Umilit de colegii liberali, Tăriceanu a fost dat afară din şedinţa PNL
alte articole
Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a fost dat afară, luni, din cadrul şedinţei Biroului Politic Naţional al liberalilor, în urma propunerii lui Ludovic Orban, care a contestat calitatea de membru PNL a fostul premier.
„Unul dintre colegii mei a contestat calitatea de membru al PNL, domnul Orban, şi i-a cerut preşedintelui Antonescu să supună la vot acest lucru. Cu toate că nu delegaţia permanentă a partidului stabileşte calitatea de membru a cuiva, ci statutul. S-a supus la vot. Cu o majoritate s-a votat propunerea făcută de Orban, aşa încât am părăsit şedinţa”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la ieşirea de la şedinţa PNL.
Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, şedinţa Biroului Politic Naţional a fost una extrem de înfierbântată, iar foarte mulţi membri, ridicaţi în picioare, i-au strigat fostului premier „Ieşi afară, javră ordinară!”.
„Lucrurile acestea mi se par cu totul şi cu totul dintr-un film ireal. Azi PNL, în loc să încerce o analiză lucidă a rezultatelor votului, să decodifice mesajul electoratului, cu o conducere delegitimată, continuă să ia decizii extrem de importante pentru viitorul lui - trecerea la PPE, opţiuni privind viitoarele alianţe politice sau interzicerea unor alianţe”, a declarat Tariceanu, contestând legitimitatea unor astfel de decizii care angajează PNL pe termen mediu si lung.
În opinia fostului premier, actuala conducere interimară ia decizii greşite una după alta „într-un stil autoritar, dictatorial”. Cu toate acestea, Tăriceanu a recunoscut că în cadrul şedinţei s-a votat unanim împotriva unei alianţe cu PSD, la propunerea lui Crin Antonescu.
„Tăriceanu a fost dat afară elegant, nu înţeleg de ce s-a expus unei asemenea situaţii. Un asemenea tupeu ca în pauzele pe care i le dă Ponta să vină şi la noi nu a fost înghiţit. Am spus şi sper că a auzit următorul lucru: Tăriceanu s-a înscris pus de pesedişti în PNL. De altfel, am hotărât şi dizolvarea organizaţiei Satu Mare. Nu suntem în 1945 când veneau ruşii şi ne puneau miniştri”, a subliniat Antonescu.
Făcând referire la Tăriceanu, Ludovic Orban, care a anunţat că va candida la conducerea partidului, a precizat: „Mi s-a părut un gest nefiresc, după ce ai partizat cu duşmanul, să vii şi să te aşezi la masă cu noi. Ce-ar fi să-l invităm pe Dragnea la şedinţele noastre. Tăriceanu e ca fiul rătăcitor care a fugit noaptea de acasă şi acum încearcă să vină înapoi tot noaptea, prin pivniţă, cu un şperaclu dat de domnul Silaghi (....) Cine e în PNL e împotriva mafiei roşii”.
„Nu am dat tonul scoaterii domnului Tăriceanu din sală. Eu am spus un lucru foarte simplu. În reuniunea DP a PNL nu au loc decât membri PNL şi că mi s-a părut o lipsă de decenţă să vii neinvitat alături de cei care de două luni de zile şi-au pus în pericol funcţiile, şi-au pus în pericol integritatea, care au făcut un efort uriaş într-o luptă cu partidul-stat PSD şi tu, care ai pactizat cu duşmanul, să vii să te aşezi la aceeaşi masă cu oamenii care nu merită o semenea sfidare”, a mai adăugat Orban.
Tăriceanu declarase în cursul zilei că, în opinia lui, este momentul ca liberalii să decidă viitorul formaţiunii, adăugând însă că, deşi este din nou membru PNL nu va participa la şedinţa BPN a partidului de luni.
„Dincolo de demisia de care spuneaţi, e important ca azi PNL să facă analiza lucidă şi să încerce să asculte în final glasul electoratului, pentru că, aşa cum arată rezultatele, e vorba de o sancţiune severă pentru o serie de decizii greşite luate în ultimul an şi jumătate, decizii succesive”, a declarat Tăriceanu, adăugând că nu este foarte simplu ca cei care au greşit să accepte, să recunoască şi să se dea la o parte.
Mulţi liberali sunt nemulţumiţi de trădarea lui Tăriceanu care a demisionat din PNL în momentul în care Crin Antonescu a decis să-şi retragă miniştrii liberali de la guvernare şi să iasă din USL. Apoi, Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin şi a ieşit din PNL. Drept răsplată pentru curajul său de a apăra proiectul USL, el a primit, la insistenţele premierului Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.
Ulterior, Tăriceanu a dorit să se întoarcă în formaţiunea liberală motivând că „am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cât mai bun pentru PNL, accept invitaţia de a reveni în PNL”. Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl consideră „nedemn” pentru fostul premier.