Un memorandum secret al Pentagonului despre China şi securitatea naţională poartă amprenta Heritage

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a reorientat armata americană astfel încât să acorde prioritate descurajării Chinei de a prelua Taiwanul şi consolidării apărării interne prin „asumarea riscurilor” în Europa şi în alte părţi ale lumii, conform unui memorandum secret de orientare internă care poartă amprentele Fundaţiei conservatoare Heritage, inclusiv unele pasaje care sunt aproape duplicate cuvânt cu cuvânt ale textului publicat de think tank anul trecut, relatează The Spokesman.
Documentul, cunoscut sub numele de Interim National Defense Strategic Guidance [Ghid Strategic Interimar pentru Apărare Naţională - n.n.] şi marcat „secret/no foreign national” [„Secret / Interzis cetăţenilor străini” - n.n.] în majoritatea pasajelor, a fost distribuit în întregul Departament al Apărării la mijlocul lunii martie şi semnat de Hegseth.
Acesta prezintă, în detalii ample şi uneori partizane, punerea în aplicare a viziunii preşedintelui Donald Trump de a se pregăti pentru şi de a câştiga un potenţial război împotriva Beijingului precum şi de a apăra Statele Unite de ameninţările din „vecinătatea apropiată”, inclusiv Groenlanda şi Canalul Panama.
Documentul - care stabileşte un cadru de stabilire a priorităţilor pentru funcţionari de rang înalt din domeniul apărării şi o viziune pentru executarea activităţii respective - instruieşte, de asemenea, armata să îşi asume un rol mai direct în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de droguri.
Prima administraţie Trump şi administraţia Biden au caracterizat China drept cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite şi au poziţionat forţele pentru a se pregăti şi a descuraja conflictele din regiunea Pacificului.
Dar îndrumarea lui Hegseth este extraordinară prin modul în care descrie o posibilă invazie a Taiwanului ca fiind singurul scenariu esenţial care trebuie prioritizat în faţa altor pericole potenţiale – reorientând vasta arhitectură militară a Statelor Unite către regiunea Indo-Pacific, dincolo de misiunea sa de apărare a teritoriului naţional.
Pentagonul îşi va „asuma riscuri în alte teatre de operaţiuni”, având în vedere limitările de personal şi de resurse, şi va exercita presiuni asupra aliaţilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia de Est pentru a cheltui mai mult pentru apărare, pentru a-şi asuma cea mai mare parte a rolului de descurajare împotriva ameninţărilor din partea Rusiei, Coreei de Nord şi Iranului, conform orientărilor.
Agenţia se va concentra asupra misiunilor de combatere a terorismului împotriva grupurilor care au capacitatea şi intenţia de a ataca SUA, se arată în orientări, semnalând că va deprioritiza militanţii din Orientul Mijlociu şi Africa care sunt destabilizatori la nivel regional, dar nu au ambiţia de a lansa atacuri internaţionale.
„China este singura ameninţare strategică a Departamentului, iar prevenirea unei anexări de facto a Taiwanului de către China – în timp ce apără simultan teritoriul Statelor Unite – este singurul scenariu de referinţă al Departamentului”, a scris Hegseth.
Modelul său de planificare a forţelor – un concept care descrie modul în care Pentagonul va construi şi echipa forţele armate pentru a face faţă ameninţărilor percepute – va lua în considerare doar un conflict cu Beijingul atunci când planifică situaţii de urgenţă pentru un război între marile puteri, lăsând în mare parte ameninţarea din partea Moscovei în seama aliaţilor europeni.
În timp ce Strategia Naţională de Apărare 2022 a administraţiei Biden a pus accentul pe alianţe în contracararea agresiunii Rusiei, numind „Aliaţii şi alianţele reciproc avantajoase ... cel mai mare avantaj strategic global al nostru”, ghidul interimar Hegseth spune că NATO trebuie să îşi asume o împărţire „mult mai mare” a poverii, deoarece SUA va fi reticentă în a furniza forţe cu priorităţile sale concentrate în altă parte.
Departamentul american al Apărării nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Ghidul a fost furnizat comisiilor de securitate naţională ale Congresului, unde republicanii şi democraţii l-au descris ca fiind confuz, potrivit unui consilier al Congresului care a examinat documentul. Acesta prevede retragerea prezenţei din cea mai mare parte a lumii, inclusiv din Orientul Mijlociu, dar administraţia s-a concentrat pe demonstrarea puterii de foc şi a descurajării împotriva rebelilor Houthi din Yemen şi pe presiuni asupra Iranului, a precizat consilierul.
„Există o tensiune între 'Vrem puterea americană şi dominaţia militară în lume, şi vrem să fim peste tot, dar şi nicăieri'. Iar acest lucru este inconsistent şi va fi dificil pentru ei să elaboreze o strategie în acest sens”, a declarat consilierul, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta documente sensibile.
Ghidul provizoriu are nouă pagini. Mai multe pasaje sunt similare cu un raport 2024 mai lung al Heritage Foundation, dintre care unele sunt aproape identice, potrivit analizei celor două documente realizată de Washington Post. Unul dintre coautorii raportului Heritage, Alexander Velez-Green, este în prezent, cu titlu interimar, oficialul politic de cel mai înalt grad al Pentagonului.
Raportul Heritage, publicat în august, recomandă ca Pentagonul să acorde prioritate la trei aspecte esenţiale: descurajarea invaziei Taiwanului, apărarea internă şi împărţirea sporită a sarcinilor între aliaţi şi parteneri - pe care le reflectă orientările lui Hegseth. Asistentul din Congres a declarat că a fost uşor evident pentru personalul de la Capitol Hill că documentul poartă influenţa think tank-ului conservator.
Fundaţia Heritage nu a răspuns la o cerere de comentarii.
În calitate de candidat la preşedinţie, Trump a negat că planul Project 2025 al Heritage, care stabilea o agendă de tranziţie de extremă-dreapta în întregul guvern federal, era un proiect pentru cel de-al doilea mandat al său. Dar politicile şi numirile sale - inclusiv orientările Pentagonului - au arătat clar că planurile Heritage au avut o influenţă profundă în primele luni ale administraţiei sale.
Oficiali militari americani de rang înalt au legat direct viziunea Heritage de orientările lui Hegseth.
General-maior Garrick Harmon, şeful strategiei şi planurilor din cadrul Comandamentului pentru Africa, a recomandat personalului să citească raportul Heritage ca parte a unei discuţii privind modul de aliniere a priorităţilor lor la noile orientări ale Pentagonului, potrivit unui membru al personalului comandamentului care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta deliberările interne. Un alt oficial din cadrul comandamentului a distribuit o copie a raportului Heritage, a declarat membrul personalului.
Recomandarea nu părea de natură partizană, a spus membrul personalului, adăugând că asemănările sugerează că documentul Pentagonului a fost parţial inspirat de raportul Heritage şi că informaţiile ar putea fi complementare pentru înţelegerea orientărilor lui Hegseth.
Comandamentul pentru Africa a refuzat să comenteze discuţiile interne, dar a declarat că personalul se întâlneşte cu experţi în Africa pentru a informa planificarea, a declarat Kelly Cahalan, purtătoare de cuvânt a comandamentului.
„De asemenea, personalul citeşte şi împărtăşeşte în mod regulat cercetările şi rapoartele disponibile publicului. Ca în cazul oricărei planificări militare prudente, valorificăm în permanenţă cele mai recente cercetări pentru a evalua şi dezvolta strategia noastră”, a spus ea.
Hegseth a vizitat recent regiunea Pacificului pentru a sublinia priorităţile sale împotriva Chinei, spunându-le membrilor serviciilor din Guam că sunt „vârful de lance” pentru operaţiunile militare ale SUA.
Noua orientare a Pentagonului pentru o „apărare prin negare” a Taiwanului include creşterea prezenţei trupelor prin submarine, bombardiere, nave fără pilot şi unităţi specializate ale Armatei şi Corpului Puşcaşilor Marini, precum şi o mai mare concentrare pe bombe care distrug ţinte întărite şi subterane. Planul prevede, de asemenea, îmbunătăţirea apărării locaţiilor trupelor americane din Indo-Pacific, generarea de stocuri prepoziţionate şi îmbunătăţirea logisticii.
În timp ce subliniază sprijinul pentru descurajarea unui atac chinez asupra Taiwanului, documentul prevede, de asemenea, „presiuni” asupra Taipeiului pentru a-şi „creşte semnificativ” cheltuielile de apărare. Trump şi aliaţii săi au criticat Taiwanul pentru faptul că nu investeşte suficient în propria apărare, îndemnând insula democratică autoguvernată să cheltuiască până la 10% din PIB pentru pregătirea militară - o proporţie cu mult peste ceea ce SUA şi aliaţii săi cheltuiesc pentru apărare.
De la preluarea mandatului, el a evitat întrebarea dacă SUA ar permite Beijingului să cucerească insula prin forţă.
Două persoane familiarizate cu discuţiile oficiale din Taiwan au declarat că guvernul de la Taipei s-a străduit să facă progrese cu noua administraţie americană, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la sprijinul Washingtonului - îngrijorări care s-au intensificat după întâlnirea tensionată din Biroul Oval din februarie dintre Trump, vicepreşedintele JD Vance şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un mesaj de reasigurare a Washingtonului, preşedintele Lai Ching-te a declarat săptămâna trecută că Taiwanul îşi va majora cheltuielile de apărare la peste 3% din PIB - faţă de aproximativ 2,5 % - ca parte a unei revizuiri continue a infrastructurii sale militare. China a răspuns prin lansând o serie de avioane de luptă şi nave în apropierea insulei, avertizând că „cei care se joacă cu focul se vor arde”.
În 2023, analiştii americani au concluzionat că este puţin probabil că forţele taiwaneze să poată contracara superioritatea aeriană militară chineză, conform unor documente clasificate divulgate.
Ghidul lui Hegseth sincronizează Pentagonul cu unele dintre preocupările internaţionale ale lui Trump, descriind ameninţări nedeterminate din „vecinătatea apropiată”. Forţele americane, a scris el, trebuie să fie „pregătite să apere interesele americane oriunde acestea ar putea fi ameninţate în emisfera noastră, de la Groenlanda, la Canalul Panama, la Capul Horn”.
Trump a declarat vineri reporterilor că „trebuie să avem Groenlanda”, escaladând tensiunile cu Danemarca, un aliat NATO care guvernează politica externă şi de apărare a insulei.
De asemenea, îndrumarea le cere liderilor militari să asigure accesul la Canalul Panama şi să îşi asume un rol mai ferm în combaterea traficului de droguri, protecţia frontierelor şi deportările, care în mod normal sunt efectuate de Departamentul de Securitate Internă. Aceste detalii au fost raportate anterior de CNN şi NBC News. De asemenea, se solicită extinderea forţelor nucleare ale SUA şi a apărării antirachetă naţionale prin „Domul de Aur”, conceptual încă, descris de Trump.
Ghidul lui Hegseth recunoaşte că este puţin probabil ca SUA să ofere un sprijin substanţial, dacă nu chiar deloc, Europei în cazul unor avansuri militare ruseşti, menţionând că Washingtonul intenţionează să îi împingă pe aliaţii NATO să preia apărarea principală a regiunii. SUA va sprijini Europa cu descurajarea nucleară a Rusiei, iar NATO ar trebui să conteze doar pe forţele americane care nu sunt necesare pentru misiunile de apărare a patriei sau de descurajare a Chinei, se arată în document.
O creştere semnificativă a coparticipării Europei la sarcina apărării sale, se spune în document, „va asigura, de asemenea, că NATO poate descuraja sau înfrânge în mod fiabil agresiunea rusă, chiar dacă descurajarea eşuează şi Statele Unite sunt deja angajate într-un conflict primar într-o altă regiune sau trebuie să-şi reţină forţele pentru a descuraja un astfel de conflict”.