Fost oficial militar de vârf, pus la zid în cadrul unei campanii de „purificare” în China
alte articole
Luni, într-un gest dramatic, patru oficiali chinezi de rang înalt şi-au pierdut calitatea de membri ai Partidului Comunist Chinez (PCC) în aceeaşi zi – unul dintre ei fusese oficial militar de vârf. Cei patru sunt acuzaţi de afiliere cu fostul grup aflat la conducerea Chinei, pe care Xi Jinping, liderul actual al Partidului, îi supune epurării în mod sistematic.
Xu Caihou, cea mai proeminentă ţintă, a fost, până la sfârşitul anului 2012, vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, care exercită controlul Partidului asupra Armatei de Eliberare a Poporului. Postul îi fusese oferit de către Jiang Zemin, liderul PCC în perioada 1989-2002, iar funcţia respectivă îl transformase pe Xu într-unul dintre cel mai puternici oameni din armata chineză.
Influenţa lui Jiang Zemin în politica ţării a continuat pentru cel puţin un deceniu după ce a părăsit în mod oficial biroul. Analiştii sistemului politic chinez sugerează că, prin aceste purificări, Xi Jinping elimină influenţa continuă a lui Jiang, menţinută cu dârzenie de către urmaşii săi din diferitele părţi ale guvernului, Partidului Comunist şi armatei.
Versiunea oficială
Declaraţiile oficiale despre Xu susţin că el va fi predat procurorilor militari pentru a-şi primi pedeapsa. Editorialele aspre publicate în mass-media controlată de Partid au justificat decizia afirmând ca este parte a luptei duse de regimul comunist "împotriva corupţiei".
“Investigarea chestiunilor serioase legate de Xu Caihou demonstrează şi mai mult atitudinea clară a Partidului de a controla strict toate aspectele legate de Partid şi armată, precum şi lipsa toleranţei când vine vorba de pedepsirea corupţiei”, conform unei declaraţii publicate în Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC).
Cu toate acestea corupţia este motorul prin care Partidul îşi mai menţine supremaţia politică, într-o Chină în care popularitatea ideologiei comuniste este zero, mai ales după masacrul din iunie 1989.
Barajul media împotriva infracţiunilor comise de Xu a fost în mod clar coordonat. Xinhua, agenţia de ştiri oficială a regimului chinez şi Cotidianul Armatei, purtătorul de cuvânt al armatei, au publicat propriile lor versiuni asupra evoluţiei situaţiei, printr-o puternică propagandă comunistă.
“Cadrele importante de la toate nivelurile trebuie să-şi cultive spiritul de Partid, să-şi însuşească în mod ferm concepţia marxistă, să-şi formeze concepţia despre viaţă, să-şi formeze valorile, autoritatea, poziţia şi interesele personale, şi în mod conştient să reziste în faţa oricăror ispite şi teste”, a declarat Xinhua.
“Armata noastră este grupul armat care duce la bun sfârşit misiunile politice ale Partidului”, a susţinut Cotidianul Armatei. “Armata se află în posesia ţevii armei şi nu există niciun loc în care să se ascundă elementele corupte. Cerinţa politică a Partidului implică, din partea Armatei, loialitate absolută, puritate absolută, încredere absolută.”
Toate canalele oficiale au evidenţiat elementele formale ale cazului – corupţie, utilizarea unei poziţii de putere pentru ajutarea necorespunzătoare a altora, delapidare de fonduri din partea membrilor familiei, şi altele – în timp ce au folosit prilejul pentru a strânge suport pentru conducerea strictă a lui Xi Jinping.
Politica facţiunilor
De asemenea, o examinare a legăturilor personale, a parcursului carierelor şi a afilierilor celor patru persoane date afară din Partid dezvăluie un set clar de conexiuni: cu toţii au fost fie asociaţi cu Jiang Zemin, fie promovaţi direct de acesta sau de Zhou Yongkang, fostul Ţar al Securităţii Statului, acum căzut în dizgraţie după ce a organizat o lovitură de stat menită să-l împiedice pe Xi Jinping să preia puterea.
“Aceste ultime detenţii ne provoacă din nou să ne întrebăm dacă Xi este cu adevărat un cruciat anti-corupţie, eliminând corupţia din Armata de Eliberare a Poporului (PLA), sau dacă nu urmăreşte în primul rând să îşi elimine rivalii politici”, a scris într-un e-mail Jacqueline Newmeyer Deal, preşedintă a Long Term Strategy Group LLC, cu sediul în Cambridge, Massachusetts. “Proeminenţa motivaţiilor politice pare greu de negat deoarece un număr prea mare dintre cei vizaţi au fost asociaţi cu Bo Xilai şi Zhou Yongkang. Ştim cu toţii că orbitele corupţiei din China nu sunt limitate la aceste două stele”.
“Xu Caihou a fost promovat de Jiang Zemin şi, sub el, Xu a fost el însuşi responsabil cu promovarea unui număr mare de oficiali militari. Mulţi oficiali din Armată, care nu doreau să urmeze ordinele, au fost promovaţi de Xu Caihou”, a spus Cheng Xiaonong, un analist politic ce locuieşte în prezent în USA şi care obişnuia să facă cercetări în anii 1980 pentru un grup consultativ loial liderului comunist reformator Zhao Ziyang.
“Acei oameni îi aparţin lui Xu Caihou şi el însuşi îi aparţine lui Jiang Zemin. Este un grup şi ei se apără reciproc. Formează un grup de interese”, a spus Cheng. De asemenea, se crede că generalul Xu a fost apropiat de Bo Xilai, un oficial PCC înlăturat de la putere şi care în prezent este închis pe viaţă.
Astfel, în ciuda faptului că generalul Xu nu mai dispune de nicio putere oficială, vânarea şi pedepsirea lui pentru corupţie – un act rar în China – trimite un semnal clar şi puternic către oficialii promovaţi de acesta în timpul deceniilor sale în serviciu. Xu devine astfel membrul armatei cu cel mai mare rang ce a fost “purificat” în ultima perioadă.
“Oamenii care şi-au cumpărat cariera cu bani cu ajutorul lui Xu Caihou înţeleg acum care este situaţia. Xi le spune: ‘Cu toţii aveţi probleme. Alegeţi loialitatea politică sau arestul?’”, consideră Cheng. “Xi Jinping foloseşte cazul lui Xu Caihou ca o ameninţare pentru oficialii rămaşi, ‘Acum, viaţa voastră este în mâinile mele. Dacă doriţi să supravieţuiţi, îngenuncheaţi.’”
Fără remuşcări
Observatorii sunt în general de acord că, după arestarea lui Xu în luna martie, au existat puţine şanse ca el să fie menajat: oricând este arestat un astfel de oficial de rang înalt pedeapsa este în general severă.
Ceilalţi oficiali daţi afară din Partid în aceeaşi zi au fost:
Jiang Jiemin, şeful Comisiei de Stat pentru Supraveghere şi Administrare a Capitalului, agenţia care supraveghează toate companiile deţinute de stat în China, şi fost preşedinte al Corporaţiei Petroliere Naţionale Chineze, cea mai mare companie petrolieră condusă de statul chinez;
Li Dongsheng, viceministru al securităţii publice şi şef al Biroului 610, o forţă de securitate extralegală a Partidului înfiinţată de Jiang Zemin în 10 iunie 1999 pentru a coordona şi desfăşura persecuţia împotriva grupului spiritual Falun Gong;
Wang Yongchun, un fost vicepreşedinte al Corporaţiei Petroliere Naţionale Chineze şi membru locţiitor în Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez.
Aceştia sunt cunoscuţi ca aliaţi ai lui Jiang Zemin şi Zhou Yongkang, lucru indicat de parcursul carierelor lor care, în zonele politizate ale Chinei - precum Securitate Statului şi Energie - sunt puternic propulsate prin loialitate şi supunere personală absolute.
Zhou era cunoscut ca un tătuc al industriei petroliere lucrative, vizată anul trecut pentru “curăţenie” de către investigatorii "anticorupţie" ai PCC. Jiang Jiemin şi Wang Yongchun fuseseră deja puşi sub investigaţie în august 2013 pentru “grave încălcări ale legii şi disciplinei”.
Bo Xilai şi Zhou Yongkang, aliaţi apropiaţi ai lui Jiang Zemin, au fost suspectaţi de implicare într-o complot de lovitură de stat împotriva lui Xi Jinping în 2012, atunci când a avut loc tranziţia şefiei de la Hu Jintao către Xi Jinping. Analişti ai sistemului politic chinez, intervievaţi de Epoch Times, au declarat că încercarea de lovitură de stat a fost motivată de dorinţa lui Jiang Zemin şi a aliaţilor săi de a rămâne la controlul Partidului şi de a se asigura că nu vor fi traşi la răspundere pentru crimele comise în timpul persecuţiei împotriva Falun Gong, precum şi pentru a se asigura că această persecuţie va continua.
Acţiunile disperate ale acestor oficiali care încercau să se agaţe de putere l-au forţat pe Xi Jinping să lanseze o “purificare” pe scară largă împotriva bandei de la Shanghai - numele sub care sunt cunoscuţi generic acoliţii fostului lider comunist Jiang Zemin. Rapoartele oficiale susţin că, până în prezent, peste 400 de oficiali au fost înlăturaţi din funcţii - unii dintre ei pentru implicarea în jocurile de putere ale lui Jiang Zemin. Câţiva oficiali au murit în urma torturilor suferite în timpul interogatoriilor.