„Un pas spre cel de-al Treilea Război Mondial” - deputaţi ruşi, după ce Biden ar fi permis Ucrainei să atace în interiorul Rusiei
Parlamentari ruşi de rang înalt au ameninţat că decizia preşedintelui american demisionar Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete ATACMS ar putea duce la al Treilea Război Mondial şi la pierderea statalităţii ucrainene.
„Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat, duminică, deputatul Vladimir Djabarov, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS, citată de The Kyiv Independent.
Presa americană a anunţat ieri, citând surse, că Biden ar fi autorizat Ucraina să utilizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei, marcând o schimbare semnificativă în politica SUA.
Ucraina va utiliza probabil iniţial rachetele împotriva forţelor ruse şi nord-coreene din regiunea Kursk, dar Washingtonul ar putea, de asemenea, să autorizeze utilizarea lor în altă parte, potrivit unor surse oficiale nedivulgate citate de controversata publicaţie New York Times.
Decizia nu a fost confirmată public de Kiev sau Washington, preşedintele Volodimir Zelenski declarând că „rachetele vor vorbi de la sine”.
„Occidentul a decis asupra unui nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu pierderea completă a statalităţii rămăşiţelor Ucrainei”, a scris Andrei Klişas, membru al Consiliului Federaţiei Rusiei, pe canalul său Telegram.
Kremlinul nu a comentat încă oficial cele mai recente rapoarte. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că loviturile cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei cu arme occidentale ar însemna implicarea NATO în război, adăugând că Moscova pregăteşte „diverse răspunsuri” la un astfel de pas.
Rusia a stabilit în mod repetat presupuse „linii roşii” privind asistenţa pe care Occidentul o poate acorda Ucrainei, însoţite uneori de ameninţări nucleare voalate sau deschise.
Schimbarea de politică urmează ezitării anterioare a lui Biden de a furniza astfel de arme din cauza îngrijorării faţă de escaladarea tensiunilor cu Rusia.
În timp ce oficialii americani nu se aşteaptă ca această mişcare să „schimbe cursul general al războiului”, Biden se pare că urmăreşte să ajute Ucraina să ţintească active militare critice ruseşti şi nord-coreene şi să trimită un mesaj de descurajare către Phenian, a scris NYT.
Susţinătorii deciziei au susţinut de mult timp că această autorizaţie ar spori în mod semnificativ capacităţile de apărare ale Ucrainei, în special în contextul în care Rusia a intensificat ofensivele militare pe mai multe fronturi şi a intensificat atacurile cu drone şi rachete în ultimele luni.