Războiul din Ucraina se accelerează în timp ce Occidentul pregăteşte noi sancţiuni
alte articole
Armata ucraineană a avansat către ultimele poziţii deţinute de forţele pro-Rusia în timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, este gata să furnizeze paramilitarilor afiliaţi Kremlinului artilerie grea, chiar mai puternică decât cea folosită în trecut. Liderii Uniunii Europene pregătesc un nou pachet de sancţiuni pe scară largă destinate Rusiei, anunţă Bloomberg.
Forţele ucrainene s-au confruntat în ultimele zile cu paramilitarii masaţi în oraşul Horlivka, la aproximativ 20 de kilometri în nord-estul capitalei regionale Doneţk, un oraş cu 1 milion de locuitori folosit de forţele pro-Rusia după retragerea de la începutul lunii iulie.
Eliberarea oraşului ar deschide armatei ucrainene o cale spre ultimele fortăreţe ale inamicului, a declarat vineri, la Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Lisenko.
”Lupta pentru Horlivka continuă. Doneţk-ul va fi următorul”, a declarat acesta, în timp ce CNN a anunţat că şoselele spre sudul oraşului sunt blocate de locuitorii care fugeau din calea conflictelor.
În acelaşi timp, cancelarul german, Angela Merkel, i-a determinat pe liderii UE să semneze cadrul noului pachet de sancţiuni destinate Rusiei după doborârea avionului Malaysia Airlines MH-17 în estul Ucrainei, fapt care l-a izolat pe Putin în faţa comunităţii internaţionale.
În timp ce Moscova neagă că înarmează forţele pro-Rusia din Ucraina, Statele Unite afirmă că are dovezi care arată că sistemul de rachete folosit la doborârea avionului şi uciderea celor 298 de pasageri a fost furnizat de Rusia.
Apelul forţelor pro-Rusia
Şeful Securităţii de Stat a Ucrainei (SBU) a anunţat că a interceptat o convorbire telefonică care conţine o cerere de ajutor a unuia dintre liderii forţelor pro-Rusia, şeful auto-proclamat al Republicii Populare Doneţk, Alexander Borodai, către un cetăţean rus numit Alexei Chesnokov.
”Dacă nu se va schimba nimic în ceea ce priveşte activitatea militară, situaţia nu va rezista mai mult de două săptămâni”, ar fi spus Borodai în apelul interceptat de SBU.
Tolerantă faţă de agresiunile Rusiei în trecut, Merkel insistă să adopte ”decizii rapide” privind măsuri mai dure, a declarat un purtător de cuvânt al Berlinului. Guvernul italian, care conduce Consiliul UE, se aşteaptă să finalizeze acordul pentru sancţiuni în această săptămână.
”Lovirea avionului a fost un punct determinant care a schimbat constelaţia UE”, a declarat Joerg Forbrig, un ofiţer senior al programului pentru biroul pe Europa de Est din Berlin al Fondului German Marshall. ”Putin a depăşit linia şi a interpretat greşit determinarea capitatelor europene de a se apropia de noi sancţiuni”.
Rusia continuă să furnizeze armament şi să bombardeze armata ucraineană
Ministrul ucrainean al Apărării a anunţat, vineri, că forţele ruse au bombardat poziţiile armatei ucrainene şi că Rusia continuă să trimită trupe şi autovehicule militare peste graniţă, ajutând forţele pro-Rusia. Armata ucraineană a ”lichidat” mai multe poziţii de lunetişti şi a capturat un număr mare de arme, artilerie, grenade şi arme avansate cu lunetă, a anunţat ministerul Apărării.
Într-o mare parte a regiunii Lugansk energia electrică a fost întreruptă din cauza rachetelor care au lovit o staţie de electricitate, potrivit unui administrator regional. Nouă mine de cărbune din zonă au încetat să mai funcţioneze din cauza lipsei de curent.
Grupurile paramilitare din cadrul forţelor pro-Rusia au început să intre în conflict între ele, în special Batalionul Vostok şi un grup numit Armata Ortodoxă Rusă, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
Primarul din oraşul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, a fost împuşcat de atacatori necunoscuţi, vineri, potrivit Ministerului de Interne. În aceeaşi zi, atacatori necunoscuţi au lansat o grenadă şi asupra casei primarului din oraşul vestic Lviv. Nu au existat victime.
Costuri suplimentare
Pe fondul ameninţării cu sancţiuni europene, Banca Centrală a Rusiei a crescut brusc costurile pentru împrumuturi, pe 25 iulie, pentru a treia oară în acest an. Banca a ridicat rata dobânzii din această săptămână la 8% de la 7,5%.
Merkel îi va determina pe liderii UE să semneze măsurile împotriva Rusiei până la finalul acestei săptămâni, şi se pregăteşte să accepte unele reduceri ale exporturilor germane de tehnologie către Rusia, pentru a atrage susţinerea naţiunilor aliate.
După acceptul primit din partea guvernelor europene, Comisia Europeană a conceput mai multe propuneri detaliate de sancţiuni pe scară largă destinate Rusiei. Sancţiunile ar putea fi introduse treptat, iar efectul lor total ar putea să nu fie resimţit imediat.
Preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, a vorbit despre ”un pachet bine ţintit, eficient şi balansat, care oferă posibilitatea de a ajusta reacţia în funcţie de schimbările de pe teren”.
Răspunsul Rusiei
Ministerul rus de Externe a anunţat, vineri, că acţiunile UE arată că Europa vrea să încheie cooperarea cu Rusia în domeniul anti-terorismului, armelor de distrugere în masă şi a crimei organizate. ”Suntem convinşi că aceste decizii sunt bine primite de comunitatea internaţională de terorişti”, a apreciat ministerul rus.
Guvernul UE a convenit să facă mai mult în privinţa restricţiilor impuse pentru vize şi a îngheţării activelor persoanelor fizice şi ale companiilor ruse, considerate responsabile pentru războiul din Ucraina. Următoarea restricţie ar putea opri băncile ruseşti deţinute de stat de la obţinerea finanţărilor din Europa, şi împiedicarea companiilor ruse de la a mai achiziţiona echipamentul necesar dezvoltării resurselor energetice.
În urma prăbuşirii coaliţiei de la guvernare şi a retragerii premierului Arseni Iaţeniuk, parlamentul Ucrainei a decis să desfăşoare o sesiune parlamentară specială pe 31 iulie.
Sesiunea de urgenţă, anunţată pe 25 iulie pe site-ul prezidenţial, a survenit după ce preşedintele Petro Poroşenko, premierul Iaţeniuk, preşedintele parlamentului Olexander Turcinov, şi liderii partidelor, s-au întâlnit pentru a discuta modul în care vor evolua lucrurile până la formarea unei noi coaliţii.
Parlamentarii plănuiesc să decidă asupra a două proiecte de lege propuse de guvern, inclusiv una pentru finanţarea armatei şi reducerea cheltuielilor sociale impuse cu acordul Fondului Monetar Internaţional, care nu a fost aprobată în trecut.