În Ucraina se formează o nouă Transnistrie, susţine presa de la Chişinău

Transformarea Donbasului (regiunea de Est a Ucrainei - n.r.) în Transnistria are loc destul de rapid, observă luni Timpul. Dacă în Crimeea ruşii acţionau sub masca 'autoapărării', în Donbas militarii ruşi ar putea fi invitaţi de autorităţile locale în calitate de pacificatori, potrivit ziarului citat.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)
Epoch Times România
14.04.2014

Transformarea Donbasului (regiunea de Est a Ucrainei - n.r.) în Transnistria are loc destul de rapid, observă luni Timpul. Dacă în Crimeea ruşii acţionau sub masca 'autoapărării', în Donbas militarii ruşi ar putea fi invitaţi de autorităţile locale în calitate de pacificatori, potrivit ziarului citat.

Rusia propune ca viitorul Ucrainei să fie abordat după formula 'iată, avem toată ţara, dar mai sunt două-trei regiuni estice separate', iar la masa negocierilor de la Geneva să fie garanţii negocierilor - UE, SUA, Rusia, precum şi doi participanţi - Ucraina şi regiunile de est. Mai exact, 'Formatul 3+2', potrivit ziarului, care sugerează că exact pe acelaşi scenariu s-a mers şi în cazul Transnistriei.

Timpul publică şi un interviu cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care menţionează că sporirea vitezei apropierii Republicii Moldova de UE nu are legătură cu situaţia din Ucraina, dar se datorează reformelor interne. În acelaşi timp, el accentuează că reformele trebuie să continue şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de unele acţiuni antieuropene susţinute de forţe politice din Republica Moldova, inclusiv din autonomia găgăuză.

Invitat la cel de-al doilea Congres al bulgarilor din Republica Moldova, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a promis toată susţinerea şi ajutorul poporului găgăuz în realizarea deciziei separatiste pe care ar lua-o conducerea raionului, notează Ziarul Naţional. Participanţii la Congres au adoptat o rezoluţie în care nu se menţionează nimic despre aderarea raionului la UTA Găgăuzia. Decizia finală urmează a fi însă luată în urma consultărilor ulterioare. În acest context, Ziarul Naţional aminteşte că, recent, primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a anunţat că raionul Taraclia va organiza un referendum cu privire la alipirea de Găgăuzia, dacă Parlamentul de la Chişinău nu-i va acorda acestuia 'statut special' - Raionul Bulgar Taraclia.

Generalul Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, a declarat, pentru Adevărul, că evoluţia conflictului din Ucraina nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-un plan de invadare a Ucrainei, elaborat de Vladimir Putin. 'În a doua parte a operaţiunii puse la cale de Rusia, ne aşteptăm să vedem probleme în Moldova şi Transnistria', a avertizat el.

Adevărul scrie şi despre o decizie a Rusiei ce poate lovi în cel puţin 14 uzine din Republica Moldova. 'Declaraţiile liderului de la Kremlin privind intenţia Rusiei de a-şi proteja piaţa de o posibilă invazie a mărfurilor din statele CSI orientate spre UE şi de renunţare la cooperarea industrială va afecta grav şi economia Moldovei, susţin experţii', potrivit Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor