Vladimir Putin: Consolidarea Flotei din Marea Neagră, o prioritate a Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Întărirea capacităţilor Flotei din Marea Neagră este una dintre principalele priorităţi ale Rusiei, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin, la Severodvinsk (nord), unde a participat la ceremoniile ocazionate de Ziua marinei ruse, relatează agenţia de presă RIA Novosti.

'Printre priorităţile noastre figurează, în special, întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră', a subliniat şeful statului rus într-un discurs, pe care l-a rostit de la bordul crucişătorului 'Amiral Kuzneţov', nava amiral a marinei ruse.

'Vom reînnoi navele şi vom desfăşura o infrastructură militară şi socială modernă', a spus preşedintele Putin.

'Anul trecut, 26 de nave au fost puse la apă, dintre care şape au fost livrate marinei. Submarinele strategice (dotate cu rachete nucleare) Iuri Dolgoruki şi Aleksandr Nevski au devenit funcţionale', a indicat Putin, adăugând că acest efort de modernizare a bazei tehnice a marinei ruse va continua.

Alte 60 de nave sunt în prezent în proces de construcţie, urmând să fie demarată totodată construcţia altor 11 nave.

Flota rusă din Marea Neagră a fost fondată de prinţul Grigori Aleksandrovici Potiomkin în 13 mai 1783 împreună cu portul Sevastopol, baza sa principală de dislocare, şi a avut un rol extrem de important după ce Moscova a anexat Crimeea (peninsulă ucraineană) în luna martie, acţiune ce a cauzat o criză fără precedent în relaţiile dintre Rusia şi Occident după încheierea 'războiului rece'.

Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai profunde cu Occidentul în contextul situaţiei din Ucraina, autorităţile ruse au început să vorbească de modernizarea fostelor baze militare din Peninsula Crimeea din epoca sovietică.