Călin Popescu Tăriceanu se întoarce, cal troian, în PNL

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

"Profeţia" lui Klaus Iohannis se adevereşte. Fostul lider liberal, Călin Popescu Tăriceanu, cel ce s-a aliat cu Victor Ponta când PNL a ieşit de la Guvernare şi din USL, a anunţat, joi, că se reînscrie în Partidul Naţional Liberal.

„Am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cât mai bun PNL, accept invitaţia de a reveni în PNL”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Satu Mare.

"După cum probabil ştiţi, astăzi sunt la Satu Mare pentru a-l susţine pe colegul meu liberal Ovidiu Silaghi care candidează din partea USL. Colegii din organizaţia PNL Satu Mare au făcut propunerea să mă înscriu în organizaţie şi am acceptat această propunere a colegilor. (...) Am zis şi în trecut că vreau să mă întorc în PNL. PNL urmează să ia în perioada următoare decizii care vor afecta drumul partidului. PNL s-ar putea trezi de săptămâna viitoare la o răscruce de vânturi. Scadenţele abia urmează. În ceea ce priveşte USL (despre care Crin Antonescu afirma că "a murit"), am un punct de vedere pe care l-am prezentat nu o dată, şi nu mi l-am schimbat nici acum", a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru postul TV al lui Dan Voiculescu, Antena 3.

Preşedintele Senatului a declarat că reînscrierea se va face procedural, conform cu statutul PNL, informeză ziare.com.

Reîntoarcerea lui Tăriceanu pare să fi fost anticipată în PNL, cel puţin de către prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, cel despre care sondajele spun că ar avea mai multe şanse decât Crin Antonescu să îl învingă pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni. Pe 15 mai, Iohannis, afirma că el crede că Tăriceanu va reveni în partid iar el unul nu ar avea "nicio problemă" să voteze pentru o eventuală reîntoarcere a acestuia.

Reamintim că Tăriceanu a plecat "cu cântec" din PNL în momentul în care Crin Antonescu a decis să-şi retragă miniştrii liberali de la guvernare şi să iasă din USL. Fostul premier a susţinut că decizia lui Antonescu este greşită, că liberalii au fost dezinformaţi şi că viitorul este alături de Ponta şi de PSD. Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin şi a ieşit din PNL. Ca răsplată pentru încercarea de a scinda PNL, Tăriceanu a primit, la insistenţele lui Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.

Cât despre colegul liberal pe care îl sustine Tăriceanu, acesta este la fel de liberal ca şi susţinătorul său. Om de vază în PNL şi considerat a avea mare influenţă în Satu Mare, Silaghi va candida la alegerile parţialele parlamentare din 25 mai din partea alianţei PSD-PUNR-PC, respectiv USL-ul fără PNL.

În cazul în care PNL-ul va obţine un scor slab la europarlamentare, aşa cum profeţeşte agresiv PSD, se vorbeşte despre o refacere a USL-ului, cu sau fără Crin.

"Acum, cu câteva zile înainte de alegeri, anticipând un scor prost al PNL, Tăriceanu se întoarce în partid pe uşa din dos sperând la un puci. Bun, e greu să-l judeci pe Tăriceanu. El nu e decât manivela din mâna PSD" comentează Sebastian Lăzăroiu reîntoarcerea lui Tăriceanu în partid.

"Mă întreb dacă liberalii au învăţat măcar şi acum care este esenţa PSD, partid cu comportamente vădit staliniste. E exact ca la Securitate. Dacă ai intrat în horă, nu ieşi când vrei tu. Cam ăsta e mesajul pe care PSD îl dă când pretinde că USL trăieşte, când confiscă primari liberali sau când îl trimit pe Tăriceanu la primire într-o nouă încercare de a îşi prinde liberalismul la butonieră", se întreabă fostul consilier prezidenţial.

"Tăriceanu s-a întors în PNL, pentru a-l readuce la sânul PSD. De la sublim la ridicol nu-i decât un pas", a comentat şi Predoiu, prezidenţiabilul PDL.