Preşedintele PPE Joseph Daul, gata să demareze rapid procedurile pentru aderarea PNL la PPE

Preşedintele PPE, Joseph Daul, februarie 2014
Preşedintele PPE, Joseph Daul, februarie 2014 (CESAR MANSO/AFP/Getty Images)

După ce preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a exprimat luni intenţia ca cei cinci sau şase europarlamentari ai formaţiunii să intre în grupul Partidului Popular European (PPE), preşedintele acestuia Joseph Daul, i-a transmis liderului liberal că salută propunerea acestuia şi anunţă că grupul este gata să demareze rapid toate procedurile necesare pentru aderarea PNL la PPE, relatează Mediafax.

„Domnule preşedinte, salut anunţul dumneavoastră privind aderarea la PPE. Împărtăşim aceeaşi viziune că avem nevoie de o forţă politică de centru-dreapta puternică pentru o Europă stabilă şi puternică. PNL este un partid pro-European care apără valorile europene şi este binevenit în familia popularilor europeni. Suntem gata să demarăm rapid toate procedurile necesare pentru aderarea partidului la PPE, îndată ce decizia finală este luată de către Partidul Naţional Liberal. Cu sinceritate, Joseph Daul”, a fost mesajul preşedintelui PPE.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat că va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European, în virtutea faptului că Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist.

„Având în vedere contextual european vă aduc la cunoştinţă că în urma consultării şi cu mulţi colegi şi mai ales în situaţia în care ne aflăm pe plan intern şi plan internaţional, astăzi la Biroul Politic Central al partidului voi propune ca europarlamentarii, 5 sau 6 ai PNL, să adere la grupul Partidului Popular European (PPE). Este o decizie pe care eu o voi propune colegilor mei şi care sper să fie adoptată, din cel puţin două motive. În primul rând pentru că nu putem asuma riscul ca UE în următorii ani şi Comisia Europeană să fie condusă de un preşedinte socialist, şi în sensul acesta având în vedere că mecanismele europene sunt diferite faţă de cele ale construirii majorităţii în parlamentele naţionale, cine va avea mai mulţi europarlamentari, cine va avea mai multe mandate dintre PPE şi PES, va desemna preşedintele CE, şi în sensul acesta, opţiunea noastră, cum am mai spus şi în timpul campaniei, pentru dreapta, pentru un preşedinte al CE din partea PPE”, a explicat preşedintele PNL.

În al doilea rând, acesta a remarcat că există o compatibilitate doctrinară, o compatibilitate politică strategică între PPE şi PNL, despre care susţine că este tradiţional şi constant un partid de dreapta, cel mai vechi partid de dreapta din România.

„Sensul acestei decizii, pe care sper să o luăm împreună, este acela că dreapta trebuie să-şi unească forţele, dreapta trebuie să-şi unească forţele în Europa şi dreapta trebuie să-şi unească forţele în România. Sper ca la şedinţa Biroului Politic Central această decizie să fie validată, să fie luată de către colegii mei”, a adăugat Antonescu.

Pe de altă parte, liderii ALDE au precizat că delegaţia PNL în PE se alătură preşedintelui Traian Băsescu prin intrarea în PPE, fapt care dezvăluie slăbiciune, în loc să îşi întărească poziţia în cadrul Parlamentului European.

„Prin intrarea în PPE, delegaţia PNL se va alătura lui Băsescu şi alege să îşi arate slăbiciunile în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată”, au transmis în cadrul unei declaraţii comune preşedintele ALDE, Graham Watson şi liderul Grupului ALDE, Guy Verhofstadt, care au catalogat decizia lui Antonescu drept una „nefericită”, pentru că Grupul PNL ar fi deţinut poziţii importante în PE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne