Flota chineză exersează capturarea teritoriilor ”pierdute”

Navă militară. China.
Navă militară. China. (youtube)

Navele de război ale flotei chineze au început o serie de exerciţii militare, sâmbătă, care ar avea ca scop intimidarea ţărilor a căror teritorii insulare sunt râvnite de Beijing, potrivit presei din Hong Kong.

Flota Armatei Populare de Eliberare (APE) a lansat două exerciţii majore în zonele disputate din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est care vor dura până pe 1 august. Potrivit Ta Kung Pao din Hong Kong, manevrele militare trebuie să demonstreze capabilitatea de război a Chinei în faţa Vietnamului, Filipinelor şi a Japoniei.

Administraţia de Stat Oceanică a Chinei a anunţat că exerciţiile vor avea loc în Golful Tonkin, un corp de apă localizat în sudul Chinei şi în nordul Vietnamului, cât şi în Marea Chinei de Est, în zona insulelor nipone pretinse de Beijing, Senkaku.

Pe timpul exerciţiilor militare, ambarcaţiunile civile şi aparatelor de zbor vor avea accesul interzis în zonele respective. În acelaşi timp, un număr mare de zboruri comerciale care trec în apropiere de regiunile militare Nanjing şi Jinan au fost anulate sau amânate.

Potrivit rapoartelor, exerciţiile militare majore ale armatei chineze vor continua până la jumătatea lunii august.

China a lansat mai multe pretenţii faţă de teritoriile deţinute de cele trei naţiuni învecinate, Filipine, Vietnam şi Japonia, dorind să captureze insulele Spratly, reciful Scarborough şi insulele Senkaku. În aceste condiţii, armata chineză a fixat ca tematică a exerciţiilor capturarea teritoriilor ”pierdute”.