Administraţia Biden ar fi dat undă verde Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei [Reuters]
Administraţia Biden a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în Rusia, au declarat duminică doi oficiali americani şi o sursă familiarizată cu decizia, într-o inversare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul Ucraina-Rusia, potrivit unei ştiri Reuters.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Acţiunea are loc cu două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să îşi preia mandatul la 20 ianuarie şi soseşte după ce Zelenski a solicitat timp de luni de zile permisiunea ca armata ucraineană să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruseşti departe de graniţa sa.
Schimbarea vine în mare parte ca răspuns la desfăşurarea de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, o evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev, au declarat un oficial american şi o sursă familiarizată cu decizia.
Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze. Ministerul ucrainean de Externe şi biroul preşedintelui nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Rusia a avertizat că o eventuală relaxare a limitelor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane ar considera-o drept o escaladare majoră.
Potrivit surselor, primele lovituri în adâncime ale Ucrainei vor fi probabil efectuate cu ajutorul rachetelor ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 306 km.
În timp ce unii oficiali americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că permiterea atacurilor cu rază lungă de acţiune va schimba traiectoria generală a războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forţele ruse câştigă teren şi ar putea pune Kievul într-o poziţie de negociere mai bună atunci când şi dacă vor avea loc discuţii privind încetarea focului.
Nu este clar dacă Trump va reveni asupra deciziei lui Biden atunci când va prelua funcţia. Trump a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar acordat de SUA Ucrainei şi a promis să pună capăt rapid războiului, fără a explica cum.
Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Însă unul dintre cei mai apropiaţi consilieri de politică externă ai lui Trump, Richard Grenell, a criticat decizia.
„Escaladarea războaielor înainte ca el să părăsească funcţia”, a declarat Grenell, într-o postare X ca răspuns la ştire.
Unii republicani din Congres îl îndemnaseră pe Biden să slăbească regulile privind modul în care Ucraina poate utiliza armele furnizate de SUA.
De la victoria lui Trump din 5 noiembrie, oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au declarat în mod repetat că vor folosi timpul rămas pentru a se asigura că Ucraina poate lupta eficient anul viitor sau pentru a negocia pacea cu Rusia de pe o „poziţie de forţă”.
"Mult prea târziu"
SUA consideră că peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în estul Rusiei şi că majoritatea dintre aceştia s-au mutat în regiunea Kursk şi au început să se angajeze în operaţiuni de luptă.
Rusia avansează în cel mai rapid ritm din 2022, în ciuda pierderilor grele suferite, iar Ucraina a declarat că a intrat în conflict cu o parte dintre trupele nord-coreene desfăşurate în Kursk.
Din cauza lipsei de personal, forţele ucrainene au pierdut o parte din terenul pe care l-au capturat într-o incursiune din august în Kursk, despre care Zelenski a spus că ar putea servi ca monedă de schimb.
„Eliminarea restricţiilor privind ţintele va permite ucrainenilor să nu mai lupte cu o mână legată la spate. Cu toate acestea, ca orice altceva, cred că istoria vă spune că decizia a venit mult prea târziu. La fel ca ATACMS, HIMARS, vehiculele de luptă Bradley, tancurile Abrams şi F-16. Toate acestea erau necesare mult mai devreme”, a declarat Alex Plitsas, senior non-resident fellow la Atlantic Council.
În ciuda rugăminţilor lui Zelenski, Casa Albă a fost reticentă în a permite ca armele furnizate de SUA să fie utilizate pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, de teamă că acest lucru ar putea duce la escaladarea conflictului.
Ceilalţi aliaţi ai Kievului au furnizat arme, dar cu restricţii cu privire la modul şi momentul în care acestea pot fi utilizate în interiorul Rusiei, de teamă că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care să atragă ţările NATO în război sau să provoace un conflict nuclear.
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a numit, de asemenea, mişcarea un răspuns la implicarea Coreei de Nord.
„Preşedintele Biden a răspuns la intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti într-un limbaj pe care V. Putin îl înţelege - prin eliminarea restricţiilor privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale”, a declarat Sikorski pe X.