Ultimele evenimente din expoziţia „Oglinzile Orientului” la MNAR

„Stradă din Constantinopol”- pictură de Amedeo Preziosi, 1868 (mnar.ro)
L.M.
19.09.2016

Expoziţia Oglinzile Orientului, deschisă din 21 mai la Muzeul Muzeul Naţional de Artă al Românei (MNAR) se va închide pe 25 septembrie, astfel că MNAR invită publicul să ia parte la evenimentele ce marchează finalul Expoziţiei: conferinţa Argint şi perle în pictura orientalistă şi Un ceas pentru artă, vizită cu ghidaj gratuit, potrivit unui comunicat al muzeului.

Conferinţa Argint şi perle în pictura orientalistă are loc vineri, 23 septembrie, ora 19.00 şi va fi suţinută de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în Artă Veche Românească. Călători la Constantinopol şi în Asia Mică, în Balcani, nordul Africii, Persia şi, uneori, până în Extremul Orient, pictorii orientalişti surprind exoticul peisajului, interioarelor şi atmosferei. Punctul de plecare al conferinţei îl constituie aşadar atât bijuteriile expuse, cât şi cele reprezentate în lucrările din expoziţia Oglinzile Orientului. Se vor discuta modurile în care erau purtate, simbolistica lor, tehnica şi modalităţile de realizare.

Inel şi montură din argint filigranat, sec XVIII. (mnar.ro)
Inel şi montură din argint filigranat, sec XVIII. (mnar.ro)

Vizita cu ghidaj gratuit Un ceas pentru artă are loc duminică, 25 septembrie 2016, ora 12.30 şi va fi susţinută de către Elena Olariu (unul dintre curatorii expoziţiei Oglinzile Orientului), specialist în cadrul Secţiei de Arte Grafice a muzeului. Prezentarea se va axa în special pe explicarea conceptului expoziţional şi pe înţelegerea modului în care a fost receptată lumea orientală de către artiştii plastici români. Orientul este astăzi în atenţia tuturor şi un astfel de eveniment muzeal se justifică în contextul istoric actual, se spune în comunicat.

De ce Orientul?

Prin Orient se înţelege îndeobşte Orientul Apropiat, cu zonele care au făcut parte din Imperiul Otoman, precum şi Spania cu moştenirea sa maură şi, desigur, Extremul Orient. Prezentul demers expoziţional a asociat acestor zone „orientul românesc”, care cuprinde Dobrogea şi Cadrilaterul.

Despre Expoziţie

Expoziţia Oglinzile Orientului reflectă o primă abordare sistematică în istoria artei româneşti a tematicii inspirate de Orient şi discutarea ei din perspectiva mişcării literare şi artistice care în Occident a fost subsumată orientalismului.

Cercetarea iniţiată de Cabinetul de Desene şi Gravuri a presupus examinarea situaţiei speciale a artiştilor români care au evoluat într-un spaţiu de graniţă între Orient şi Occident, cu scopul de a propune includerea unui segment important al creaţiei lor în limitele orientalismului.

În expoziţie sunt prezente lucrări ale unor maeştri precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Victor Brauner şi mulţi alţii.

Pe lângă lucrările de grafică şi pictură, expoziţia Oglinzile Orientului cuprinde şi piese de artă decorativă: bijuterii, arme, veşminte sau vase realizate în diferite tehnici, care au făcut parte din mari colecţii de artă din România, în secolul al XIX-lea şi al XX-lea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor