Flota chineză exersează capturarea teritoriilor ”pierdute”

Navă militară. China. (youtube)
P. P.
28.07.2014

Navele de război ale flotei chineze au început o serie de exerciţii militare, sâmbătă, care ar avea ca scop intimidarea ţărilor a căror teritorii insulare sunt râvnite de Beijing, potrivit presei din Hong Kong.

Flota Armatei Populare de Eliberare (APE) a lansat două exerciţii majore în zonele disputate din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est care vor dura până pe 1 august. Potrivit Ta Kung Pao din Hong Kong, manevrele militare trebuie să demonstreze capabilitatea de război a Chinei în faţa Vietnamului, Filipinelor şi a Japoniei.

Administraţia de Stat Oceanică a Chinei a anunţat că exerciţiile vor avea loc în Golful Tonkin, un corp de apă localizat în sudul Chinei şi în nordul Vietnamului, cât şi în Marea Chinei de Est, în zona insulelor nipone pretinse de Beijing, Senkaku.

Pe timpul exerciţiilor militare, ambarcaţiunile civile şi aparatelor de zbor vor avea accesul interzis în zonele respective. În acelaşi timp, un număr mare de zboruri comerciale care trec în apropiere de regiunile militare Nanjing şi Jinan au fost anulate sau amânate.

Potrivit rapoartelor, exerciţiile militare majore ale armatei chineze vor continua până la jumătatea lunii august.

China a lansat mai multe pretenţii faţă de teritoriile deţinute de cele trei naţiuni învecinate, Filipine, Vietnam şi Japonia, dorind să captureze insulele Spratly, reciful Scarborough şi insulele Senkaku. În aceste condiţii, armata chineză a fixat ca tematică a exerciţiilor capturarea teritoriilor ”pierdute”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor