Bourtange, fortăreaţa în formă de stea (video)

Fortăreaţa, construită în secolul al XVI-lea, este situată în nordul Olandei
Bourtange, Olanda (Wikipedia.org)
Mioara Stoica
31.08.2016

Văzută de la înălţime, cetatea Bourtange din nordul Olandei are formă de stea, datorită poziţiei zidurilor sale. Această cetate se află în regiunea Westerwolde, în apropierea graniţei cu Germania.

Fortăreaţa are o formă pentagonală, cu cinci bastioane amplasate la unghiuri, ceea ce îi dă forma unei stele. Construcţia, ce datează din 1593, a fost comandată de Wilhelm de Orania pentru a controla singurul drum care lega Germania cu Groningen (teritoriul era sub ocupaţia spaniolă în timpul Războiului de optzeci de ani, 1568-1648). Localitatea este situată pe creste de nisip, într-o mlaştină, element esenţial al inaccesibilităţii în acele vremuri.

De-a lungul secolelor, zidul şi-a pierdut importanţa şi a fost neglijat până când, în 1967, a fost restaurat: s-au ridicat zidurile, s-au săpat şanţurile şi s-a construit cazarma soldaţilor. Toţi pereţii, fortificaţiile şi tranşeele au fost reconstruite în conformitate cu planurile din anul 1742.

Străzi pietruite, iazuri, parcuri şi poduri completează imaginea generală a cetăţii. În acest sat medieval trăiesc peste 400 de persoane, iar turismul este principala sursă de venit. De asemenea, în interior se află un muzeu şi hoteluri care ne permit să aprofundăm cultura medievală a poporului olandez.

Stil italian

Stilul de construcţie utilizat în Bourtange este italian. La sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea în Italia a fost schimbată forma zidurilor, ca răspuns la invaziile franceze: s-au construit mai mici şi mai groase, cu bastioane şi raveline.

Acest design a fost rapid importat în tot restul Europei, fiind utilizat pe scară largă în nordul Franţei şi în Olanda din cauza războaielor dintre Franţa şi Spania, precum şi dintre Spania şi Provinciile Unite (mai multe informaţii: Wikipedia.org ).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor