Epidemia de febră dengue face ravagii în Bangladesh: Numărul deceselor cauzate de această boală trece de 400

Posterele unei campanii împotriva febrei tropicale "dengue". (FAROOQ NAEEM / AFP / Getty Images)
Redacţia
18.11.2024

Bangladesh se luptă cu cea mai gravă epidemie de febră dengue din ultimii ani, cu peste 400 de decese, în condiţiile în care creşterea temperaturilor şi prelungirea sezonului musonic conduc la o creştere a infecţiilor, spitalele având dificultăţi în a face faţă, în special în zonele urbane.

Cel puţin 407 persoane au murit din cauza complicaţiilor aferente în 2024, iar 78.595 de pacienţi au fost internaţi în spitale la nivel naţional, conform celor mai recente cifre oficiale.

Până la jumătatea lunii noiembrie, erau trataţi 4.173 de pacienţi, dintre care 1.835 în capitala Dhaka şi 2.338 în alte părţi.

„Asistăm la precipitaţii de tip muson chiar şi în octombrie, ceea ce este neobişnuit”, a declarat Kabirul Bashar, profesor de zoologie la Universitatea Jahangirnagar.

Schimbarea tiparelor meteorologice cauzate de schimbările climatice a oferit condiţii optime pentru ţânţarul Aedes aegypti, principalul purtător al bolii, a adăugat el.

„Aceste schimbări de anotimp favorizează condiţiile ideale pentru reproducerea ţânţarilor”, explică Bashar.

Populaţia densă din oraşe exacerbează răspândirea bolii, de obicei mai frecventă în sezonul musonic, din iunie până în septembrie, deşi în acest an a depăşit această perioadă.

Creşterea temperaturilor şi lunile musonice mai lungi, ambele legate de schimbările climatice, au provocat o creştere a înmulţirii ţânţarilor, favorizând răspândirea rapidă a virusului.

Bashar a făcut apel la supravegherea vectorilor pe tot parcursul anului în Bangladesh pentru a monitoriza şi a ţine în frâu boala.

Dacă sunt detectate la timp şi tratate corespunzător, decesele cauzate de dengue pot fi reduse la mai puţin de 1%, a declarat un medic renumit, Dr. ABM Abdullah, adăugând că „diagnosticul precoce şi prevenirea sunt esenţiale pentru controlul dengue”.

Anul trecut a fost cel mai mortal înregistrat în criza actuală, cu 1.705 decese şi peste 321.000 de infecţii raportate.

Frecvenţa şi gravitatea din ce în ce mai mari ale epidemiilor pun la încercare sistemul de sănătate din Bangladesh, deja copleşit, deoarece spitalele se luptă să trateze mii de pacienţi.

Oficialii din domeniul sănătăţii au cerut măsuri de precauţie împotriva înţepăturilor de ţânţari, cum ar fi folosirea de repelente pentru ţânţari şi plase de pat, în timp ce experţii doresc măsuri mai stricte pentru eliminarea apelor stagnante în care se înmulţesc ţânţarii.

Întârzierile în obţinerea tratamentului, în special în rândul populaţiei rurale care trebuie să parcurgă distanţe mari până la unităţile specializate din Dhaka, măresc numărul victimelor, au declarat medicii.

Boala poate prezenta adesea doar simptome iniţiale uşoare care rămân nediagnosticate până când pacienţii sunt în stare critică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor