Un star de televiziune din China, scos din emisie şi arestat

Director al televiziunii centrale de stat - CCTV - şi moderator de televiziune, Rui Chenggang la Davos, 29 ianuarie 2011.
Director al televiziunii centrale de stat - CCTV - şi moderator de televiziune, Rui Chenggang la Davos, 29 ianuarie 2011. (AP Photo/Michel Euler)

Este uimitor cât strânse sunt legăturile dintre mass media, poliţia secretă, şi corupţia din China.

Rui Chengang este imaginea canalului de ştiri financiare a televiziunii de stat, CCTV. Acesta găzduieşte emisiunea principală a canalului, ”Ştirile Economice”.

Rui a devenit o celebritate şi pe cont propriu, căpătând faimă din 2007, când a condus o campanie de succes care a scos Starbucks-ul afară din Oraşul Interzis. Până la urmă, vorbim despre Oraşul Interzis.

Peste 10 milioane de persoane îi urmăreau show-ul în fiecare seară, având peste 10 milioane de urmăritori pe Weibo (Twitter-ul chinez este interzis), ceea ce-l face cea mai populară personalitate din mass media de stat pe reţelele sociale virtuale. Iar fanii săi chiar îndrăznesc să-l numească ”faţa Noii Chine”.

Având o engleză fluentă, ”faţa noii Chine” desfăşoară deseori interviurile mari cu oficialii şi directorii Occidentali, precum Bill Clinton şi Bill Gates.

Dar Rui este şi controversat. Este cunoscut ca fiind extrem de naţionalist, şi îi reuşesc fazele care-l fac să se arate nesimţit şi înflăcărat. La o conferinţă de presă din Coreea de Sud în 2010, Barack Obama a încercat să-i acorde unui jurnalist sud-coreean ultima întrebare, dar Rui s-a ridicat şi a zis, ”de fapt sunt chinez, dar cred că pot reprezenta toată Asia”, şi apoi şi-a formulat întrebarea.

Un an mai târziu, la Forumul Economic Mondial din Dalian, acesta i-a spus ambasadorului american in China de atunci, Garry Locke, că a auzit că a zburat la conferinţă la Economy Class. Rui l-a întrebat pe Locke dacă acest lucru este un mesaj care să-i reamintească că Statele Unite datorează bani Chinei. Locke a răspuns că este politica guvernului Statelor Unite ca oficialii să zboare la clasa economică, din cauza crizei.

Per total, Rui pare un tip de treabă, dar, oamenii buni au parte şi de lucruri rele. Cu două săptămâni în urmă, emisiunea lui Rui se difuza la ora normală, iar Rui nu era acolo. Colegul său de emisiune, Xie Yingying, stătea lângă un scaun gol.

La scurt timp după, s-a aflat că procurorii l-au reţinut pe Rui cu nici o oră înainte de începerea emisiunii. Motivul? Corupţie. Iar zilele astea, Xi Jinping face destule valuri cu campania sa "anti-corupţie".

Luna trecută, campania "anti-corupţie" a lui Xi Xinping l-a atins pe mentorul lui Rui de la CCTV, Guo Zhenxi, care era şeful canalului financiar. Se crede că Guo a strâns peste 300 de milioane de dolari numai din mita primită. Presa de stat anunţă că dosarul lui Rui este foarte strâns legat de cel al lui Guo. Iar Rui are propriile sale probleme legate de compania de relaţii publice pe care a fondat-o - numită Pegasus. Uite că mitologia greacă este răspândită chiar şi în China!

Merge vorba că Rui şi-a folosit poziţia influentă ca prezentator de ştiri pentru a încasa taxe în schimbul laudelor aduse anumitor companii, sau pentru a critica anumite companii şi a omite să le critice pe altele. Dar acest tip de mită este larg răspândită în companiile media din China, iar pentru mulţi reporteri asta reprezintă norma.

Atunci de ce este Rui investigat, de fapt? Ca în multe alte cazuri care implică Partidul Comunist, răspunsul este legat de conexiunile politice ale lui Rui. Mentorul lui Rui, Guo Zhenxi, este apropiat de Li Dongsheng.

Li Dongsheng era fostul ministru adjunct al Securităţii Publice, care controlează poliţia, poliţia militară, şi poliţia secretă a Chinei. Acesta era şi fostul şef al Biroului 610, un departament asemănător cu Gestapo-ul, responsabil de persecutarea aderenţilor practicii spirituale interzise Falun Gong. Iar Li Dongsheng a fost reţinut şi îndepărtat din postul său în luna decembrie, în cadrul Marii Epurări.

Înainte să intre în securitate, Li era un oficial de vârf al CCTV. Iar o astfel de propulsare din mass media direct în poziţiile de vârf ale ”securităţii publice” poate avea loc numai în China.

Mai mult, Li era şi un prieten apropiat al lui Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii care se află sub investigaţii de mai multe luni. Practic, toate investigaţiile de corupţie duc înapoi la Zhou.

Iar Rui ar fi avut legături apropiate cu mai mulţi copii ai liderilor de vârf din Partid, precum fiica fostului premier Li Peng, fiica fostul şef al propagandei Li Changchun, şi fiul fostul vice-preşedinte Zeng Qinghong, şi cel mai faimos în Occident, Bo Guagua, fiul oficialului renegat, Bo Xilai.

În această listă este notabil faptul că mulţi dintre aceşti oficiali au deja probleme mari sau vor avea cât de curând. Iar aşa cum spunea Rui în cele două autobiografii scrise, în China este important să ai relaţii. Numai că el a ales echipa greşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii