Un raport scoate in evidenta cele mai poluante centrale electrice din S.U.A.

Un raport recent intocmit de un grup independent de legiuitori a categorisit gravitatea emisiilor centralelor electrice americane si a dezvaluit o lista cu cele mai poluante 50 de centrale.
Centralele electrice emit milioane de tone de dioxid de sulf si Knox, care declanseaza atacuri de astm si contribuie la dezvoltarea bolilor de plamani si inima. De asemenea ele emit miliarde de tone de dioxid de carbon care este legat de incalzirea globala. (Photo by Michael Smith / Newsmakers / Getty Images)
Gary Feuerberg
09.08.2006

WASHINGTON, D.C. — Un raport recent intocmit de un grup independent de legiuitori a categorisit gravitatea emisiilor centralelor electrice americane si a dezvaluit o lista cu cele mai poluante 50 de centrale.

“La nivel national, centralele electrice sunt responsabile pentru aproape doua treimi din cantitatea de dioxid de sulf (SO2), 22% din oxid de azot (Knox), 40% din dioxidul de carbon (CO2) si aproape o treime din toate emisiile de mercur,” a declarat raportul eliberat luna trecuta de catre Proiectul Integritatii Ecologice (PIE).

Cele aproape 400 de centrale electrice ale tarii pot fi analizate in functie de fiecare dintre cei 4 poluati prin folosirea un sistem de categorisire al celor mai puternici poluanti. In raportul din 2006 PIE a folosit pentru prima data inregistrari ale compusilor prin combinarea nivelului celor patru poluanti.

Conform categorisilor combinate asupra celor patru poluanti (dioxid de sulf, Knox, dioxid de carbon si mercur), cele mai poluante 3 centrale electrice sunt in Dakota de Nord. O lista cu cele mai poluante 50 de centrale electrice poate fi gasite pe website-ul raportului, dirtykilowatts.org.

PIE categoriseste poluantii centralelor prin folosirea datelor expuse publicului de catre Agentia de Protectie Ecologica (APE) si Departamentul de Energie (DDE) in 2005.

Centralele electrice emit milioane de tone de dioxid de sulf si Knox, care declanseaza atacuri de astm si contribuie la dezvoltarea bolilor de plamani si inima. De asemenea ele emit miliarde de tone de dioxid de carbon care este legat de incalzirea globala. Un alt poluant este mercurul, o neurotoxina care afecteaza in special copiii si fetusii in dezvoltare.

PIE sustine ca o “portiune disproportionata de emisii provine de la un anumit numar de centrale vechi care au ramas in urma cu instalarea masurilor de controlare a poluarii sau care nu opereaza eficient.”

Doar 4% din numarul total de centrale electrice din tara care ard combustibili fosili sunt responsabile pentru 45% din toate emisiile de dioxid de sulf.

Legile ecologice care doresc sa ofere protectie in fata poluatilor periculosi au brese care permit unor centrale electrice sa evite masurile stricte de operare.

Optiuni pentru schimbare

Epuratorii de gaze, care se bazeaza pe o reactie chimica pentru a inlatura poluantii, pot reduce eficient ratele de emisii poluante ale centralelor.

Centralele pe baza de carbuni care folosesc epuratori de gaze au aratat ca puterea de curatare este posibil de obtinut. Raportul mentioneaza o centrala in Pennsylvania si doua in Virginia de Vest care au folosit epuratori de gaze si au obtinut rate de emisii ale dioxidului de sulf de aproximativ 1 pund pe megawatt/ora — cu mult sub rata de 22 de punzi la cele mai poluante 50 de centrale.

Raportul a notat ca multe companii care detin centrale ce emit mari cantitati de dioxid de sulf nu au facut promisiuni pentru instalarea epuratorilor de gaze pana in 2010, termenul limita pentru atingerea standardelor calitatii aerului, care limiteaza poluarea cu particule fine.

Categorisirea centralelor electrice depinde de tipul masuratorii. PIE foloseste 3 tipuri. Un mod este de a masura cantitatea de poluare pe unitatea (megawatt/ora) de energie generata — o ‘rata’ de emisie. Al doilea mod este de a ignora cantitatea de energie produsa si de a se concentra asupra numarului total de tone de poluanti emisi — un impact brut asupra sanatatii publicului si mediului inconjurator. Mercurul este atat de daunator incat este deobicei msurat in punzi si nu in tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor