Crin Antonescu şi conducerea PNL şi-au dat demisia în bloc

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a dat luni, în cadrul Biroului Politic Central, demisia din funcţia de conducere, ca urmare a asumării eşecului la alegerile europarlamentare, şi a făcut apel la colegii săi din conducerea PNL să facă acelaşi lucru.

"Am prezentat demisia mea în faţa BPN, având în vedere faptul că obiectivul pentru care mi-am asumat responsabilitatea nu a fost atins, colegii mei au fost solidari şi au demisionat şi ei", a anunţat Crin Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că decizia sa este una irevocabilă şi unilaterală, în contextul în care mai mulţi lideri i-au sugerat să renunţe la acest demers, au declarat surse liberale pentru Mediafax. Vicepreşedinţii PNL au urmat exemplul lui Antonescu şi au demisionat în bloc în cadrul BPN al partidului, şedinţă în care s-a dat şi un vot împotriva unei colaborări cu PSD.

Crin Antonescu a informat ulterior că BPN al PNL, care a demisionat, asigură conducerea până la un Congres Extraordinar a cărui dată urmează să fie stabilită cel mai probabil miercuri, când va fi convocată o Delegaţie Permanentă. În cadrul şedinţei conducerii PNL s-a votat unanim impotriva unei alianţe cu PSD, la propunerea lui Crin Antonescu. Antonescu a subliniat că PNL exclude „orice colaborare cu PSD”.

„Aţi putut vedea faptul că PNL a reacţionat cu toată coerenţa la toate tentativele penibile ale dlui Ponta de a destructura opoziţia şi a scinda PNL”, a adăugat Crin Antonescu.

De asemena s-a decis dizolvarea organizaţiei PNL Satu Mare, cea care l-a primit înapoi pe Călin Popescu Tăriceanu în PNL. Fostul premier a vrut să participe la şedinţă, dar a fost dat afară în urma propunerii lui Ludovic Orban, care a contestat calitatea de membru PNL a acestuia.

„Tăriceanu a fost dat afară elegant, nu înţeleg de ce s-a expus unei asemenea situaţii. Un asemenea tupeu ca în pauzele pe care i le dă Ponta să vină şi la noi nu a fost înghiţit. Am spus şi sper că a auzit următorul lucru: Tăriceanu s-a înscris pus de pesedişti în PNL. De altfel, am hotărât şi dizolvarea organizaţiei Satu Mare. Nu suntem în 1945 când veneau ruşii şi ne puneau miniştri”, a precizat Antonescu.

Liderul liberal anunţase anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi asumă eşecul rezultatului nesatisfăcător obţinut de PNL la alegerile europarlamentare, şi urmează să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al formaţiunii.

„Evident că la un rezultat de 15% PNL nu poate fi mulţumit, este un rezultat sub aşteptările noastre şi aşa cum am anunţat din cursul campaniei electorale că neatingerea obiectivului stabilit pentru aceste alegeri europarlamentare este un eşec pe care ca preşedinte înainte de toţi mi-l asum. Evident că îmi voi ţine cuvântul, nu s-a pus problema nicio secundă altfel. În şedinţa biroului central de astăzi de la orele 14.00 voi anunţa acest lucru colegilor mei şi vom lua deciziile care se impun acolo. Pe de altă parte, aş vrea încă o dată să mulţumesc tuturor alegătorilor care şi-au dat votul PNL şi să mulţumesc tuturor liberalilor care s-au implicat în mod loial, devotat faţă de acest partid în această campanie. Este o campanie în care foarte mulţi, cei mai mulţi dintre liberali şi-au făcut datoria”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta subliniase că decizia este una unilaterală, aşa cum a promis încă din campania electorală că o va lua.

„Nu există niciun fel de dubiu în legătură cu acest lucru, numai că un preşedinte de partid nu îşi dă demisia în faţa presei, ci pentru că este o decizie politică, o face în faţa partidului său. Eu am asumat, şi am fost singurul preşedinte de partid care am făcut asta, am asumat în mod explicit responsabilitatea pentru nişte rezultate, au asumat-o şi mai mulţi colegi ai mei şi aşa cum eu îmi asum eşecul acestui rezultat în raport cu obiectivul, să nu aveţi nicio îndoială că o vor face şi alţii. Nu supun demisia mea la vot, este un act unilateral de voinţă. Eu îmi ţin cuvântul”, a precizat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne