Putin cere ridicarea „blocadei” impuse Transnistriei şi ameninţă cu intervenţia militară

Preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat joi Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei pentru ca cetăţenii de acolo trebuie să decidă singuri ce vor, scrie Interfax.
Andrei Pricopie
17.04.2014

focus

alte articole

Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
17.04.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat joi Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat „blocada” impusă Transnistriei pentru ca cetăţenii de acolo trebuie să decidă singuri ce vor, scrie Interfax.

"Este o problemă serioasă - Transnistria. Acolo locuiesc mulţi cetăţeni ruşi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune faţă de viitor. Trebuie să avem un dialog cu R.Moldova şi Ucraina. Trebuie să intensificăm formula 5 2. Trebuie urgent să scoatem blocada Republicii Moldova şi Ucrainei. Cetăţenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor", a declarat Putin, citat de portalul moldovean Unimedia.

Sovietul Suprem (ilegal) de la Tiraspol a adoptat, miercuri, o solicitare către Rusia, prin care cere preşedintelui Vladimir Putin cât şi Dumei de Stat să recunoască independenţa regiunii separatiste din Republica Moldova, Transnistria, şi să permită intrarea acestui teritoriu în Federaţia Rusă, a notat Itar-Tass.

Totodată, Putin a ameninţat că ia în calcul trimiterea armatei în Ucraina este o variantă luată în calcul, acuzând guvernul de la Kiev de comiterea unei "crime grave" apelând la armată să combată trupele pro-ruse.

"Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat preşedintelui dreptul de a folosi forţele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept", a subliniat preşedintele rus în cadrul unei sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri, relatează Itar-Tass.

Rezultatul crizei cu care se confruntă Ucraina depinde de "garanţiile" care vor putea fi oferite pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a explicat acesta.

"Problema nu este ce se va întâmpla mai întâi - un referendum privind descentralizarea şi federalismul, şi apoi alegeri sau mai întâi alegeri (prezidenţiale, n.r). Problema este să fie garantate drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei", a afirmat Putin.

Rusia a comasat zeci de mii de militari la graniţa de est cu Ucraina, în timp ce trupele speciale ucrainene desfăşoară ample activităţi anti-terorism împotriva trupelor pro-ruse care încearcă să ocupe diverse obiective strategice.

O ultimă incursiune a forţele armate afiliate Rusiei din estul Ucrainei a avut loc în noaptea de miercuri spre joi când circa 300 de insurgenţi au încercat să ocupe baza militară ucraineană de la Mariupol, incident soldat cu 4 decese, 12 răniţi şi 63 de insurgenţi reţinuţi, conform ministrului de Interne, Arsen Avakov.

Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) au informat anterior că un număr mare de soldaţi din Brigada 45 a Forţelor Speciale ruse cât şi agenţii Directoratului Principal de Informaţii al Rusiei operează în spatele acţiunilor separatiste din estul Ucrainei. Potrivit interceptărilor făcute miercuri de SBU, comandanţii ruşi din estul Ucrainei le-au ordonat militanţilor separatişti pro-ruşi să omorî fără ezitare trupele ucrainene.

Comunicările interceptate "arată că operaţiunile de sabotaj din partea de est a Ucrainei sunt conduse în mod deschis de ofiţerii de informaţii ai armatei ruse, care au emis ordine de a ucide soldaţii ucraineni", a transmis SBU într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor