aleşi în mod direct de Duma regională.
Potrivit proiectului de lege, propus de partidul de guvernământ Rusia Unită şi denunţat de către aproape toate celelalte partide din Duma de Stat, autorităţile regionale ar câştiga, de asemenea, dreptul de a-i demite pe primarii oraşelor.
Proiectul de lege nu va afecta alegerile pentru funcţia de primar în cele două mari oraşe ale Rusiei, Moscova şi Sankt Petersburg, care sunt clasificate drept centre regionale.
Politicienii din cadrul altor partide reprezentate în Duma de Stat au criticat proiectul de lege argumentând că ia puterea de auto-determinare din mâinile alegătorilor. Potrivit Gazeta.ru, Dmitri Gudkov, un deputat din partidului Rusia Justă, şi-a acuzat colegii parlamentari de ipocrizie, spunând că în timp ce Rusia cere ca Ucraina să organizeze alegeri directe pentru funcţia de primar şi guvernator, îşi anulează propriile sale alegeri locale.
Autorii proiectului de lege au declarat că masura ar face guvernul oraşului mai accesibil pentru cetăţenii ruşi obişnuiţi, în conformitate cu o sugestie făcută de preşedintele Vladimir Putin într-un discurs la o şedinţă comună a celor două camere ale parlamentului rus de luna trecută.
Alţi analişti sunt de părere că Rusia Unită şi Partidul Liberal Democrat al Rusiei, care de asemenea sprijină legea, au sprijinit proiectul de lege pentru a încerca să oprească genul de conflicte între autorităţile regionale şi primari care au rezultat după alegerile locale care au adus mai mulţi politicienii din opoziţie la putere.
"Autorităţile şi-au dat seama că procesul de pierdere a puterii în regiuni nu se va opri. [Ei îşi dau seama] că opoziţia va creşte şi va creşte", a declarat Ilya Ponomaryov, un deputat de opoziţie din Duma, potrivit Moscow Times.
Cu toate acestea, deputatul nu a fost optimist cu privire la viitorul opoziţiei în regiunile din Rusia, spunând că "desigur" că proiectul de lege va fi adoptat şi va rămâne doar să se lucreze la detaliile din formularea sa.
Ponomaryov a declarat că proiectul de lege ar împiedica viitoare victorii ale opoziţiei şi a adăugat că în cazul în care proiectul de lege este adoptat în forma sa actuală, în care autorităţile regionale ar câştiga dreptul de a-l demite pe primarul oraşului, unii primari aleşi şi-ar putea pierde posturile lor în următoarele câteva luni.
Alegerile directe pentru funcţiile de guvernator au fost restaurate în 2012, după ce au fost casate de Putin în 2004 .