Imagini din satelit: Rusia a lansat tiruri de artilerie asupra Ucrainei, afirmă SUA

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Statele Unite au făcut publice duminică imagini prin satelit care, susţine Washingtonul, arată că Rusia a lansat tiruri de artilerie înspre Ucraina şi că artilerie grea rusească destinată separatiştilor a trecut graniţa înspre estul Ucrainei.

O serie de patru imagini au fost remise presei duminică de Biroul Directorului Serviciilor Naţionale SUA şi ar demonstra, potrivit Statelor Unite, că Rusia a efectuat tiruri înspre estul Ucrainei, în scopul de a-i sustine pe separaţiştii proruşi.

Cele patru imagini prezintă porţiuni din frontiera ruso-ucraineană. Două dintre fotografiile adnotate de Servicile Naţionale SUA prezintă ceea ce Guvernul american afirmă că sunt baterii ruseşti staţionate pe teritoriul rusesc, respectiv un grup de lansatoare de rachete şi altul de obuziere.

Alte imagini prezintă cratere provocate de impactul rachetelor cu solul în apropiere de locaţia trupelor ucrainene alături de urme de lansare a respectivelor rachete de pe teritoriul rusesc.

"Zona mare de impact de lângă unităţile militare ucrainene indică tiruri cu lansatoare de rachete multiple. Craterul din partea de jos (a imaginii) arată impactul asupra unui sat", se poate citi in legenda citată de HotNews.

O altă fotografie arată ceea ce Washington indică a fi arme furnizate de Moscova şi manevrate de separatiştii proruşi pe teritoriul Ucrainei.

Reamintim că vineri, Statele Unite anunţaseră că au depistat sistemele de rachete care se deplasau aproape de graniţa Ucrainei, pentru a fi puse la dispoziţia separatiştilor pro-ruşi.

Potrivit presei americane, publicarea imaginilor face parte din demersul administraţiei Obama de a nu mai permite Rusiei să se eschiveze de la răspunderea pentru escaladarea conflictului din ţara vecină, americanii sperând, de asemenea, că publicarea fotografiilor ar putea creşte determinarea statelor UE de a întări sancţiunile impuse Moscovei.

Reamintim că de-a lungul timpului Moscova a negat vehement că ar fi implicată în conflictul din Ucraina, în acest weekend, ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, acuzând chiar că SUA duce „o campanie neîntreruptă de denigrare a Rusiei, recurgând inclusiv la minciuni făţişe.”

Duminică, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a discutat telefonic cu Serghei Lavrov, cerându-i acestuia să oprească furnizarea de armament greu, rachete şi sisteme de artilerie dinspre Rusia şi Ucraina. Kerry nu a acceptat explicaţiile lui Lavrov, care a negat că Rusia a sprijinit cu armament conflictul între Kiev şi separatiştii pro-ruşi, a declarat sub protecţia anonimantului un înalt oficial american.