Guvernul polonez omorât. Patru ani după Smolensk, suspiciunile de asasinat încă bântuie

P. P.
14.04.2014

alte articole

Rămăşitele avionului prezidential polonez prăbuşit la Smolensk, 11 aprilie 2010 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
P. P.
14.04.2014

Acum patru ani de zile, preşedintele polonez Lech Kaczynski a fost omorât în timpul unui accident de avion desfăşurat în apropierea pădurii Katyn din Rusia.

Kaczynski, împreună cu un număr impresionant de membri ai guvernului polonez, zburaseră la Smolensk să onoreze memoria celor 22.000 de ofiţeri polonezi, avocaţi, preoţi şi profesori măcelăriţi de sovietici la ordinul lui Stalin cu 70 de ani în urmă.

La bordul avionului se mai aflau 95 de figuri publice, politice şi militare, inclusiv soţia preşedintelui.

Cu doi ani înainte să moară, fostul preşedinte avertiza că dacă agresiunea rusească nu va fi oprită în Georgia, ţară pe care Rusia tocmai o invada, aceasta se va extinde spre Ucraina, ţările baltice şi posibil spre Polonia.

”Suntem aici să facem faţă bătăliei”, a spus acesta în timpul discursului, iar mulţi polonezi cred şi acum că preşedintele lor a murit cu acest scop în minte.

Unul dintre aceşti polonezi este fizicianul Kazimierz Nowaczyk.

Pe data de 10 aprilie, 2010 la ora 10:41, Zborul Forţelor Aeriene Poloneze 101 s-a prăbuşit la câteva sute de metri distanţă de aerodromul Smolensk pe o ceaţă groasă. În numai câteva ore, guvernul rus emitea un comunicat în care motiva incidentul cu o eroare a pilotului. Raportul final al Rusiei cu privire la incident îl invinovăţea pe fostul preşedinte Kaczynski cât şi pe ”beţivul” comandant-şef al forţelor aeriene de folosirea ”presiunii psihologice” pentru a-i forţa pe piloţii polonezi să aterizeze într-un mediu cu viziblitate redusă.

Cutiile negre ale avionului, laptopurile, documentele sensibile, telefoanele mobile, cărţile de adrese, numerele de telefon, corespondenţele, secretele militare importante cât şi codurile diplomatice şi cele NATO au fost sechestrate imediat de către agenţii Kremlinului.

A fost ”o lovitură dată de serviciul de informaţii al Rusiei”, spunea analistul pensionat al CIA, Gene Poteat.

Ceea ce Nowaczyk numeşte ”ani de muncă bună pentru serviciile de securitate” a fost obţinut într-o singură zi de către Poliţia cu Scop Special a Rusiei OMON, care a fost trimisă imediat la faţa locului.

Avionul era un model Tupolev-154M vechi de 20 de ani ce fusese refăcut şi modernizat în Rusia cu numai patru luni în urmă, un detaliu care a devenit subiectul unor speculaţii considerabile.

Potrivit lui Poteat, ”Cu patruzeci de minute înainte de prăbuşire, un avion rusesc YAK-40 cu 40 de persoane la bord aterizase în siguranţă pe acelaşi aeroport. Cu 20 de minute înainte de accident un aparat de zbor AWAC a aterizat pe aeroport şi la scurt timp după aceea a decolat spre Moscova”.

Nowaczyk a descris descoperile făcute de un comitet independent de anchetă al Parlamentului polonez, care a investigat incidentul. Grupul este format din oameni de ştiinţă cu diferite specializări şi se bazează numai pe ”unelte ştiinţifice”. Însă comitetul era format din mai multe grupări politice poloneze, precum cea a fratelui preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, care nu a găsit raportul oficial ruso-polonez cu privire la incident îndeajuns de satisfăcător.

”Din punctul nostru de vedere acest raport este plin de greşeli”, a explicat Nowaczyk, citând mai multe contradicţii şi inconsecvenţe ale raportului oficial. O problemă principală ridicată de către comitetul lui Nowaczyk, cât şi de multe forumuri online care erau dedicate investigaţiei, este că numărul rămăşiţelor găsite la locul incidentului – estimate la 60.000 de fragmente din aparatul de zbor – este imposibil de mare în cazul unui simplu accident de avion.

Corpul primei doamne a Poloniei, Maria Kaczynska, a putut fi identificat numai după vopseaua de unghii şi inscripţia de pe inelul de căsătorie.

Nowaczyk cita bombardarea avionului Lockerbie din 1988 cât şi zborul TWA 800 din 1996, ambele avioane explodând în aer. Numai 11.000 şi respectiv 3.168 de fragmente de avion au fost găsite, cu toate acestea ambele avioane au fost reconstruite până la un procent de 95%.

Dar aici avem peste 60 de mii de fragmente.

Nowaczyk este de părere că o explozie este cea care a cauzat fragmentarea avionului în care a zburat preşedintele. În raportul oficial cutiile negre ale avionului indicau că electricitatea aparatului de zbor s-a întrerupt cu 2-3 secunde înainte de accident, un lucru neexplicat până în prezent. Acest mic amănunt ar confirma posibilitatea unei explozii.

La fel ca mulţi dintre cei care au urmărit aceste investigaţii, Nowaczyk se cunoaştea personal cu patru dintre persoanele care au murit în incident, inclusiv cu fostul preşedinte.

Săptămâna trecută, pe 8 aprilie 2014, Radio Polskie a relatat că Procurorul Districtului Militar Polonez din Vaşovia, Colonelul Ireneusz Szelag, a prezentat 1.300 de pagini de investigaţii, în avansul aniversării de patru ani, care excludeau ”orice posibilitate ca o explozie să aibă loc la bordul avionului prezidenţial ce s-a prăbuşit în Smolensk pe 10 aprilie 2010”. Procurorul va închide investigaţiile anul următor, iar avionul nu va fi returnat niciodată Poloniei.

Totuşi, asta nu va calma speculaţiile care au luat naştere cu privire posibilitatea unei conspiraţii, în special după acţiunile recente ale lui Putin în Ucraina. Anul trecut, o treime din populaţia poloneză credea că există posibilitatea ca preşedintele să fi fost asasinat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor