Transnistria a cerut anexarea la Rusia. Zeci de tineri ruşi călătoresc brusc către Transnistria

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat, miercuri, o solicitare către Rusia, prin care cere preşedintelui Vladimir Putin cât şi Dumei de Stat să recunoască independenţa regiunii separatiste din Republica Moldova, Transnistria, şi să permită intrarea acestui teritoriu în Federaţia Rusă, a notat Itar-Tass.

"În conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional , dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să fie la baza deciziilor politice, iar fiecare stat este obligat să respecte acest drept", conform textului normativ adoptat de Sovietul Suprem din Transnistria.

Textul normativ a fost completat în baza unui referendum organizat în 2006, la care 97% dintre votanţi îşi doreau independenţa regiunii şi alipirea la Rusia. Conform legilor din Republica Moldova, autorităţile de la Tiraspol nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia.

La începutul săptămânii, Centrul de Informaţii al Kievului a semnalat că există un flux masiv de cetăţeni ruşi care se deplasează către regiunea transnistreană, prin Ucraina. Cetăţenii veniţi din Rusia au o constituţie sportivă şi călătoresc în grupuri.