Un raport indică o serie de zboruri militare misterioase între Israel şi Liban. Ce ar transporta aeronavele

Airbus A400M Atlas al Forţelor Aeriene Regale Britanice (Youtube - screenshot)
D.B.
22.11.2023

Zboruri misterioase străine cu încărcături militare care ar putea transporta echipamente pentru a fi folosite împotriva Hezbollah, continuă să aterizeze pe aeroporturile din Beirut şi Hamat, a raportat marţi publicaţia libaneză Al-Akhbar, potrivit The Craddle.

Între 14 şi 20 noiembrie, nouă avioane din diferite ţări NATO au fost înregistrate aterizând pe aeroporturile din Beirut şi Hamat, inclusiv câteva care zburau de la Tel Aviv, potrivit IntelSky, un site care monitorizează mişcarea aeronavelor în regiune.

Surse care au vorbit cu Al-Akhbar au declarat că încărcătura includea dispozitive folosite pentru bruiaj, ceea ce ridică întrebări cu privire la motivul pentru care au fost transportate în Liban şi dacă acestea vor fi folosite pentru a perturba reţeaua de comunicaţii a Hezbollah în cazul unei intensificări a luptelor cu Israelul în sudul Libanului.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra aşezărilor din jurul Gaza, în care au fost ucişi 1.200 de israelieni iar alţi 240 au fost luaţi ostatici, Israelul şi Hezbollah s-au angajat în confruntări mortale de tip "tit-for-tat" în zona de frontieră dintre Liban şi Israel.

Reţeaua de comunicaţii a Hezbollah a jucat un rol-cheie în timpul războiului din iulie 2006 împotriva Israelului, ceea ce a dus ulterior la presiuni din partea SUA asupra guvernului premierului libanez de atunci, Fouad Siniora, care a cerut în 2008 desfiinţarea reţelei de comunicaţii a grupului de rezistenţă.

Aceleaşi surse care au discutat cu Al-Akhbar au confirmat că autorităţile de securitate de la aeroporturile din Beirut şi Hamat nu inspectează serios încărcătura avioanelor care aterizează, baza aeriană din Hamat neavând nici măcar un dispozitiv de scanare. Destinaţia finală a încărcăturii din Liban este, de asemenea, necunoscută.

IntelSky a raportat că mişcarea avioanelor militare străine se desfăşoară la un nivel la care Libanul nu a mai fost martor de ani de zile.

Între 8 octombrie şi 10 noiembrie, au aterizat 32 de avioane, dintre care nouă aparţinând forţelor aeriene americane, olandeze şi britanice au aterizat la baza Hamat, iar 23 de avioane aparţinând armatelor americană, franceză, olandeză, spaniolă, canadiană, italiană şi saudită au aterizat la baza destinată avioanelor militare şi diplomatice din partea de vest a aeroportului din Beirut.

Deşi legea libaneză interzice zborurile directe între Liban şi Israel, IntelSky a monitorizat trei avioane care au aterizat pe aeroportul din Beirut cu originea în Tel Aviv.

Un Airbus A400M Atlas al Forţelor Aeriene Regale Britanice a aterizat la Beirut pe 14 noiembrie, venind de la Tel Aviv. Avionul a efectuat o operaţiune de "touch and go" (atingerea pistei şi decolarea directă fără oprire) la o bază militară britanică din Cipru pentru a respecta din punct de vedere tehnic legea libaneză care interzice zborurile directe din Israel.

După ce a decolat din Beirut, avionul s-a întors la Tel Aviv după ce a efectuat o altă operaţiune "touch-and-go" la baza britanică din Akrotiri, Cipru.

La 16 noiembrie, un Boeing C-17A Globemaster III al Forţelor Aeriene ale SUA a zburat, de asemenea, de la Tel Aviv la Beirut. Site-ul IntelSky a înregistrat că avionul ar fi aterizat şi el în Cipru, dar a dispărut de pe radare înainte de aterizare şi a reapărut după presupusa decolare. Avionul a lipsit de pe radare deasupra Larnaca timp de 4 minute la o altitudine de 1.264 de metri, ceea ce sugerează că nu a aterizat în Cipru.

La 21 noiembrie, un avion al Forţelor Aeriene Regale Britanice (Airbus A400M Atlas) a aterizat în Beirut după ce a efectuat doar o aterizare camuflată în Akrotiri, la o altitudine de numai 375 de metri deasupra bazei, ceea ce înseamnă că zborul a încălcat legislaţia libaneză şi a fost, de fapt, un zbor direct de la Tel Aviv la Beirut.

Trebuie remarcat faptul că, de la declanşarea operaţiunii "Al-Aqsa Flood", la 7 octombrie, au fost înregistrate zboruri zilnice între baza Akrotiri şi Tel Aviv.

Al-Akhbar notează că aceste zboruri ridică suspiciuni cu privire la faptul că ar face parte dintr-o strategie mai amplă legată de conflictul cu Israelul şi ar putea avea ca scop consolidarea capacităţilor militare ale unor părţi din regiune care lucrează în numele Israelului şi al NATO sau pentru a le oferi sprijin logistic care include transportul echipamentelor şi al proviziilor necesare.

Armata israeliană nu a comentat zborul, cu excepţia unei declaraţii emise la 10 noiembrie prin care a confirmat că "o parte din traficul aerian de pe aeroport este o mişcare de rutină pentru a transfera ajutor militar către armata libaneză".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor