Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 6.9 grade

Activitate seismică (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Redacţia
13.01.2025

Un cutremur puternic, cu o magnitudine preliminară de 6,9, a lovit sud-vestul Japoniei, a anunţat luni Agenţia de Meteorologie a ţării, transmite DailyMail.

Avertizările de tsunami au fost emise pentru prefectura Miyazaki, unde a fost localizat seismul, în sud-vestul insulei Kyushu, precum şi pentru prefectura Kochi din apropiere, la scurt timp după ce cutremurul s-a produs la ora locală 21:19, potrivit agenţiei.

Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA) a emis avertizarea pentru valuri tsunami de până la un metru, adăugând că a evaluat cutremurul ca fiind de gradul cinci, inferior, pe scara seismică japoneză de şapte.

Conform scalei, cutremurele cu o intensitate mai mică de cinci grade vor cauza probabil spargerea ferestrelor, deplasarea stâlpilor de electricitate şi avarii minore la drumuri. Pe lângă acestea, pot apărea căderi de pietre şi alunecări de teren.

Ulterior, a fost înregistrat un tsunami de 20 de centimetri care a ajuns în oraşul Miyazaki, a anunţat postul public de televiziune NHK. Oraşul - capitala prefecturii - are o populaţie de aproximativ 400. 000 de persoane.

Temerile legate de centralele nucleare din Sendai şi Ikata sunt deocamdată nefondate, deoarece nu au fost raportate nereguli, a declarat agenţia de ştiri NHK citând Shikoku Electric Power.

Dimensiunea pagubelor nu a fost imediat clară.

Centrul Seismologic Mediteranean European a declarat că seismul s-a produs la o adâncime de 37 km.

JMA a îndemnat publicul să stea departe de apele de coastă, scriind într-o postare pe X: „Tsunami-urile pot lovi în mod repetat. Vă rugăm să nu intraţi în mare sau să vă apropiaţi de zonele de coastă”.

Japonia este frecvent lovită de cutremure din cauza localizării sale de-a lungul „Cercului de Foc”, un arc de vulcani şi falii din Bazinul Pacificului.

Arhipelagul, unde locuiesc aproximativ 125 de milioane de oameni, se confrunta cu aproximativ 1.500 de seisme pe an şi este responsabil pentru aproximativ 18% din cutremurele din lume.

Marea majoritate a acestora sunt uşoare, deşi pagubele pe care le provoacă variază în funcţie de localizare şi de adâncimea sub suprafaţa Pământului la care se produc.

În august, Japonia a emis prima sa avertizare cu privire la un risc mai mare decât în mod obişnuit de producere a unui mega cutremur, după ce un seism puternic s-a produs la marginea unei falii de pe fundul oceanului de-a lungul coastei Pacificului, cunoscută sub numele de Falia Nankai.

În ianuarie anul trecut, cel puţin 260 de persoane au murit în urma unui cutremur masiv care a lovit peninsula, dintre care 30 de decese „legate de cutremur”, precum şi cele cauzate direct de catastrofă.

Cutremurul din 1 ianuarie şi replicile sale au dărâmat clădiri, au provocat incendii şi au afectat infrastructura într-un moment în care familiile sărbătoreau Anul Nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor