Ce înseamnă victoria în alegeri pentru Ponta & baronii

Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

Update: Micile surprize se transformă în cutremur mare la PNL. Crin Antonescu a anunţat că va demisiona din funcţia de preşedinte al PNL, asumându-şi eşecul de la europarlamentare. Mai mult, Klaus Iohannis a renunţat la toate funcţiile pe care le deţine în PNL. Partidul urmează să fie condus probabil interimar de Eugen Nicolăescu. Interesant este că Tăriceanu a ieşit deja cu declaraţii critice la adresa lui Antonescu şi Iohannis şi îţi pregăteşte revenirea în fruntea PNL. Scenariul revenirii PNL în USL, cu o conducere favorabilă USL, nu mai poate fi exclus.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a anunţat că europarlamentarii PNL se vor afilia la PPE, pentru a bloca alegerea unui preşedinte socialist al Comisiei Europene. Rămâne de văzut dacă conducerea liberală actuală va putea impune această linie, dat fiind că Tăriceanu a criticat demersul plecării din ALDE ca pe o nouă greşeală strategică.

Text iniţial:

Chiar dacă mai pot apărea mici surprize, tabloul mare este clar. PSD şi sateliţii săi câştigă la scor şi cer de pe poziţie de forţă refacerea USL pentru a-i asigura preşedinţia lui Ponta. Partidele de dreapta obţin scoruri slabe şi vor pierde şi prezidenţialele dacă nu se unesc.

Duminica Orbului este din nou tristă pentru politica românească. Dacă 20 mai 1990 marca alegerea cu un procent covârşitor a lui Ion Iliescu ca preşedinte, astăzi ea marchează victoria generaţiei Victor Ponta & baronii. E drept că este vorba despre europarlamentare, dar aceste alegeri au fost un test pentru prezidenţiale.

Victor Ponta ştie însă că nu este suficient să-l voteze cei două milioane de oameni care au ales PSD la europarlamentare. Şi mai ştie că dacă toate partidele de dreapta, PDL, PMP, PNL,FC, etc se vor uni să susţină un candidat comun la prezidenţiale, acesta l-ar putea învinge uşor în turul doi. Aşa se explică că imediat după anunţarea exit-poll-urilor, premierul a făcut apel la liberali să refacă cât mai repede USL. Cu sau fără Antonescu… Până la urmă Victor Viorel se teme mai tare de Klaus Iohannis, despre care se spune că este contracandidatul care l-ar putea învinge cel mai uşor în turul doi.

"De mâine, şi vorbesc în numele USL, suntem dispuşi să ne aşezăm la masa cu liderii PNL, care cred în USL şi doresc refacerea USL, pentru a reporni de unde am lăsat proiectul pe care l-am lăsat", a declarat liderul PSD. El a făcut trimitere indirect la posibilitatea ca Antonescu să piardă şefia partidului, pentru ca eventual un lider care doreşte reînvierea USL precum Tăriceanu, proaspăt reîntors, să-l preia. Victor Ponta a ales momentul propice – cu un PNL care şi-a ratat obiectivul stabilit de a obţine 20% la europarlamentare, el poate specula nemulţumirile şi să încerce să-i momească pe liberali cu beneficiile puterii. Pe principiul ”Ţine-ţi duşmanul aproape!”, resuscitarea USL, cu un PNL vulnerabil şi dependent de PSD, ar favoriza victoria lui Ponta la prezidenţiale şi ar anihila din start posibilitatea ca dreapta unită să-i contrapună un candidat puternic.

În tabăra PNL, Crin Antonescu se află într-o poziţie ingrată pentru că partidul obţine în jur de 13%, iar el a declarat că se retrage de la conducere dacă nu va lua 20%. Imediat după aflarea rezultatelor, liderul PNL a respins însă categoric colaborarea cu Ponta şi ”baronii roşii” şi orice refacere a USL.

Pe principiul ”Ţine-ţi duşmanul aproape!”, resuscitarea USL, cu un PNL vulnerabil şi dependent de PSD, ar favoriza victoria lui Ponta la prezidenţiale şi ar anihila din start posibilitatea ca dreapta unită să-i contrapună un candidat puternic.

Din discursul său s-a înţeles clar că PSD şi baronii săi sunt principalul adversar şi vor rămâne. "Nu vom lăsa România pe mâna baronilor roşii, indiferent de exit-poll-uri şi indiferent de rezultatul acestor alegeri. PNL va fi, aşa cum e deja consacrat, principala forţă politică în luptă şi în continuare în toamna acestui an împotriva pesedizării României. PNL va lupta şi în 2014, aşa cum a făcut-o şi în 1996, aşa cum făcut-o în 2004 şi aşa cum a făcut-o în 2012, împotriva tentativei oricui de a instaura un partid stat la conducerea României", a declarat preşedintele PNL. Prin urmare, este de imaginat ca PNL să participe la o alianţă a tuturor partidelor de drepta împotriva PSD.

Totuşi există riscul ca în PNL să fie tulburări, contestări şi oameni atraşi de guvernare. S-ar putea ca Antonescu să fie nevoit să părăsească cursa prezidenţială, în favoarea lui Iohannis.

Cert este că toate partidele de dreapta care au mers pe cont propriu la europarlamentare au înregistrat eşecuri, chiar dacă nu vor să recunoască. Şi Mihai Răzvan Ungureanu, liderul FC, şi Elena Udrea, au vorbit despre faptul că liderii tuturor partidelor de dreapta trebuie să se pună urgent la masa pentru a stabili un candidat comun pentru prezidenţiale. Altfel prezidenţialele vor avea un câştigător clar: Victor Viorel Ponta.

O altă concluzie a acestor alegeri este că absenteismul mare a favorizat într-adevăr sporirea procentului PSD şi a sateliţilor săi. La prezidenţiale însă este puţin probabil ca numărul celor care vor vota să fie atât de redus, iar absenteismul nu-l va mai favoriza pe Ponta. În plus, şi sloganul înşelător ”USL trăieşte” a reuşit să mai rupă ceva din electoratul PNL, ceea ce nu se va mai repeta la prezidenţiale.

Pe de altă parte, mesajul premierului către liberalii pe care îi cheamă înapoi la guvernare a fost: ”Cred că a fost un mesaj din partea alegătorilor, pentru cei care au jucat la poker soarta USL, sau a propriului partid, care au pierdut la această cacialma şi cred că trebuie să îşi asume cu siguranţă responsabilitatea”. Cu alte cuvinte, Antonescu să-şi asume eşecul de la europarlamentare şi să lase în fruntea PNL pe unul care mai crede în USL şi în colaborarea cu PSD. Că de restul se ocupă Victor Ponta.

Articol în curs de actualizare.