Antonescu, pregătit de demisie, dar cu planuri de viitor: PNL nu revine în USL

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi asumă eşecul rezultatului nesatisfăcător obţinut de PNL la alegerile europarlamentare, fiind pregătit să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al formaţiuni, însă a subliniat că nu se pune problema ca PNL să revină într-o combinaţie de guvernare alături de PSD şi alături de Victor Ponta, pentru că liberalii îşi asumă misiunea de a da o alternativă la guvernarea Ponta-PSD.

Despre rezultatul alegerilor şi demisia sa

„Evident că la un rezultat de 15% PNL nu poate fi mulţumit, este un rezultat sub aşteptările noastre şi aşa cum am anunţat din cursul campaniei electorale că neatingerea obiectivului stabilit pentru aceste alegeri europarlamentare este un eşec pe care ca preşedinte înainte de toţi mi-l asum. Evident că îmi voi ţine cuvântul, nu s-a pus problema nicio secundă altfel. În şedinţa biroului central de astăzi de la orele 14.00 voi anunţa acest lucru colegilor mei şi vom lua deciziile care se impun acolo. Pe de altă parte aş vrea încă odată să mulţumesc tuturor alegătorilor care şi-au dat votul PNL şi să mulţumesc tuturor liberalilor care s-au implicat în mod loial, devotat faţă de acest partid în această campanie. Este o campanie în care foarte mulţi, cei mai mulţi dintre liberali şi-au făcut datoria”, a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a susţinut că liberalii vor face o analiză detaliată în cursul acestei săptămâni, pentru că există nişte explicaţii pentru decalajul dintre ţinta minimală propusă şi rezultat.

„Pot să apreciez de pe cum că acest decalaj vine în principal dintr-un vot politic dat mai ales în mediul urban şi nu din deficient organizatorice. Din punct de vedere organizatori PNL a marcat un clar progres, şi dacă vorbeam aseară spre mirarea, sau chiar ironia unora, că PNL iese întărit din această campanie, nu mă refeream la un scor care să ne mulţumescă, dar mă refeream la aspect de coeziune organizatorică şi la aspect de coeziune morală, pentru ca PNL a fost pe tot timpul campaniei, înainte de campanie, ieri în ziua votului, după vot, ţinta unui bombardament politic şi psihologic, explicat de disperarea lui Victor Ponta şi a PSD-ului, în faţa propriului rezultat”, a adăugat acesta.

Întrebat de jurnalişti dacă îşi va da sau nu demisia, în cazul în care colegii vor insista să rămână la conducerea partidului, Antonescu a menţionat că aceasta este o decizie unilaterală pe care a promis-o deja din campania electorală că o va lua.

„Nu există niciun fel de dubiu în legătură cu acest lucru, numai că un preşedinte de partid nu îşi dă demisia în faţa presei, ci pentru că este o decizie politică, o face în faţa partidului său. Eu am asumat, şi am fost singurul preşedinte de partid care am făcut asta, am asumat în mod explicit responsabilitatea pentru nişte rezultate, au asumat-o şi mai mulţi colegi ai mei şi aşa cum eu îmi asum eşecul acestui rezultat în raport cu obiectivul, să nu aveţi nicio îndoială că o vor face şi alţii. Nu spun demisia mea la vot, este un act unilateral de voinţă. Eu îmi ţin cuvântul”, a precizat Crin Antonescu.

Despre rezultatul USD, semnificaţia acestuia şi Unificarea Dreptei

„Al doilea lucru despre care vreau să discutăm este rezultatul PSD şi alianţei de la guvernare. Este un rezultat nu numai semnificativ sub exit poll-urile de aseară şi care arată că PSD şi aliaţii săi nu pot să considere că sunt câştigători ai bătăliei politice majore pentru prezidenţiale. Astăzi raporturile politice stânga-dreapta sunt cât se poate de echilibrate, bătălia pentru preşedenţia României şi pentru viitorul României implicit este una perfect deschisă şi în ciuda faptului că toate instrumentele şi instituţiile guvernamentale, administrative, mediatice au fost folosite la maximum de către Victor Ponta în acest start de campanie prezidenţială, rezultatul este categoric sub aşteptări şi în sensul acesta, apelul meu către toţi oamenii de dreapta, către toţi alegătorii care indiferent de opţiunea lor doctrinară nu doresc ca PSD-ul să pună mâna pe toată România, este unul la încredere”, a declarat Antonescu.

Liderul liberal a remarcat faptul că în condiţiile prezenţei reduse de ieri, în condiţiile structurii de vot în condiţiile prezenţei reduse mai ales pe urbanul mare, PSD-ul şi asociaţii săi nu au putu obţine mai mult de 37-38%, arată foarte clar că bătălia este deschisă.

„De aceea PNL speră ca după aceste alegeri care până la urmă sunt sub aşteptări pentru toate partidele politice şi cauza principală este semnificaţia votului pentru un candidat independent, Mircea Diaconu, care la prima vedere cel puţin, eu decriptez un sens de vot anti-sistem, un sens de vot anti-partide, şi este un lucru pe care trebuie să-l luăm toţi foarte în serios, acest semnal al electoratului. În aceste condiţii PNL speră că toată lumea a constatat că povestea lui Victor Ponta, în care a persistat şi aseară, cu „USL trăieşte”, nu mai poate fi crezut. USL este de domeniul trecutului. PNL este, şi acesta este un lucru pe care vi-l garantez şi pe care toate deciziile viitoare ale partidului începând de azi îl vor dovedi, este cea mai puternică forţă de opoziţie în acest moment faţă de PSD şi faţă de Guvernul său şi că orizontul politic care se deschide este al unei bătălii stânga-dreapta”, a mai precizat acesta.

Europarlamentarii PNL vor intra în PPE

„În senul acesta PNL nu are niciun fel de ezitare pentru a-şi asuma lupta pe partea dreaptă şi având în vedere contextual European vă aduc la cunoştinţă că în urma consultării şi cu mulţi colegi şi mai ales în situaţia în care ne aflăm pe plan intern şi plan internaţional, astăzi la Biroul Politic Central al partidului voi propune ca europarlamentarii, 5 sau 6 ai PNL, să adere la Grupul Partidului Popular European (PPE). Este o decizie pe care eu o voi propune colegilor mei şi care sper să fie adoptată, din cel puţin două motive. În primul rând pentru că nu putem asuma riscul ca UE în următorii ani şi Comisia Europeană să fie condusă de un preşedinte socialist, şi în sensul acesta având în vedere că mecanismele europene sunt diferite faţă de cele ale construirii majorităţii în parlamentele naţionale, cineva va avea mai mulţi europarlamentari, cine va avea mai multe mandate dintre PPE şi PES, va desemna preşedintele CE, şi în sensul acesta, opţiunea noastră, cum am mai spus şi în timpul campaniei, pentru dreapta, pentru un preşedinte al CE din partea PPE”, a explicat preşedintele PNL.

În al doilea rând, acesta a remarcat că există o compatibilitate doctrinară, o compatibilitate politică strategică între PPE şi PNL, despre care susţine că este tradiţional şi constant un partid de dreapta, cel mai vechi partid de dreapta din România.

„Sensul acestei decizii, pe care sper să o luăm împreună, este acela că dreapta trebuie să-şi unească forţele, dreapta trebuie să-şi unească forţele în Europa şi dreapta trebui să-şi unească forţele în România. Sper ca la şedinţa Biroului Politic Central această decizie să fie validată, să fie luată de către colegii mei”, a adăugat Antonescu.

Guvernul Ponta 3 nu are majoritate fiind mult sub 50% din opţiunile românilor

„În al treilea rând, aş vrea să remarc un lucru din rezultatul votului de ieri, care repet nemulţumeşte practic toate partidele, că o mărturisesc sau nu, dar să nu se scape următorul lucru. Guvernul Ponta 3 împotriva căruia am depus o moţiune de cenzură pe care o vom susţine astăzi, să sperăm că a doua zi după alegeri vom avea cvorum şi vom avea suficienţi parlamenari, Guvernul Ponta 3 nu are susţinerea publică, politică, electorală, pentru că nu are majoritate. Chiar dacă socotim şi voturile UDMR, vom vedea că partidele politice care compun actualul arc guvernamental, care au construit majoritatea guvernului Ponta 3, sunt mult sub 50% din opţiunile românilor. Acestea sunt lucruri pe care doream să le comunic. Începând cu orele 14.00 vom avea o şedinţă a biroului politic, sigur că urmează şi acolo decizii importante”, a subliniat Crin Antonescu.

PNL nu revine în USL

„Un lucru este clar şi asupra lui nu există dubiu, mai ales după ce am avut o consultare telefonică în cursul nopţii, cu cea mai mare parte dintre preşedinţii organizaţiilor noastre, cu parlamentarii noştri, cu lideri PNL în sensul cel mai larg – nu se pune problema ca PNL să revină într-o combinaţie de guvernare alături de PSD şi alături de domnul Ponta, nu se pune problema ca PNL să nu îşi asume ceea ce crede că este misiunea sa, împreună cu alţi, anume de a da o alternativă la guvernarea Ponta-PSD. Eu cred că în acest moment lucrurile sunt cumva simplificate pe scena politică şi că toţi cei care au o viziune comună, inclusiv de natură doctrinară, trebuie să-şi unească eforturile. Pentru mine urgenţa se formulează în sensul, aşa cum am spus şi în Campania electorală, unui larg front PSD în vederea alegerilor prezidenţiale”, a concluzionat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne